stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Love Story

Kategori: Allmänt

 
En av fördelarna med att ha semester är de långa frukostarna då man har äntligen har TID att sitta i lugn och ro och lusläsa morgontidningarna . 
 
 

Hittar den här artikel i New York Times

 Ali MacGraw och Ryan O'Neal ska efter fyrtiofem år sedan sist ska spela  teater tillsammans i pjäsen Love Letters.

ALLA

i min ålder och äldre kommer väl ihåg den underbara kärleksfilmen Love Story (1970)  som gjorde dem till kända skådespelare.

Jag såg den första gången när jag var 13 år och fullkomligt  ÄLSKADE filmen, miljöerna,KLÄDERNA , sorliga handlingen och dessa två.

Love Story toppade 1970  årets intäktsliga i USA med 106 miljoner dollar . Till det kom ytterligare 30 miljoner dollar för internationella marknaden  och  den placerade sig  därmed som den 6e bäst säljande filmen ,alla tider. Ett rekord som förstås sedan dess har slagits av andra filmer men .... jämfört med dagens finns  Love Story fortfarande  kvar  på listan över de 40 mest inkomstbringande filmerna i USA.

Filmen blev  1970 nominerad för 7 Oscars och vann 1 för Bästa Musik. 

 
Eric Segal 1937 – 2010  både studerade litteratur och arbetade som lärare på Harvard.
Inspirerad av miljön skrev han filmanuset  till Love Story och medan filmen spelades in bad filmbolaget Paramount honom även skriva en roman. Boken skulle publiceras på Valentines Day för att skapa publicitet åt filmen.

Romanen Love Story blev en lika stor succe som filmen och  översattes till 33 språk.

 

 
 Filmens titellåt  Where Do I Begin, komponerad av Francis Lai med Andy Williams , blev också den en hit och toppade listorna och har därefter spelats in  i olika versioner med  ett 15tal andra artister .
 

 
♠♠♠♠
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: