stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Expo Milano 2015

Kategori: Italien

 
Expo Milan 2015....Jaha så har vi besökt vår första världsutställning.
Hade ingen riktigt klar bild av vad som väntade men har nu läst på och förstått att de 145 utställande länderna  har fått två teman att hålla sig till ”Föda jorden” och ”Energi för livet”. Således  handlade utställningarna mycket om nya grödor och odlingsformer men också om den enorma utmaningen att inom en snar framtid  ha tillräckligt med mat för tio miljarder människor och samtidigt förbättra klimatet.
 
Superlätt för oss att ta oss dit....bara att hoppa på tåget i vår by. 
 
 
Vanligt italienskt kaos rådde vid säkershetskontrollerna vid ingången. Köerna växte snabbt och när vi äntligen kom fram och blev tillfrågade om biljetterna insåg vi att de INTE köptes här  framme utan precis vid utgången från tågstationen. NEJ....jag  orkar inte stå in den här kön igen......men vakterna var hyggliga . Jag fick vänta i skuggan och Herrn ilade kvickt bort och införskaffade de saknade papperlapparna.
Där dock ingen kö alls.....givetvis hade de flesta bokat på internet och printat ut hemma.
 
 
Kanske för att värdlandet är Italien eller så är det så här Expon brukar vara men MAT  var inte bara temat  i ländernas paviljonger utan förekom  också frekvent i real life. 
 
Mat både som marknadsföring av länder och regioner .....det måste ha funnit nästan lika många restauranger på området som paviljonger...... och rätt mycket om matproduktion....framtida metoder och klassiska , en hel del energi och återvinning.
 
 
Bara i den här hörnan där läckra saluhallskonceptet Eataly var huvudansvariga fanns ett 20 tal matställen som representerade olika italienska matdistrikt.
 
 
Vi slog oss ner i en av de stylish och snygga restaurangerna  för en otroligt fräsch och välsmakande lunch.
Det roliga var att de här restaurangerna som alla serverade italienska delikatesser var fulla av.....ja just det ....ITALIENARE.
Tja varför gå över ån efter vatten när det egna landet erbjuder så mycket gott, fniss 
 
 
Även själva utställningsområdet var  jättebra, lätt att ta sig runt på området, solskydd över huvudgatan ...något vi särskilt uppskattade i 33 graders värme...phu!! , bra kringservice och som sagt ,  mat och dryck lättillgängligt precis överallt. 
 
 
Besökare i alla dess former, nationaliteter och åldrar.
 
 
Väl inne på området försvann all känsla från ingången .
Både i restaurangerna, toaletter och de flesta paviljongerna syntes inte minst spår av kö.
Områdets storlek  medförde att besökarna spreds ut på ett skönt sett.
 
 
I avsaknad av svensk paviljong besökte vi patriotiskt nog den fina Kinesiska.
 
 
......utanför står , naturligtvis, två kinesiska ungdomar och tar selfies med alla tillgängliga verktyg.......
 
 
.........och beundrar direkt nöjt resultatet innan de går vidare in i byggnaden.
 
 
.....och självklart  tittar vi även in i den Italienska. 
 
 
Den var VÄLDIGT poppis.....
 
 
.....och med all rätt.
 
 
Otroligt  snygga displayer som  här .....några rum helt klädda i speglar där bilder på Italiens vackra natur, konst och historiska byggnader projicerades och reflekterades ......till exempel den fina bilden på en av öarna i ¨vår¨sjö....Lago Maggiore.
 
 
....men också lyfte fram framtiden och visade inovationer och ideer bland annat  för energisnål och säker mattillverkning.
 
 
 
Israel visade på ett coolt sätt de sädeslag  som idag odlas i landet.
 
 
Längsta kön hade Brasilien. Precis ALLA ville gå på deras märkliga hängmatta .....som,  i alla fall jag , inte alls fick ihop med de två teman för Expot....men, men  publik drog den och vakterna hade fullt upp med att hela tiden skrika till  besökarna att de INTE  var en studsmatta och att de INTE fick hoppa , ha ha
 
♠♠♠♠
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: