stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Shanghai Race Club

Kategori: Shanghai

 
Shanghai Expat Association  ( SEA) arrangerade idag en historisk vandring  som jag och väninnan deltog i.
Guiden utgick från tiden kring 1930 talets mitt  och berättade om Shanghai Race Club och vilken betydelse den spelade i samhället såväl för de som ägde hästarna som de som spelade på dem. Att äga galopphästar var ett sätt att visa sin status och många hästägare var framgångsrika och karismatiska affärsmän med ett utsvävande socialt liv fyllt av spektakulära fester, ett liv som attraherade många  av dåtidens förmögna Shanghaibor.
 
Vi besökte sju välkända byggnader som på var sitt sätt varit länkade till galoppsporten som tex klubbhus, bank, sportclub, hotell, eller bostad åt förmögna hästägare .
 
 
 
 
. Från 1850-talet fram till 1941, då kriget satte stopp för verksamheten, fanns det flera galoppbanor i Shanghai men den mest betydelsefulla låg mitt i stan i det som idag heter People’s Square. Klubbhuset finns dock kvar och i det finns en restaurang och ett konstmuseum.
 
 
 
Tidigare Brittish Gentlemen Club, en konservativ herrklubb som varken lät kvinnor, judar eller kineser bli medlemmar eller ens besöka stället . På klubben diskuterade herrarna främst affärer och galopphästar.
Idag finns Hotell Waldorf Astoria i de vackra lokalerna . 
 
 
 
 
 
Peace hotell som byggdes av Victor Sassoon är helt i  ArtDeco stil.  Han bodde själv  i en våning högst upp på hotellet. Victor skapade sin förmögenhet inom bank och  fastigheter och ägde många fina galopphästar.
 
 
The Moller Villa byggdes av svenska skeppredaren Eric Möller som bostad för de sex barnen och ett antal hundar och katter. Bygget  av det märkliga huset tog över 10 år. Familjen lämnade Shanghai 1950.
Är idag ett hotell och trädgårdscafe..
 
 

Eric var också hästägare och red själv sina hästar i loppen. I trädgården finns en stay avhans favorithäst     Blonic Hill. 

 
Fin trappdekoration  i Shanghai Race Club.
 
 
Vi avslutade med god lunch  och brädspel ute på klubbhusets terass dvs den forna hedersläktaren där spelare och hästägare hade utmärk uppsikt över galoppbanan och loppen .
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: