stockholmshanghai.blogg.se

Tung inblick i verkligheten

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 

Äntligen fredag och på förmiddagen satt jag en stund på Starbucks och läste ikapp privata mail, blogginlägg och tidningsartiklar som jag inte hunit med under den busy arbetsveckan.  

 
 
Eftermiddagen ägnades åt en tung men väldigt intressant film.

Det var SEA Shanghai Expat Association som tillsammans med Nitin Dani medgrundare av  Green Initiatives bjöd in till filmvisning och diskussion.

Nitin är arkitekt som brinner för miljön. 

Idag presenterarde han först sin organisation....

   
 
 

 ......och därefter dagens film.

 
 
Mellan 2008 - 2010 har fotografen och journalisten Wang Jiuliang besökt och dokumenterat ca 500 soptippar i Beijing. .Han har markerat alla på en karta och då¨framgår det mycket tydligt att tipparna ligger som en ring RUNT staden.
 
 
Filmen handlar om hur Beijing tar hand om... eller rättare sagt ...INTE ...tar hand om stadens sopor samt om de människor som letar  återvinningsbara material bland soporna och ibland också bor på soptippen.

Sopor som samlas ihop inne i den rika och välordnade delen av stan och transporteras ut lagom långt bort från citykärnan ....som därmed upplevs relativt ren och välskött....ut till områden där de mindre bemedlade och migranterna ....dvs kineser som flyttat in till stan från landsbygden... bor. På tipparna dumpas enorma mängder sopor ....helt osorterade samt även oberbetat slam från avloppen.

 Både människor och deras får letar bland soporna efter det som går att återvinna samt något ätbart.

 De kallas för  "renhållningsarbetarna ", de som lever av att hitta återvinningsbart material i soporna som de samlar ihop och säljer vidare ...och de är MÅNGA .

2010 uppskattades att mellan 3,5 till 5,5 miljoner människor på det här sättet , sju dagar i veckan, återvann uppemot 35 % från sopor i Kinas  städer ...mot...vilket såklart knappt ens behöver kommenteras   ......en mycket ringa ersättning. 

 

 

Orsaken enligt Mr Wang är sophanteringen inte uppmärksammats lika mycket som andra miljöproblem , tex avgaser och  dålig luft, svaga eller obefintliga rutiner och regleringar för sopsortering i kommunerna, stor okunskap bland medborgarna ....men framförallt menar han att underliggande orsaken uppstår innan det blir tal om återvinning.......dvs  den ökade konsumtionen och företagens ignorans till att välja bra förpackningsmaterial .

Konsumenter måste börja ställa krav på politiker, företag ...och sig själva. 

Dessutom, eftersom soptipparna inte bara i Bejing oftast ligger långt utanför städerna är det lätt för alla att helt enkelt blunda för problemet då man inte blir exponerad för det....vilket han med sin film vill visa oss....så HÄR ser det ut.

Otroligt tungt att se , mycket intressant men ...tyvärr...oj vad jag känner mig bedrövad och maktlös .

Problemet är destovärre inte på något sätt enbart relaterat till Beijing eller Kina.

HUR

ska den här enorma skutan kunna vändas?

 ♠♠♠♠

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: