stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Veckans snackis ....2000 år gammalt Te

Kategori: Shanghai

 
Bilder Shanghai Daily 
 
 
I veckan blev det känt att arkeologer har funnit te vid utgrävningen av en kejserlig grav från 141 B.C. De säger  att det är det äldsta fysiska te som hittats. Däremot  kan de inte med säkerhet faställa om te vid den tiden användes till dryck eller som medecin.

Att te är en gammal dryck vet man men HUR länge har det druckits ?

Det finns kinesiska dokument från 59 B.C som refererar till en dryck som kan vara te men historikerna är inte riktigt säkra.

Veckans fynd  som är från 100 år innan dokumentet konstateras i alla fall vara ett högkvalitativt te som mycket väl skulle kunna ha druckits av en kejsare.

 

Den 2100 år gamla graven tillhör kejsare Jing of Han, Liu Qi (188–141 BC) som hade två fruar och minst 5 konkubiner och 17 barn.

I graven fanns inte bara te utan också spannmål, ris och spenat .

Te växer inte i regionen så bara att det för över 2000 år sedan lagts i graven visar att man då fann te värdefullt och fint nog att läggas i en förnäm mans grav. Historikerna menar att det också bevisar att handel med te förekom   vid tidpunkten för kejsarens död.  

På tal om handel i denna region så är det Kejsare Jing's son, Emperor Wu, som räknas som  initiavtagare till uvecklingen av handel utmed det område som senare kallas för the Silk Road.

Dorian Fuller , professor vid University College, London, och medlem av forskarteamet uttrycker sin glädje över tefyndet så här , 

The identification of the tea found in the emperor's tomb complex gives us a rare glimpse into very ancient traditions which shed light on the origins of one of the world's favorite beverages,"

 Alla forskare stöder dock inte detta uttalande utan menar att fyndet bara styrker att te användes  för 2100 år  sedan men inte i vilken form.

 

♠♠♠♠

 

Kommentarer

  • Mor hemmavid säger:

    Som hängiven tedrickare gläds jag naturligtvis åt denna historiska tillbakablick. Tänk, så mycket nytt jag lärt mig av dig. Puss.

    Svar: Tackar å Puss tillbaka . Hoppas du och Dinofino har en härlig och inte för kall helg .Kram
    M
    M W

    2016-01-30 | 11:18:39

Kommentera inlägget här: