stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Puzzzzlet

Kategori: Shanghai

 
 Mitt kontor har av Svenska Generalkonsulatet lånat in en intressant fotoutställning som heter Life Puzzle och som förklarar föräldraledigheten och visar bilder av svenska föräldrar med sina barn i vardagen.
 
 
Utställningen står i ingången och tanken är att våra besökare kan ägna några minuter åt att titta på bilderna och reflektera.......
 
 
...över likheter och skillnader mellan Sverige och Kina i synen på hur föräldrar delar på / delar upp 
ansvaret för hem och barn.
 
 
Sedan 2012 är  den generella föräldraledigheten i Kina för kvinnliga anställda 98 dagar . En  av de stora skillnaderna  mot Sverige är många kvinnor väljer att stannar hemma en period i början av graviditeten . Man anser att barnet ska ¨stabiliseras ¨. Om mamman är över 24 år  och väntar sitt första barn räknas hon som en gammal föderska och ges därför ofta 30 dagars extra ledighet .....obs gäller endast kinesiskor inte utländska mammor.
Vid abort och/eller missfall har mamman rätt till mellan 15 dagar och 6 veckor beroende på hur länge  graviditeten
varade. 

Föräldrapenningen är  en kombination av den anställdes aktuella lön jämfört med genomsnittslönen maximalt gånger tre. Pengen betalas av staden och/ eller arbetsgivaren beroende på belopp och om föräldraförsäkring tecknats. I Shanghai betyder det  2014  att om genomsnittliga månadslönen är ca 5000 SEK blir den lokala garanterade föräldrapengen max 3 X 5000 dvs 15 000 SEK . Ersättning över den nivån  måste betalas av arbetsgivaren .
 
Om mamman ammar när hon börjar arbeta igen ska hon under max ett år garanteras 1 timme  ledighet per dag
för amning eller pumpning.

En manlig anställd har i regel rätt till mellan 3 dagar till  2 veckors föräldraledighet. Längden varierar bo vart i Kina man bor samt om mamman klassas som äldre föderska dvs över 23 år.

Graviditet, föräldraledighet samt amning är förbjudna orsaker för avsked.

Traditionellt har i Kina mannen räknats som herre i huset och varit den  huvudsaklige försörjaren. Detta synsätt har dock förändrats en hel del senaste 15 åren .
 
Här i Shanghai ser jag ofta unga pappor vara ute på helgerna och leka med sitt barn.
Eftersom vi bor i en dyr stad behöver ofta bägge två i unga familjer arbeta och därmed luckras traditionella roller upp när familjerna  precis som tex i Sverige ska försöka att balansera vardagen.
 
♠♠♠♠
.
 
 

Kommentarer

  • Brysselkakan säger:

    Intressant! Faktiskt ganska bra jämfört med tex många länder i Europa.

    Svar: Precis. Även i USA är villkoren betydligt tuffare vad gäller såväl ledighet som ersättning......vilket man kanske inte tror.Trevlig kväll
    M
    M W

    2014-11-25 | 20:17:40
    Bloggadress: http://www.brysselkakan.wordpress.com
  • Miriam säger:

    Hej!
    Vad intressant! Finns utställningen kvar? Var kan jag i så fall besöka den?

    Mvh
    Miriam

    Svar: Tack för din hälsning. Ja det var en väldigt fin liten utställning men tyvärr är vi återlämnat den till Svenska Konsulatet. Låter som om du befinner dig i Shanghai ...kul. om du vill kan kontakta dem och fråga var den är nu. Men bara för din info....kommentarerna kring de kinesiska förhållandena är mina . Utställningen är mer gjord för att väcka icke svenskars nyfikenhet på jämställdhet . Informationen rör Sverige och vill särskilt visa hur även pappor tar del av vardagssysslor för att få pusslet att gå ihop.
    Vänliga hälsningar
    M
    M W

    2014-12-18 | 06:07:53

Kommentera inlägget här: