stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Veckans Snackis

Kategori: Shanghai

 
Ja det är förstås börsraset på Shanghai- och övriga asiatiska börser.

 Sedan maj 2014 hade  Shanghaibörsen innan raset stigit med 150 procent !!!  Hittills ligger kursfallet kring 30 procent.

Som vanligt i Kina handlar det om stora siffror , på tre veckor har Shanghaibörsen tappat 25.000 miljarder kronor av sitt värde. Jämför med tex problemen i Grekland, vars statsskuld nu uppgår till runt 3.600 miljarder kronor.  

Kurserna har i många bolag stigit på ren spekulation.....INGEN verkar ha tittat på företagens förmåga att tjäna pengar utan motivet har varit att köpa och sälja... snabbt....med REJÄL vinst. Vilket förstås inte fungerar i längden MEN just det att ingen vet när det vänder är det som lockar köparna och driver upp kurserna.  De som varit med sedan maj förra året sitter fortfarande på stora vinster medan de som klivit in denna vår kanske inte har uppnått vinst eller tom gör förlust .....OM de nu säljer.  

 
Bild DN
 
I går så vände kurserna  upp med  5,7 procent. Få  av de intervjuade aktieanalytiker som jag har läst  tror dock att raset är över. De förutspår en rätt skakigt och nervös börs en tid framöver.

 Uppgången beror säkert delvis på att  de kinesiska myndigheterna varit inne och ¨petat¨  i aktiemarknaden. Bland annat utfärdades ett förbud för flera ”stora” aktieägare att sälja sina aktier de närmaste sex månaderna. 

Bild DN

Den häftiga uppgången har det senaste året attraherat fler och fler småsparare och Kinas närmare 100 miljoner  konton för aktiehandel ägs  till 99 procent av privatpersoner. När räntan, för första gången på två år ,i november sänktes  ökade också lånefinansieringen av aktieköp väldigt kraftigt. 

Situationen är mest akut för dem som lånat pengar för att köpa aktier och som nu kan behöva  lösa delar av  lånen alternativt ställa annan säkerhet till banken för att täcka upp skillnanden i värde.....och som inte har kapital att infria detta. Övriga får väl antingen avvakta eller realisera förluster , förhoppningsvis har de tidigare vinster att balansera mot.

 

Bild Wikipedia , Shanghaibörsen

S
 
 
♠♠♠♠
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: