stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Bokklubbsdax

Kategori: Läsvärt

 
Häromkvällen var det dags för  sista bokklubbskvällen innan sommaren.
Som vanligt en himla trevlig kväll med god thaimat , bubbel och babbel.
Såväl bubblet som Thaimaten för att fira värdinnans nya hemstad, snart går nämligen flyttlasset till Bankgkok.
Trist för oss men väldigt kul för henne med nytt spännande jobb att se fram emot.
 
 
 Denna gång hade vi läst den välskrivna och oerhört intressanta romanen Drömmar om byn Ding  av den kinesiske författaren Yan Linake

Romanen utspelar sig i en by i provinsen Henan i norra Kinaoch handlar om en AIDS eidemi som bryter ut sedan myndigheterna lockat bönderna att sälja sitt blod. Berättelsen handlar om  människorna i byn som drabbas av  död, skuld och omöjlig kärlek men kan också läsas som en skildring av det moderna Kina där cynism kännetecknar såväl ledningens ovilja att ta sitt ansvar  som de människor som alltid  när möjligheten ges utnyttjar sina medmänniskor för egen vinning.

Romanen har sin bakgrund i en verklig AIDS-skandal i Henan , Liankes hembygd, på 1990-talet och boken blev  vid sin utgivning förbjuden i Kina.

 

 "Det finns mängder av historier i Kina som både makthavaren och samhället vill glömma bort, förtränga. Det är min plikt som författare att vittna och berätta, mitt ansvar att minnas. Många kanske kommer att uppleva min historia som orealistisk eller absurd, men det är verkligheten som är orealistisk och absurd. Sedan ville jag också undersöka människornas villkor i en fasansfull miljö. Jag ville undersöka hur konflikter och maktspel uppstår och hanteras där, men också hur kärlek kan ta sig uttryck." sade Yan Lianke i en intervju och menar att han trots den mörka historien i romanen strävat efter att ge sina läsare hopp om världen och framtiden.

 
 
Bara att hålla med och jag rekommenderar varmt till läsning av denna bok.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: