stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Kinesiska Muren

Kategori: Läsvärt / Sevärt

ÄNTLIGEN
 
efter snart tre år i Kina och ett flertal turer till Beijing , får vi denna gång till det och tillsammans med Väninnan har vi bokat en bil som tar oss de 6 milen från stan till Mutianyu ...en av de bäst bevarade sträckorna av muren, som en gång var en nordlig barriär i försvaret av huvudstaden och de kejserliga gravplatserna.

Mutianyu byggdes ursprungligen under Qidynastin (550–577).

Under Mingdynastin förstärktes muren inledningsvis år 1404 för att sedan färdigställas 1569.

2.5 km av muren vid Mutianyu renoverades 1986.

Kinesiska muren är en serie militära försvarsmurar i norra Kina, byggda i omgångar under flera olika dynastier från 300-talet f.Kr. fram till första delen av 1600-talet.

De idag existerande delarna av muren har en total längd på ungefär 6 000 km .

Murarna, som löper i områden i anslutning till Kinas historiskt nordliga gräns, uppfördes huvudsakligen för att skydda Kina från nordliga nomadstammar .

Vid några tillfällen i historien har muren forcerats av anfall från norr som t ex när Djingis khan 1215 erövrade  Peking och 1644 när Qingdynastin erövrade Mingdynastin .

 

Ofta tillskrivs Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi 221 f.Kr.–210 f.Kr som  skapare av den kinesiska muren efter att han på 200-talet f.Kr. utökade och sammankopplade tidigare existerande murar till en lång försvarslinje.  

 

Murens konstruktion varierar stort mellan olika tidsperioder och även mellan olika geografiska platser. Den byggdes av det material som fanns tillgängligt i närområdet såsom armerad packad jord eller av sten. 

Muren var inte heller kontinuerligt utan förband raviner och stup med murar till en sammanhängande försvarslinje. 

Först på 1500-talet  fick muren sitt karakteristiska utseende med teglad fasad, skyttegluggar och borgliknande vakttorn. Murens dimensioner varierar stort , men typiska mått för de teglade murarna från Mingdynastin är en höjd på minst 6 meter och en bredd på 5 till 8 meter .

För att tillverka tegel till byggnationen uppfördes ugnar ofta i närheten av byggnadsplatsen för muren, men fynd av tegelstenar har gjorts så långt som 80 km från byggnadsplatsen. Murbruket var ofta gjort av klibbigt ris. 

 Tornen är placerade på mellan 500 meter till 4 kilometers avstånd men lltid på synhåll från varandra för att kunna kommunicera med rök eller eldsignaler. Tornen hade olika funktioner och kunde vara både bostäder och observationsplatser, vapenförråd eller stridsplattformar. I anslutning till muren byggdes även fort och befästningar.  

Krävs god kondition att ta en " promenad " på muren.
Trappstegen är små och ibland väldigt höga , det är ofta brant och ibland finns inga räcken att hålla balansen med.
 
 

Kinesiska muren besöks årligen av ca 10 000 000 turister.

De sektioner som ligger närmast Peking är mest populära och några av sektionerna  t ex  som här i Mutianyu ,är renoverade och exploaterade för att underlätta turismen.Både det stora antalet besökare och lokalbefolkningen sliter hårt på konstruktionen, och därför infördes 2006 nya lagar som förbjuder att ta bort stenar och tegel , köra fordon på muren, hålla ravefester och att uppföra bebyggelse i direkt anslutning till muren.

 
Herrn och Väninnan sitter och beundrar den storslagna utsikten. 

Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk , världens största militära försvarsstruktur och en av världens mest besökta turistattraktioner.

 Sedan 1987 är den listad av Unesco som världsarv, och 2007 blev kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk . Däremot är det en myt att konstruktionen kan ses från månen.

 
 
Otroligt läckert att gå här och titta ut över bergen och väldigt nöjda  med vår utflykt hit tar vi några timmar senare linbanan ner från muren.
 
 
 Vår bil står parkerad under blommande jasminträd som doftar fantastiskt.
 
NU
 
dax för lunch.
 
♠♠♠♠
 

Kommentarer

  • Brysselkakan säger:

    Förstår precis vad du menar med trapporna!
    https://brysselkakan.wordpress.com/2010/08/30/beijing-del-8/

    Svar: Trevligt inlägg..... och ni verkar ha haft en lika fin dag som vi hade.Tyckte det var helt fantastiskt att besöka Muren.
    Ha en bra dag
    M
    M W

    2016-05-17 | 17:13:21
    Bloggadress: http://brysselkakan.wordpress.com
  • Brysselkakan säger:

    Jodå, vädret var kanon, det var helt galet varmt och jag har nog aldrig svettats så mycket någonsin! Hade kjol och mina trosor (!) var så genomdränkta av svett att det droppade från mig under kjolen! Men till slut var allt lika blött av svett och bara att gilla läget.

    Svar: Ha,ha ...fullt så varmt var det inte nu utan riktigt riktigt härligt. Jag gillar Peking, väldigt annorlunda från Shanghai men har också mycket att erbjuda fast på ett annat sätt. Vinter och sommar är dock två årstider då man kan hålla sig borta därifrån. Jag hittade dina inlägg från er Beijing tripp och fick ett tips på en trevlig affär ,Shard Box Store. Dit ska jag gå nästa gång vi åker dit upp.Ha en bra dag
    M W

    2016-05-17 | 17:50:50
    Bloggadress: http://brysselkakan.wordpress.com
  • Brysselkakan säger:

    Ja, den butiken tror jag du kan uppskatta! De har inte bara de där små askarna av gamla skärvor utan smycken de tillverkar själv i silver och guld. Vi fick kliva in i verkstaden också (tror banne mig de som jobbade där även sov där...). Vår yngste som köpte sina absoluta favoriter där: manschettknappar i silver i form av små abakus där kulorna går att flytta. Passar bra till en matematiker som alltid går klädd i kostym. De tillverkar även på beställning och man kan ha med eget guld eller silver. De kikade mycket på mina ringar från Pandora och sa att sådana kunde de lätt tillverka.

    Svar: Låter verkligen kul. Jag har själv en rolig sidobusiness i vilken jag tillverkar och säljer smycken. Är väldigt intresserad av allt som glimmar och glittrar .M
    M W

    2016-05-18 | 17:09:48
    Bloggadress: http://brysselkakan.wordpress.com

Kommentera inlägget här: