stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Veckans Snackis......högläsning

Kategori: Shanghai

 
 Veckans snackis handlar om den oväntade tittarsucce som nya TV showen Readers  på största kanalen CCTV blivit.
 
Nedan bilder från www.chinadaily.com 
 Nya showen Readers lett av populära Dong Qing 

 Både kritiker och tittare tokhyllar programmet med hög ranking och mängder av positiva kommentarer på sociala medier.

Program som handlat om litteratur har funnits tidigare men det nya och oväntat populära inslaget är högläsning.

Varje avsnitt ....som är 80 minuter långt  har ett tema .

 
I första avsnittet var den välkände skådespelaren Pu Cunxin gäst och läste en av sina valda texter 
 
Den populära programledaren bjuder in såväl kända som okända människor som utifrån temat uppmanats välja texter som det själva skrivit eller som betytt mycket för dem.
 

Ett av tittarnas favoritinslag är när Xu Yuanchong, 94 år , aktad översättare av mer än 100 kinesiska klassiska verk till engelska och franska , lyssnar på en dikt skriven av Mao och blir så rörd att han får tårar i ögonen.  

 
En ung flicka deltar i Readers och läser högt .

Gästerna läser valda delar ur den dikt, novell eller roman de valt och berättar även varför och vad texten betytt för dem.

ALLA

älskar programiden och anser att den är en fantastisk kontrast mot de glättade dans, sång och realityshower som utgör huvudparten av utbudet på kinesisk TV.

 
CCTVs Nyårsgala 

Som en förlängning av programmets poularitet placerade i helgen flera stora städer inklusive Sanghai ut läspaviljonger som allmänheten uppmuntras till att besöka. Paviljongerna är fullt utrustad för inspelning med mikrofoner och kamera. Besökarna läser upp sin text och Readers  producenter väljer ut de bästa som får vara med i nästa veckas program.

DET

lockade massor av människor som vill dela med sig av sina favorittexter. 

 
 Redan tidigt på lördagsförmiddagen ringlade kön lång utanför paviljongerna , här i Shanghai 
strategiskt placerad utanför Shanghai Library.
 
 

På grund av publiktrycket får besökarna max tre minuter på sig för uppläsning och inspelning.

 

  

Senaste läsarundersökningen visar att kineserna  i genomsnitt 2015 läste 7.84 böcker vilket glädjande nog är en ökning från 2014 då siffran var 4.58 .Trots att skillnaden är betydande ligger Kina rejält efter i jämförelse med tex Syd Korea som 2015 läste 9.2 och Japan där siffran för samma år är 18 stycken.

 

 

 Frågan är om det här nyvaknade intresset bara är en hype drivet av tv showen eller om intresset för litteratur och läsning har fått en ny skjuts framåt och kommer bestå.

Positivt är i alla fall att publiken som strömmar till läspaviljongerna verkar vara  jämt fördelade både  i ålder och kön. Således inte bara något som kulturtanter ägnar sig åt, ha ha 

Försöker hitta jämförande siffror för Sverige men finner bara en undersökning från 2012 som visar att vi i genomsnitt läser i en bok ca 20 minuter per dag men om den tiden minskar eller ökar vet jag inte.

God Natt 

 

Kommentarer

  • Brysselkakan säger:

    Det var ju också en program-idé!
    Jag gör vad jag kan för att öka statistiken här i Sverige, en bra vecka kan det bli 5 till 6 böcker! Men kanske 3 till fyra är mitt snitt. Tur att det finns bibliotek!

    Svar: Håller med. Köper mycket men lånar även en hel del på bibblan. Fysiska böcker till sommarens när man får behålla dem lite längre , e böcker övriga året. Älskar att läsa. Må så gott.M
    M W

    2017-03-07 | 19:36:54
    Bloggadress: http://www.brysselkakan.wordpress.com

Kommentera inlägget här: