stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Magnifika Muren

Kategori: Peking

 
Herrn och jag besökte Mutianyu våren 2016.
 
 
Sedan dess har det byggts en del butiker och restauranger strax innan linbanorna. 
 
 
Vi har bokat en bil som tar oss de 6 milen från stan.
 
 
 
Mutianyu är en av de bäst bevarade sträckorna av muren....
 
 
 
.....som en gång var en nordlig barriär i försvaret av huvudstaden och de kejserliga gravplatserna.
 
 
 
 
Muren här  byggdes ursprungligen under Qidynastin (550–577). Under Mingdynastin förstärktes muren inledningsvis år 1404 för att sedan färdigställas 1569.
 
 
 Kinesiska muren är en serie militära försvarsmurar i norra Kina, byggda i omgångar under flera olika dynastier från 300-talet f.Kr. fram till första delen av 1600-talet. 
 
 
 
De idag existerande delarna av muren har en total längd på ungefär 6 000 km .
 2.5 km av muren här vid Mutianyu renoverades 1986.
 
 

Historien tillskriver  Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi 221 f.Kr.–210 f.Kr som  skapare av kinesiska muren efter att han på 200-talet f.Kr. utökade och sammankopplade tidigare existerande murar till en lång försvarslinje.   Vid några tillfällen i historien har muren forcerats av anfall från norr som t ex när Djingis Khan 1215 erövrade Peking och 1644 när Qingdynastin erövrade Mingdynastin .

 
 
 
  

Murens konstruktion varierar stort mellan olika tidsperioder och även mellan olika geografiska platser. Den byggdes av det material som fanns tillgängligt i närområdet såsom armerad packad jord eller av sten. 

Muren var inte heller kontinuerligt utan förband raviner och stup med murar till en sammanhängande försvarslinje. 

Först på 1500-talet  fick muren sitt karakteristiska utseende med teglad fasad, skyttegluggar och borgliknande vakttorn. Murens dimensioner varierar stort , men typiska mått för de teglade murarna från Mingdynastin är en höjd på minst 6 meter och en bredd på 5 till 8 meter .

 

 

För att tillverka tegel till byggnationen uppfördes ugnar ofta i närheten av byggnadsplatsen för muren, men fynd av tegelstenar har gjorts så långt som 80 km från byggnadsplatsen. Murbruket var ofta gjort av klibbigt ris. 

 

 Tornen är placerade på mellan 500 meter till 4 kilometers avstånd men alltid på synhåll från varandra för att kunna kommunicera med rök eller eldsignaler. Tornen hade olika funktioner och kunde vara både bostäder och observationsplatser, vapenförråd eller stridsplattformar. I anslutning till muren byggdes även fort och befästningar.  

 

 
Krävs god kondition att ta en " promenad " på muren.
Trappstegen är små och ibland väldigt höga , det är ofta brant och ibland finns inga räcken att hålla balansen med.
 
 
 

Kinesiska muren besöks årligen av ca 10 000 000 turister.

De sektioner som ligger närmast Peking är mest populära och några av sektionerna  t ex  som här i Mutianyu ,är renoverade och exploaterade för att underlätta turismen.Både det stora antalet besökare och lokalbefolkningen sliter hårt på konstruktionen, och därför infördes 2006 nya lagar som förbjuder att ta bort stenar och tegel , köra fordon på muren, hålla ravefester och att uppföra bebyggelse i direkt anslutning till muren.

 

Muren är jordens längsta byggnadsverk , världens största militära försvarsstruktur och en av världens mest besökta turistattraktioner.

 Sedan 1987 är den listad av Unesco som världsarv, och 2007 blev kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk . Däremot är det en myt att konstruktionen kan ses från månen.

 
 
 
Otroligt läckert att gå här och titta ut över bergen och väldigt nöjda  med vår tur tar vi några timmar senare linbanan ner från muren.
 
 
Kallt om öronen i liften så Väninnan och jag drar på oss våra mössor.
Hon arbetar som guide och brukar "ta hand" om oss när vi är i Peking och gör lite längre utflykter.
 
 
  
Allt klättrande uppför branta trappor har gjort oss hungriga så vi åker vidare till favoriten ....  mysiga the Brickyard .
En fin liten resort som ligger vid foten av muren. 
 
 
 
Här låg tidigare ett tegelbruk som tillverkade de vackra glaserade tegelpannorna och andra detaljer som används till alla kejserliga byggnader i området.
 
 
 
 
Men när ägarna för tio år sedan kom till Mutianyu Village var byggnaderna i ett miserabelt skick .
Ett antal renoveringar och tillbyggnader senare finns här nu en vacker  miljö och populärt hotell.  
 
 
 
I den fina trädgården finns en lite restaurang för hotellgästerna men om man ringer och reserverar i förväg kan man i mån av plats få komma dit för lunch.
 
 
VÄLDIGT
skönt att sitta ner.... i värmen, ha ha  ....äta massa gott och koppla av en stund.
 
 
 ♠♠♠♠
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: