stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Härlig lördag......och Plum rain season

Kategori: Shanghai

 
Vaknar tidigt
Regnet öser ner
 
 
 
 
Inte alls konstigt .... vi har precis inträtt i en regnsäsong  och som många väderfenomen har även denna ett namn. Shanghai Daily beskriver the Plum Rain season  eller mei yu ji  som en 5 dagarsperiod med regn i minst 4 av dem.Samtidigt måste 3 av dessa 5 dagar ha en medeltemperatur över 22 grader.
Fenomenet inträffar i år 13 dagar senare än förra året men endast 3 dagar senare an genomsnittet av Plum seasons.
 
Vi tar en slapparmorgon och ser sen Shanghai Calling......en lättsam historia med många fina Shanghaiexteriorer
 
 
 
 
Bestämmer oss därefter  för att gå och äta en smarrig brunch med american pancakes, bacon, egg, mm mm  allt gott som tillhör en sådan.
 
 
 
När vi väl satt oss ned och beställt vårt kaffe inser vi dock att vi gått till fel ställe  !!!! så istället får vi en asiatisk västern style  lunchbuffe a la lyxhotell men inte fy skam det heller ....så vi sitter kvar.
 
 
 
 ......och där i ljusgården med vacker klassisk musik spelandes blir vi sittandes i några timmar.
 Strosar hemåt och passerar vår lokala bio.
 
Filmmarknad i Kina är lite speciell.Det produceras väldigt många inhemska filmer . Biograferna är jättefina och biobesökarna bara ökar i antal trots att priset ligger kring 100 kr .... men antal utländska , tänk amerikanska,  filmer är begränsade och mestadels är det de stora actionfilmerna som släpps och vi upplever att de också kommer sent.
.....och så finns det en uppsjö av DVD butiker.......copies så klart....kostar inget alls och förstås inga intäkter till filmbolagen. Dessutom är det väldigt populärt att ladda ner film.
 
Mot bakgrund av det är det egentligen helt OTROLIGT att det ens finns biografer och vi , ja i alla fall jag,  blir därför väldigt glad när dagens premiär visar sig vara filmen Grace av Monaco.
 
 
 
 
Skriverierna kring filmen har inte varit nådiga men jag tycker att den är  Ok.
 
Främst för de vanliga anledningarna, vacker miljöer och kläder .....som dessutom var underbara att se på storduk istället för som annars på min lilla datorskärm. Också  att den utspelar sig under det dramatiska året då prins Rainier på alla sätt försöker hävda sig mot Frankrike och skydda sitt nollskattesamhälle......vilket med en annan utgång med all sannolikhet hade varit förödande för Monaco som det samhälle det är . När prinsen 1949 tog över tronen stod casinot för 95 % av landets intäkter men de minskade i drastisk takt . Prinsen sökte därmed andra inkomstkällor och  erbjöd låga skatter vilket attraherade företag att etablera  sig i landet och  något rätt måsta han gjort för idag  uppgår spelvinsterna bara till 3 % av landets intäkter.
 
Men ändå ........det är något fel med filmens tempo och personskildringarna.  De griper inte tag i mig.Dessutom tycker jag att  alla NÄRBILDER på Kidman är jobbiga att se på hur vacker hon än är ....på så nära håll  blir det bara FÖR mycket porer och  rödsprängda ögon . Men som  sagt ganska bra ..........
 
GOD NATT

Kommentarer


Kommentera inlägget här: