stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

PRAO vid 54

Kategori: Allmänt

 
 
 
Måndag morgon och jag följer med gästande väninnan på hennes arbetsmöten runt om i stan.
Vi besöker Shanghai Ballet School.
 
 
 
Skolan tar in elever från hela Kina.De bor på skolan och träffar bara sin familj på loven. Konkurrensen att komma in är stenhård. Eleverna kommer till skolan vid 10 årsåldern och de som är kvar efter ett antal gallringar går ut vid 16-17 års ålder. Därefter kan de gå ytterligare 4 år på "danscollege". Förutom fortbildning så har de sista åren även stor betydelse vid lönesättningen om de får anställning vid ett kinesiskt danscompany.
 
 
Varje morgon startar med uppvärmning vid stången, här en grupp 13-14 åriga flickor
 
 
Tvärs över salen tränar de piruetter, hopp och små kombinationer i grupper om tre eller flera, här  är flickorna 15-16 år 
 
 
 
Eleverna i salen är väldigt skärpta och fokuserade men stämmningen är varm med en hel del fniss vid missar trots rätt handfasta korrigeringar från lärarna.
 
 
Wow, de här 16-17 åriga killarna bjöd på en fantastiskt uppvisning. De demonstrerar både styrka och känslighet vilket är en oslagbar kombination. I mitten finns absolut en en framtida STJÄRNA
 
 
 
 
 
Nästa stopp är hos kostymmakarna.
Snart är det premiär på The Dream of the Red Chamber, en ny produktion koreograferad av Wang Xin Peng, Artistic Director of Ballet Dortmund som öppnar Hong Kong Dance Festival 2013.Nu är det möte med stylisten för genomgång av detaljer och eventuella ändringar.
 
 
 
Vackra huvudprydnader
 
 
 
 
 
En av de otroligt vackra och välgjorda  kostymerna
 
 
 
Inspektion av pågående arbeten 
 
"Fan skall vara teaterdirektör" skriver August Blanche i pjäsen  Ett resande teatersällskap  vilket må gälla för många professioner men efter en dag med väninnan på hennes jobb är jag full av beundran .
Lugn, smart, diplomatisk och med en stor portion humor löser hon än den ena än den andra uppkomna frågan i det som för en utomstånde verkar hur kaotiskt och stressigt som helst.
 
Ett stort Toi,toi önskar jag Dig och ensemblen inför premiären .
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: