stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Lite smått och gott om Angkor

Kategori: Kambodja

 
Den främsta anledningen till att över 2 miljoner turister varje år flyger in till Siem Reap är för att besöka ruinstaden Angkor (  betyder stad ) Staden var huvudstad och religiöst centrum i Khmerriket från  800- talet till 1400 - talet . Områdets centrum är Angkor Thom , som var den egentliga staden och är omgärdat av en mur och vallgrav. Det är 9 km² stort, kvadratiskt .
 
Angkor Thom uppfördes av kung  Jayavarman VII, hindu , som dog vid 65 års ålder och efterträddes av sin son.
 
 
Porträtt avJayavarman VII , finns på Musee Guimet, Paris 
 
Angkor rymmer ett 70 tal större tempelruiner och 1000 tals lämningar. Det är bara byggnaderna i sten som bevarats till eftervärlden, eftersom de i trä ruttnat bort men historikerna tror att det förutom de många templen, murarna och annat i sten även förekommit stora träbyggnader, bland annat ett kungligt palats.
 
www.wikipedia.com
 
Några av de mest kända templen är Angkor Wat 
 
 
Ta Prohm 
 
 
och Bayon.
 
 
Runt Angkor finns stora dammar, baray, och rester av ett kanalsystem, vilket anses utgöra grunden för rikets framgångar, då det möjliggjorde fler och bättre risskördar att fördela bland invånarna.

  Under olika ledare har templen omvandlats från att ha varit hinduistiska till buddhistiska, för att senare återgå till hinduistiska, innan statsreligionen definitivt blev buddhistisk på1300-talet.

Rikets  nedgång hade startat redan under 1200- och 1300-talen men det var efter förlusten 1431 mot Siam (Thailand)  som Angkor plundrades och övergavs  till förmån för Phnom Penh.

Templet Angkor Wat fortsatte dock att vara en helgedom för buddhistiska pilgrimer.  

Anledningarna till att området övergavs sägs vara upprepade invasioner av Siam, bristande underhåll av de för risfälten så viktiga vattenvägarna samt naturkatastrofer.

 

Angkor förblev överväxt av djungeln fram till slutet av 1800-talet då franska arkeologer inledde en lång restaureringsprocess, från 1907 till 1970 under ledning av Ecole Française d'Extrême-Orient. Arbetet var dock tvunget att upphöra på grund av inbördeskriget i Kambodja men återupptogs 1993, gemensamt koordinerat av  Frankrike, Japan och UNESCO och 1992 togs Angkor upp på de sistnämdas lista över världsarv.

Den ständigt ökande turismen innebär ett stort slitage och det kommer framöver bli än mer av en utmaning att hitta rätta balansen av tillgänglighet och samtidigt kunna bevara och restaurera på bästa  sätt.  

♠♠♠♠ 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: