stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Pionjär och Veteran

Kategori: Läsvärt

 
Tidig morgon .
Herrn, väninnan och jag ska på ett spännade morgonseminarium för att lyssna på författaren och journalisten Göran Leijonhuvud.
 
 

Göran har arbetat med Kina sedan 1966 då han för första gången besökte landet och hamnade mitt  i utbrottet av kulturrevolutionen. Han har varit stationerad här i 27 år, mesta tiden som korrespondent för Dagens Nyheter. Doktorerade på en avhandling om villkoren för opposition i Kina. 

De senaste åren har han forskat om lokalstyre hos minoritetsfolken i landet. Har upplevt allt från maoism till råkapitalism. Han talar och läser kinesiska.

Han har skrivit åtta böcker om Kina. Några tillsamans med sin fru Agneta Engqvist.

 
 Den senaste , Pionjär och veteran ,  är en  intressant  900-sidiga redogörelse där han försöker att tolka det kinesiska samhället, partiet och systemet under den närmast ofattbart omvälvande period som följt på revolutionen 1949. 
 
 
Boken har varit min kvällslektyr i några veckor och den är absolut
 läsvärd för alla som vill veta mer om Kinas moderna historia och bakgrunden till varför det ser ut som det gör idag.
 
♠♠♠♠
 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Låter väldigt intressant. Om Mao har vi ju läst en del men att serveras hela bakgrunden (om än via 900 sidor) är toppen.

    Svar: Ja den är mycket intressant. GL har tillbringat så mycket tid i landet under väldigt spännande år och har gått från att vara rätt idealistisk till lite mer nedtonad men med fortsatt fin känsla för landet.Kram
    M
    M W

    2015-03-30 | 10:36:00

Kommentera inlägget här: