stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Mid-Autumn Festival

Kategori: Traditioner

Anledningen till att vi är lediga mitt i veckan stavas Mid-Autumn Festival vilken infaller den 15e dagen i  den 8e månaden med fullmåne enligt kinesiska kalendern , vilket i år var den 19 september enligt vår kalender.Festivalen är en väldigt gammal tradition av att beundra fullmånen och det finns texter ända i från Tang dynastin (618-907)  som handlar om festdagen. Runt om i Kina har den celebrerats på lite olika sätt men det gemensamma har varit att visa sin tacksamhet och men också sin längtan och kärlek till ett bättre liv.
 
Månen ser förstås lika ljus och vacker ut varje månad som det är fullmåne men traditionen att fira den 15 augusti valdes för då var skörden av säd och frukt klar samt att vädret den här tiden på året är behagligt.
 
Nuförtiden är man ledig från arbetet, är tillsammans med familj och vänner och njuter utomhus av den vackra fullmånen. Talar om livet och äter moon cakes som finns i massa olika varianter såväl söta som ,matiga och salta Runt om i stan är det också extra pyntat med färglada lanternor.
 
Ett tecken på hur viktigt månbeundrandet är tycker jag  speglas bland annat genom att de kinesiska flygbolagen på sina hemsidor listar de hundratals flighter där passagerarna skall få "the best view" av månen under festivaldagarna.I Shanghai kommer över 700  internationella och inrikes avgångar mellan kl 7 på kvällen och 2 på morgonen, som enligt Shanghai Airport Authority är bästa tiden att titta, att ske på Shanghais bägge flygplatser under helgdagarna. Man kunde även läsa VAR i planet  beroende på färdväg man skulle sitta och påmindes om att INTE sitta nära vingarna. Så här skriver till exempel China Eastern Airline 
"The color of the moon will change as planes ascend and the experience will be totally different from that on the ground " 
 
 
Vad gäller mooncakes har tidningarna rapporterat om vikande försäljning men det handlar inte om lägre efterfrågan på själva kakan utan på lägre intäkter från försäljningen. Det beror  i sin tur på att den nya regeringen inte längre tillåter "överdrivet" spenderande av skattemedel till exempel för intern representation och gåvor.Presentförpackningarna till de egentligen ganska enkla bakverken hade blivit mer och mer lyxiga och priserna höjts.Dessutom kunde tidigare år även en flaska dyrt vin, en förgylld penna eller exklusivt grönt te ligga med i presentasken vilken förstås kostade därefter. Årets vanligaste pris på en ask med åtta kakor uppges ligga i mer modest läge mellan 100 - 500 kr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Kommentarer


Kommentera inlägget här: