stockholmshanghai.blogg.se

Liten som en myra

Kategori: Shanghai

 
Herrn och jag går på stadsvandring bland skyskraporna i Pudong. Vår duktiga guide Spencer berättade om arkitekternas tankar och hur feng shui kan märkas på några av de mest spektakulära byggnaderna.
 
 

Idag är det svårt att tro men Pudong  var fram till 1993 mestadels jordbruksmark och obebyggt område. Då beslöt government att en speciell ekonomisk zon skulle inrättas där och beslöt att bygga the Pudong New Area. Idag bor drygt 5 miljoner på den här sidan av Shanghai

Nedan på en bild som jag tog förra veckan syns de mest kända fastigheterna .

Utsiktstornet the  Oriental Pearl Tower med de runda "bollarna"  invigdes  1994 är 468 m och har över 3 miljoner besökare per år.

 
Ett av de vackraste husen tycker jag  är Jin Mao Building ,420 m, invigdes 28.08.1998 vilket var  ett väl valt datum eftersom 8 anses som ett lyckonummer av kineser. Tecknet är  八 och uttalet bā låter som ordet för välgång.
 
Byggnaden innehåller kontor,hotell,restaurang,affärer och utsiktsplats.För att "förankra" JMB krävdes att 1062 st 83 m långa stålbalkar pålades ner i marken. Den ska tåla tyfonvindar på upp till 200 km/timme och toppen kan svaja 75 cm åt alla håll. Vad gäller jordbävningar skall byggnaden tåla upp till 7 på Richter skalan. I garaget finns det plats för 600 bilar och 7500 cyklar!!!! . Det sägs att daglig underhållskostnaden är 1 miljon kronor.
 
bild lånad från Wikipedia
 
 
JMB är belägen i mitten mellan Shanghai World Financial Center,invigd 2009 som också har kontor, hotell och utsiktplats, kallas för "kapsylöppnaren och är 494 m, och nybygget Shanghai Tower, som skall bli  565 m och beräknas vara klart under  2014.
 
 
Mitt bland skyskraparna ligger ett vackert "farmhouse" bevarat.
Gården ägdes av en välbeställd familj i slutet av 1800 talet. 
Används idag som konsthall.
 

Kommentarer

 • Grandma säger:

  JMB påminner lite om Chrysler B i NY. Båda är vackra men jag gläds också över att man bevarat en och annan gammal byggnad för eftervärlden.

  Svar: Exakt…fastigheterna påminner om varandra och jag älskar Crysler men jag gillar även att JMB inte bara är slätt glas utan att fasaden har struktur. Vad gäller spara gamla byggnader så påpekade vår guide att de bara är de fina gamla husen dvs de som ägdes av välbärgade familjer, som sparas. Vanliga människors små kåkar ……där mejar grävskoporna ner ALLT. Mer konspiratoriskt lagda personer kanske misstänker att man med det vill skapa illusionen av att allt ändå var ganska bra förr……hm
  M W

  2013-11-05 | 14:06:03
 • Grandma säger:

  Detta gäller även här. De enklare husen är ofta så instabilt byggda att de inte håller att bevara. Tänk på vad vi lämnar till eftervärlden. Same,same, not different.

  Svar: ja visst har vi bevarade slott och herrgårdar in masse men ett och annat litet torp, fiskestuga,statarlänga etc har i också räddats från skoporna för oss nutida att studera.
  M W

  2013-11-06 | 09:49:50

Kommentera inlägget här: