stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Peta sig i näsan och spela gitarr

Kategori: Shanghai

 
Shanghai Daily News (SDN) har varje måndag en frågekolumn som heter Ask Shanghai Daily . Kolumnen vänder sig till expatriats och ger dem (oss)  en chans att ställa frågor om sådant i Shanghai som de undrar över och jag  kan bara inte låta bli att referera denna veckas fråga och svar.
 
Fråga:  En amerikansk expat frågade kolumnen : Varför har många taxichaufförer en lång fingernagel? Är det för att visa att de inte utför kroppsarbete?
 
Tidningens svar: Vissa kinesiska män har en lång nagel, ofta lillfingret, något som många utlänningar konfunderas över och vissa tom tycker är äckligt. SDN har intervjuat flera personer som har lång nagel och funnit att det finns flera olika skäl hos dem till att låta den växa.
 
 Personlig hygien: Vissa chaufförer säger att den långa nageln kan användas för att peta såväl öronen som näsan rena . Ja en namngiven chaufför menar att en lång nagel är nödvändig för honom att effektivt sköta sin hygien. Han säger att det är bättre att peta ut snorkråkor och öronvax med nageln än att använda en tops.
 
 Ett vasst verktyg: En 56 årig dörrvakt ,också namngiven, säger att han använder sin nagel till att öppna kuvert med. Långa, vassa naglar hjälper mig också att ta bort cellofanet på cigarettpaket......så då slipper jag bära på en fickkniv. Andra säger sig använda nageln till att plocka upp mynt med eller skala apelsiner.
 
Spela instrument: En ung namngiven student säger att han låtit sin nagel växa för att kunna spela instrument tex gitarr. Skillnaden mot att använda plektrum är  känslan av att han kommer närmre instrumentet. Lillfingernageln är den nagel där risken att den bryts är minst.
 
 Rikedom,social status och lyckofaktorn : Traditionellt i kinesisk kultur var långa fingernaglar ett tecken på att en man var rik och inte behövde kroppsarbeta. En riktigt lång lillfingernagel var ett tecken på social status. Enligt kinesisk fysionomi har en person vars lillfinger når förbi den sista knogen (knuckle) på ringfingret begåvats med extraordinär lycka om den hamnar i  en desperat situation. Om inte lillfingret är långt nog kan en lång nagel motarbeta denna eventuella olycka.
 
 
 
bild lånad från shanghaiist.com 
 
 
.......och nej det är inte första april idag
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: