stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

HOPP,MOTA,BOTA

Kategori: Allmänt

 

 
 
Mitt i den vackraste av svenska somrar fick vännernas fina dotter , 22 år ,besked att hon fått diabetes typ1.
 
Ja men det är väl inte så farligt säger de flesta och tänker på någon i sin omgivning där diabetes förekommer och att de verkar leva ett helt normalt liv.....och ja till viss del är det sant....det är inte akut farligt MEN  det innebär en ENORMT STOR omställning för den som drabbas och konsekvenserna KAN bli väldigt svåra om man inte sköter sig perfekt. Blodprov för att mäta sockervärdet måste tas flera gånger per dygn, kosten måste anpassas och planering och framförhållning blir livsviktigt.....tänk bara på att bli utelåst utan sitt insulin  eller  att alltid vara tvungen att ha beredskap med mat och medecin  för att en försening vid resa kan uppstå . För kroppen hitta rätt nivå är trixig... värden kan tex skjuta höjden vid resor med tidsomställning likaså kan för låga värden skapa problem och patienten kan helt plötsligt sjunka ihop på gatan , tbana eller vilken plats som helst  utan möjlighet att förklara för omgivningen vad som är på gång .  
 
 
 

Vad är då skillnaden mellan Diabetes 1 och 2......Jo vid Typ 1 diabetes förlorar kroppen förmågan att tillverka insulin, det hormon som styr upptaget av socker i kroppens celler. Varför.... är inte känt, men miljöfaktorer, t.ex. virusinfektioner, och genetiska faktorer kan påverka. Sverige har efter Finland den högsta förekomsten av Typ 1 diabetes i världen. Sjukdomen kan uppstå  i alla åldrar, med en topp i 8-13-årsåldern, men mindre känt är kanske att ca  44 % av alla patienter med Typ 1 diabetes drabbas av sjukdomen efter 30 års ålder. Behandlingen är  insulin. Utan sådan behandling kan den sjuka avlida. Beroende på i vilken ålder sjukdomen utvecklas kan tabletter ges....men bara under en kortare tid. 

Typ 2 också kallad åldersdiabetes orsakas att kroppen inte kan svara upp mot det behov av insulin som kroppen har och som med åldern kroppen blir mindre känslig för varvid behovet ökar. Den uppträder oftast hos äldre och är kopplad till övervikt och ärftlighet även om den direkta orsaken inte heller här är känd. Behandlingen är i första hand diet och  tabletter men insulin kan också bli nödvändigt.

Typ 1 och Typ 2 diabetes är alltså två olika sjukdomar med liknande sjukdomsbild. 

FORSKNING och PENGAR

 behövs för att lösa gåtan om varför och få fram en medcin som kan ersätta sprutor med insulin

......så  ett tips är att använda de här sista fina veckornas grillaftnar  till att  be ALLA era vänner ta upp sina mobiler och SMS ett stöd till Barndiabetesfonden.

HUR ENKELT SOM HELST

 

 

 

Gåva till Barndiabetesfonden  ges genom att skicka ett SMS till 729 29!

Skicka HOPP för att skänka 50 kr
Skicka MOTA för att skänka 100 kr
Skicka BOTA för att skänka 200 kr

 Mer information finns på 

 www.barndiabetesfonden.se och www.diabetes.se

 

Kommentarer

  • E & A säger:

    Vi hejar på alla ovänner till diabetes, och alla som sprider kunskap om sjukdomen.

    Svar: Tackar.....minsta vi alla kan göra.Nu har Herrn och tjejerna åkt hem . Huset är lugnt och TOMT men ändå mysigt att ha några lugna dagar kvar att njuta.
    Kram
    M
    M W

    2014-08-08 | 17:17:20

Kommentera inlägget här: