stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Veckans Snackis...klättrande barn

Kategori: Veckans Snackis

 
 

För några veckor sedan gjorde Beijing News ett reportage som väckte stor uppmärksamhet inte bara i Kina också många utländska nyhetstationer citerade artikeln i sina sändningar.

Bilder www.chinadaily.com.cn

 

 I den här lilla byn, som ligger i Sichuan provinsen i sydvästra Kina  uppe på en 800 meter klippa, går de 15 bosatta barnen på internatskola .

 
Varannan helg åker de hem till byn över helgen och måste då  klättra uppför och nerför utmed den branta bergsväggen på en enkel rottingstege.
 
 

Barnen är i ålder från 6 till 15 år gamla.

Det tar dem två timmar att klättra upp, något kortare tid att klättra ner.

 
Trött liten kille stannar och vilar under sin klättring upp till byn. 
 

Även byns vuxna  använder stegen varje vecka då de beger sig till marknaden för att sälja peppar och valnötter från sina odlingar  samt  köpa förnödenheter. 

Familjerna bor uppe på klippan i hus gjorda av lera, halm och trä.

 

Byn är flera hundra år gammal och anledningen till bosättning  på denna svåra plats var skydd från krig och konflikter mellan olika stammar. Ett val dock som i dagens samhälle medför stora svårigheter för byborna.

Om någon bybo är för sjuk för att klättra.... måste någon annan bära dem fastbunden på ryggen.

Stegen är egentligen 17 olika stegar förankrade mot bergsväggen med metallbyglar.Det finns inga säkerhetslinor eller hakar och givetvis har det hänt flera otäcka olyckor under åren.

 

En bybo berättar för tidningen att stegarna är lika gamla som byn själv.

"We replace a ladder with a new one when we find one of them is rotten," säger han

 

Det finns ingen plats att bygga en lokal skola dessutom är förutsättningarna vad gäller tex elförsörjning betydligt bättre nere i dalen. Att bygga en väg nedför sluttningen skulle enligt distriktets guvernör bli för kostsamt och om byborna flyttar förlorar de sin enda inkomstkälla ...sin mark och sina odlingar.

Uppmärksamheten har glädjande nog medfört att partiets lokala chef i veckan meddelade att en ny säkrare stege omedelbart ska byggas.Tillsammans med olika specialister ska också en långsiktig plan tas fram om hur transport och byns inkomster på sikt kan förbättras.

Kanske kan turism..... attraherade av det fantastiska läget i bergen.... vara ett av förslagen. 

  

 

 ♠♠♠♠ 

  

Kommentarer


Kommentera inlägget här: