stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Sköna Söndag …..och snorkling

Kategori: Bali

 
Tidig uppgång , snabb frukost och upphämtning av Divine Diving för en dryg timmes bilfärd utmed kusten mot laguner som har ett fina korallrev.
 
 
Jetleggade sonen har varit vaken och kollat film halva natten och vände sig bara om med en grymtning när vi knackade på i morse men dottern hänger på. 
 
 
Stor lycka eftersom vi  alla klarade turen ut till revet utan att bli sjösjuka .
 
 
 Närkontakt med hungriga småfirrar
 
 
 
Vansinnigt god grillad fisk till lunch.........mer arbetsamt än man kan tro att snorkla eftersom det var så strömt i lagunerna fick vi "kämpa" hårt för att förflytta oss. Vi är helt slut efter några timmar ute bland vågorna ......
 
 
 
.....men absolut inte för trötta för rolig shopping av vackra saronger .
 
Tillbaka till vår fina beach för en lugn eftermiddag ......lyssnade på STIL om fotbollsklubben Roma medan jag njöt av utsikten.
 
 
 
 

Härlig lördag….. och till flygplatsen igen

Kategori: Bali

 
Intensiv dag med sonen, äta god lunch, shoppa nya badbyxor och annat smått och gott , strosa runt i våra kvarter och liten napp på eftermiddagen. Middag och drink på 56 våningen med strålande utsikt över Shanghai.
Hem , packa SOVA och upp igen tidigt på  morgonen för ny tur till flyplatsen och SEMESTER.
 
 
 
Morgonens frukost intogs av mig och herrn HÄR......vi gillar. Kiddsen sover och vi går en promenad i byn för att leta efter en shop som har baddräkter .....Ja jag GLÖMDE att packa ner den. Hur orutinerat som helst , ha ha.
 
 
Hm ....vad tror vi om det då ?
 
 
Varje morgon får gudarna ett fint arrangemang och i sin tur ger de  sina beskyddare välgång och lycka.
 Inne i butikerna ligger även en peng bland blommorna ......kan ana vad de önskar uppnå med det !
 
Lite svensk feeling om hemlängtan blir för stor
 
 
 
Baddräkt,shorts och fin tunika införskaffad......nu dax för stranden
 
 

Äntligen fredag…och sonen kommer

Kategori: Allmänt

Äntligen kommer sonen hit på besök och tidigt,tidigt på morgonen åker vi ut till flygplatsen för att hämta honom......en överraskning för han tror att han ska ta taxi till oss. Visar sig att planet är dryga timmen försenat så under tiden vi väntar slår vi läger inne på Starbucks. 
 
 
 

(Jul) Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Svart med Statement 
 
 
 

Juldagen

Kategori: Shanghai

 
Ni kanske kommer ihåg att jag för någon vecka sedan gick hit.......
 
 
......för att boka bord så att vi GARANTERAT skulle få julstämmning....och som de levererade.
Är det något Shanghai kan så är det maffiga Bruncher/Afternoon tea i fantastiskt vackra miljöer. 
Waldorf Astoria inget undantag.
Juldekorationerna och lokalerna är både hemtrevliga och storslagna.
 
 
Även idag är det normal arbetsdag men herrn har tagit ledigt på eftermiddagen.
Vi möter upp honom vid lunchtid för Christmas Day Champagne Brunch.
 
  
 
Brunchen erbjöd allt från välsmakande ostron till smarriga efterrätter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Måltidsdryck......GENOMGÅENDE en fräsch och kall champagne 
 
 
 Även jultomten tittar in......
 
 
.....och överlämnar present till dottern  
 
 
♠♠♠♠
 

Första Julafton i Shanghai

Kategori: Allmänt

 
Normal arbetsdag idag  så herrn går till kontoret som vanligt. Dottern och jag går och handlar lite julmys. Vilket är lättare sagt än gjort. Röda cyklamen, vita orkideer och amerikansk pepparmint bark hittar vi men resten får bli vad det blir .....mer jullikt än juligt om man så säger och i matbutiken plockar vi  på oss caramelpopcorn, italiensk panatone, belgiska almondthins, blodapelsiner, salami,ost och kex som vi tycker passar.
 
 
En tomte, ren, lykta  eller pumpa med snöstjärnehätta !!! .....whatever ...man tar vad man har och  vid fruktavdelningen ser vi den här raringen
 
 
Vi hittar inga julkryddor men på kvällen värmer herrn vin och blandar i socker och apelsinklyftor och det blir riktigt gott...som vin chaud . Tänder alla ljus vi har och sätter på bästa julskivan med Nat King Cole.
 
 
Rätt nöjd ändå med  julpyntet på öppna spisen
 
 
Gammal trotjänare som går varm under hela julhelgen.
 
 
Smått och gott " julliknade " julsnacks
 
I rätt julmood går vi ut för middag på lokala italienaren och ägaren har också försökt få till det med  en bild på en tomte på väggen och en liten gran med blinkande ( förstås....är ofta blinkande här ) ljus i ett hörn i samt  riktigt fin julmusik i högtalarna. Senare på kvällen hittar dottern Kalle Ankas Jul på datorn och det får agera "bakgrundsmusik" när vi spelar Plump.
 
 
 
Herrn vinner ...som vanligt men segern var denna gång knapp. Vi försöker Skypa med svärföräldrarna och sonen. Bra bild men inget ljud......jaha inget annat val då än att ringa upp med mobilen och ha högtalaren på.  Ja ja vitsen med Skype försvann, i alla fall kostnadsmässigt, men det är så mycket ROLIGARE att  också se varandra så vi parallellkör. Eftersom sonen snart kommer hit väntar vi med att öppna juklapparna och nöjer oss nu  således med att TITTA på högen med alla fina paket.
 
Vi summerar och konstaterar att visst saknar vi riktigt god julmat särskilt mormors köttbullar och farmors Ris a la Malta, en pampig gran.....så mysigt att tända på morgonen, ett gott hårt bröd med nygriljerad skinka och senap, men MEST av allt alla våra fina vänner och familj .......  ändå fick vi till en väldigt trevlig Julafton, vårt första här i Shanghai.
 
VI ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL 
 
 

Sköna Söndag …..och lätt stressfaktor

Kategori: Hong Kong

 
Vi vaknar av att nyblivna 22 åringen fixar med bacon och äggröra samtidigt som väninnan gör popovers.....mums.
Lång mysig frukost tillsammans.
 
 
Värden föreslår en promenad ..... snabbt runt kvarteret tror vi, vilket är perfekt eftersom vi också behöver gå till en bankomat innan taxin till flygplatsen kommer......och så noterar vi inte den spjuveraktiga blicken hos honom...  och jag tar på mig mina ballerina skor och slänger min (ganska tunga )  bag över axeln, herrn tar kavaj och dottern tröja och skinnjacka ......bara det att han inte alls tänkt att vi ska gå runt i stan utan mer  typ 400 m rakt upp.....nåja lite slingrig var vägen  och kanske var det inte riktigt så högt men för mig KÄNDES den  lodrät i min något märkliga vandringsutstyrsel.
 
 
Ända där nerifrån på gatan och till toppen har vi gått i den här fina parken.
Helt underbart i solen och det är häftigt med natur och "överlevnad" så nära inpå  hemmet men .....ändå...........NU ???
 
 
Tänker när jag ser nedan att förbudsskyltar säger en hel del om vilka attityder som råder i ett  samhälle.
Den här uppmaningen från Fritids- och Kultur departementet sitter uppe vid utsiktsplatsen i parken .
 
 
 
Ingen rökning, torka kläder eller sova på bänkarna ...ok då MEN inte cykla, åka skatebord eller promenera med hund....obs vi är i naturen,  ja natur i en park men i alla fall  .........VAR ska barnen och hundarna hålla till  ???
 
Ja, klart att vår värd hade läget under kontroll . Nervägen går betydligt fortare än uppför och vi hinner förstås även till bankomaten.Han gillar bara lite utmaning då och då, ha,ha
 
TUSEN TACK för toppendagar och vi ses snart igen.

Härlig lördag….. hip,hip hurra och balett

Kategori: Hong Kong

 Under gårdagskvällen anlände husets äldsta son från Lund och idag fyller han 22 år. Nästan lika länge har vi familjevis varit vänner efter det att vi lärde känna varandra när sönerna för 21 år sedan började på samma dagis.
Sedan dess har vi upplevt  massa kul tillsammans.
 

Full rulle på morgonen och väninnan fixar en  fantastiskt läcker  tårta ...... 
 
......med ljus och sprak.......  tågar vi sjungades in till honom för att gratulera.
 
 
Nöjdare 22 åring får man leta efter
 
 
 
 
Därefter ner  på stan och julklappsinköp. 
Aktieanalytikerna hyser viss oro för att Apple inte säljer tillräckligt i Asien ......något som är väldigt svårt att tro för så här ser det ALLTID ut i deras affärer i såväl Hong Kong som Shanghai : ENORMT lång kö.
 
 
 
 
På kvällen.....BÄSTA jultraditionen.
 
 
Baletten Nötknäpparen med musik av Tjajkovskij och libretto av Marius Petipa  bygger på berättelsenThe Nutcracker and the Mouse King av E.T.A Hoffmann . Den gavs första gången 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg. Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan 28 november 1929.
Många operahus och balettkompanier uppför idag egna versioner både vad gäller dansen och handling så också Hong Kong baletten som sedan förra året ger baletten i koreografi av Terence Kohler. I den får vi följa Clara och Fritz drömäventyr under julnatten inifrån ett dockskåp som Clara samma kväll fått i julklapp.
 
 
Vännernas yngsta son är med i första akten och i pausen går vi backstage för att hälsa på honom och de övriga dansarna.
 
 
 
Sminkning och justering av kostymer till akt 2 pågår.....
 
 
.....samt uppvärmning ....
 
 
....och skön massage
 
 
 
 Här sitter vi hela gänget och väntar spänt på att Akt 2 ska börja och nu ansluter även dansande sonen, lite trött men glad och lycklig efter en perfekt insats .
 
 
Ridån går ner och vi går bakom igen för att tacka solisterna, finaste balettchefen, koreografen och
lillkillen för en himla bra föreställning.

 
 
 
Dottern stormtrivs på scen och ställer sig automatiskt i  perfekt "position" mellan bedårande premiärdansösen Wu Fei-fei och gästande solisten Dmitry Semionov

......och tåskorna av och flipflops på.

--
 
 
 
Väninnans fina pepparkakshjärtan pryder dörrarna  backstage på teatern
 

......sen  åker vi  hem och kröner dagen och  födelsedagsfirandet med fantastiskt läckra ostron , speciellt utvalda av värden, och  till det god skumpa.

 

GOD NATT                       

Dagens

Kategori: Dagens

 
Blommigt

Äntligen fredag ……….och Disneyland

Kategori: Hong Kong

 
Börjar dagen med mysig långfrukost och småprat samtidigt som vi njuter av fina vädret och utsikten från balkongen.
 
 
Julstämning Hong Kong style.....sol, blommor och.... glitter.
Till frukosten åt vi bland annat  god lemon curd gjord av väninnan från årets skörd av  balkongcitronerna.
 

 
 
Idag är det tänkt att herrarna, dottern och sonen i huset skall åka till Disneyland.
Eftersom vädret är så fint låter jag mig övertalas att hänga med......förstå mig rätt.... nöjesparker är bara inte riktigt min grej. Jag ogillar alla former av karuseller som i full fart går runt, upp, ner, åt sidan, upp-och-ner och baklänges......och vad finns det då kvar ? Jo i princip bara ospännande Pariserhjul och Lustiga huset  ( och det tycker jag är  jättekul ) .
Bägge våra barn älskar SÅ KLART allt av det jag tidigare räknat upp. Ju värre desto bättre. Herrns intresse ligger mitt emellan oss och vi har helt enkelt valt andra utflyktsmål på våra resor. Således, trots att vi bott ett antal år i USA har vi aldrig besökt Dinsneyland. Till vårt "försvar "vill jag  nämna att vi i alla fall varit på några  tema parker  tex Universal Studios och Sea World samt  scary 6- Flags ( som BARA innehåller en mängd berg-och-dalbanor ) men enligt kiddsen så är Disney Disney och därför bubblar nu dottern av glädje över den här utflykten och jag plockar med mig en bunt tidningar att roa mig med när de övriga är busy med åkandet ... ..och köandet ,ha ha
 
 
Herrarna laddar med cash........
 
 
......och vi går in i den vackert anlagda parken.......och 
 
 
........kommer rätt in den färgrika och intensiva PARADEN......med svanen och prinsessorna... åh som en dröm.
 
 
Lite snacks när jag väntar på åkarna..... popcorn med honey -and-mustard smak .....mm mm

 
Vackra prinsessor i alla ära men Disneylands mest poppis figur är Mimmi......
 
 
......bland gästerna....
 
 
 
 
...... som juldekoration....
 
 
.....som healthy choice alternativ till lunch....
 
 
...som glass...
 
....ah... här en aktivitet som även jag hänger med på .....3D med Disney musik från alla filmer
 
ja passar bra eller vad sägs ?.....
 
 
 
wow , dottern håller på att flyga iväg.....
 
 

 
Börjar mörkna......har varit en toppendag...dax att gå hem
 
 
 
 
Bye,bye ....herrn och supernöjda dottern traskar mot utgången .
 
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Randigt

Guldstjärna gives

Kategori: Hong Kong

 
Det finns värdpar och så finns det VÄRDPAR.......och till den sista kategorin kvalar våra vänner i Hong Kong absolut in på första plats. Så himla omtänksamma.Glimrande Guldstjärna till dem.
 
 
 
Det här möts vi av när vi ganska mosiga  efter vår tidiga morgontur kliver ur hissen för att lämna av resväskorna. Fiffigt gömda i gympaskorna ligger dörrnyckel så vi kan kliva in och ta en dusch. På golvet ligger karta med små tips om kul ställen vi kan gå till under dagen. Även hiss- och tunnelbanekort så att vi enkelt kan komma och gå som vi vill i fastigheten samt  ta oss runt med färja och t-bana.
 
 
 
Fräscha som nyponrosor ger vi oss ut på stan för lunch och  julkappsinköp.
 
 
 
Vid lunchen på Heritage sitter vi och tittar på det här stiliga gänget som tar bröllopsfoton i  den vackra trappan .
 
 
Nöjda med klapparna går vi ner mot hamnen och  till Cultural Centre och möter upp väninnan för en fika. Hon har en LÅNG arbetsdag inför premiären av Nötknäpparen imorgon och mycket riktigt  berättar hon att det fortfarande är en hel del saker att fixa till och finslipa innan ridån går upp ......men det ordnar sig säger hon lugnt  ler och äter sin lunch.....kl 5 på eftermiddagen !!!.
 
Njuter av fina solnegången utanför centret när vi väntar på herrn som kommer från sitt arbete.
 
 
Apropå centrat......HUR tänkte såväl arkitekt som stadsplanerare när de placerar slik (  enligt mig grymt fula ) byggnad .....på bästa läge vid vattnet......OCH INTE ETT FÖNSTER !!
 
 
Kvällen avslutas med underbart god middag på tjusigt inredda Hutong
 
 
GOD NATT

Inför resan

Kategori: Allmänt

 
Herrn är på arbete i Hongkong...... så hur roligt är det inte att ens fina dotter har jullov......för då får jag chans att spendera dagarna med henne. Under terminerna är det full rulle som gäller  med skola, aktiviter och vänner såväl   skoldagar som helger . Nu är dock de flesta iväg på olika resor och då är det ok att "hänga" med mamsingen , ha ha. Vi har verkligen roligt ihop. Idag har vi köpt presenter , fikat på mysiga Farine och besökt videobutiken för inköp av nya filmer. 
 
 
 
 
Kvällen har ägnats åt att  julpynta, packa inför morgondagens resa ,uppdatera bloggar, facebook,skriva mail, läsa tidningen och annat pyssel som hör en lugn hemmakväll till. Väckarklockan ringer 4 i morgon bitti för avfärd till flygplatsen 45 minuter senare och några trevliga dagar hos  vännerna i Hongkong.
 
För er som vill ta del av dotterns upplevelser under hennes resa i Thailand för några veckor sedan. kolla in på samesamebutdifferent.blogg.se för nu har hon lagt inl texter och bilder från sina innehållsrika dagar där.
 

Bokklubben

Kategori: Läsvärt

 
 
Trevliga kvällar tillsammans med bokklubben. Alltid god mat och livliga diskussioner , givetvis om böckerna men även om massa annat kul.
 
Sen sist har vi läst
 
 
En väldigt fin berättelse. Kim Thuy berättar om sin familj, deras historia och nya liv i Kanada, dit de  kom efter att ha lämnat Vietnam som båtflyktingar 1978. Språket är fantastisk och stilen återhållsam men raderna innehåller väldigt mycket känsla. Både vemodig och hoppfull. 
Med Verbatim dvs mitt bokklubbsgäng i Stockholm var jag och lyssnade på författarinnan när hon för några år sedan besökte  Kulturhusets Internationella författarscen. På ett livligt och humoristiskt sätt berättade hon om sitt arbete med Ru. En utmärkt julklapp.
För några veckor sedan intervjuades hon av Jessica Gedin  i Svt:s Babel om sin nya bok Man som också den fått bra mottagande.
 
 
 

Jullov

Kategori: Allmänt

 
Dottern har klarat av sin första termin på tuffa  IB programmet med den äran och kan nu fullt ut njuta av sitt lov. "Firar " med att klä sig i det hon gillar ....i vanliga fall är det business attire som gäller dvs dräkt och blus......inte riktigt hennes stil om man så säger. Nu väntar några veckors "ledighet" inom situationstecken för förstås har de inlämmnigsuppgifter som skall utföras, texter som skall läsas och mattetal som ska räknas ....men ändå bara känslan av lov och möjlighet till sovmorgon  räcker för henne.
 
 
 
 
 

Sköna Söndag …..och glöggmingel

Kategori: Allmänt

 
Efter en stund på löpbandet åker herrn till kontoret för att arbeta. Själv tar jag med en hög med dagstidningar och går till fiket för att läsa .
Bredvid mig sitter dom här mysiga damerna och småpratar med varandra.
 
 
 
 
På eftermiddagen går vi på himla trevligt glöggmingel. Värdparet hade dukat upp ett fantastiskt fint buffé bord med godsaker.....och allt  från skinkan och köttbullarna till knäck och saffransbröd hade de själva lagat och bakat.Vilket kräver lite framförhållning då vissa ingredienser är bäst att ta med från Sverige.
Mysigt julpyntat hade de också gjort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg hem från minglet går vi förbi några affärer. 
NÄSTAN allt går att få här i Kina......
 
 
.......även väldoftande julgranar. Som det här praktexemplaret .......
för det facila priset av 3 600 SEK.........men då ingår hemtransport.
 
Vid torget ser vi en  lång kö.......
 
 
......det är KISSMAS som kommit till Shanghai ....
 
 
 
Alla kyssar under misteln registreras och  för varje kyss doneras en summa  till välgörande ändamål.
Verkar således vara en  poppis aktivitet...... att kyssas och bidra.
 
Fortsatt god 3:e Advent

160 millioner för två barn till ?

Kategori: Allmänt

 

 

Just nu är ett eventuellt åtal från två advokater mot framgångsrika och välkända  filmregissören Zhang Yimou       ( som bla regisserade Olympiska Spelens ceremonier ) väldigt uppmärksammat här i Kina. Zhang åtalas för brott mot enbarns policyn . I kommentarer till krav om åtal påpekas från myndigheten, the National Health and Family Planning Commission att varje medborgare är lika inför lagen och att oavsett vilken finansiell styrka man besitter har  man inte rätt att ställa sig över lagen. Jurister menar att  just därför är det här åtalet extra viktigt.

“China is suffering a big pressure from the huge population, while rich people’s violation of the family planning policy has become more and more serious in recent years,” citeras en jurist i från en stor advokatfirma i Pekingi Shanghai Daily News....hon fortsätter

“Such behavior causes inequity, because fines are not a problem for rich people but a hurdle to others. 

Det spekuleras i tidningarna att Zhang har 7 barn - tre med nuvarande hustrun och 4 barn med tre andra kvinnor. Paret ska inte bara ha brutit mot policyn om ett barn utan även skaffat dem innan de gift sig vilket inte heller det är lagligt.

Enbarns policyn introducerades 1979 och medger ett barn för par i storstäder samt två barn för familjer på landsbygden. Nu i november tillkom den  första lättnad i policyn sen den infördes som medger även par i storstäder får ha två barn om en av föräldrarna inte har några syskon. 

Det är höga böter för dem som bryter mot policyn. Beloppet baseras på föräldrarnas årliga inkomst. För Zhang som haft stora inkomster från sina filmer beräknas att böterna kan uppgå till ca 160 millioner SEK !!!!

I ett öppet brev som publicerades förra veckan erkänner Zhang och hans fru att de  tillsammans har tre barn och ber om ursäkt samt att de är villiga att ta sina  straff för att ha brutit mot policyn. Däremot så nekar han till att han skulle ha ytterligare barn med "älskarinnor" 

I debatten som uppstått kring det här speciella fallet riktas även generell kritik mot myndigheten på HUR böterna på lokal nivå tas ut och hanteras samt bristen på dokumentation för transparens och uppföljning av de olika ärendena. Nu utlovar myndigheten förbättringar av rutinerna så att totalasumman utkrävda böter blir känd och att inbetalda medel används på rätt sätt dvs till åtgärder inom offentlig omvårdnad.

 

Business av kärleken till vackra skor

Kategori: Läsvärt

 
Ett julklappstips till alla skoälskande ladies
 
Tamara Mellons mycket spännade berättelse om sitt liv, hur hon startade Jimmy Choo skor och hennes kamp
för att rädda företaget.

 
 
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Blått med svart spets
 

Äntligen fredag…….. och Lucia

Kategori: Allmänt

 
 Luciamorgon.........och vi mumsar Mormors otroligt goda pepparkakor till morgonkaffet.
 
 
 
 
 
När dottern var sex år bodde vi i USA och hon och jag fick frågan av läraren om vi inte ville komma till klassen och lussa samt berätta om vår tradition med Lucia.Sagt och gjort... jag började skriva ihop ett litet föredrag om varför traditionen med Luciafirande uppstått. Insåg snabbt att det visste jag knappt själv och försökte söka information.......ville vara seriös när jag kom till klassen. Historiken är dock väldigt spretig och jag hittade flera olika versioner om flickan Lucia som blev martyr efter att hon bränts på bål och i vissa texter hade hennes ögonen stuckits ut, i vissa andra blev hon sårad på kroppen av ett svärd . Röda skärpet skulle därmed symbolisera blod och ljuskronan symbolisera bålet som hon brändes på.  Fanns även flera olika versioner av varför vi sen i Sverige plockat upp just detta helgon att fira men i stort sett handlade det om långa mörka vinternätter och att man vakade natten lång för att skydda gård och djur från onda varelser och att äldsta dottern kom med mat och ljus i gryningen. Ja ni förstår ju själva att jag helt enkelt inte kunde komma in bland 6 åringar och börja yra om utstuckna ögon och bålbränningen......jag skulle fått såväl skolledning som föräldraföreningen på mig. Således valde jag den snällare versionen om äldsta dottern som kom med mat och ljus.......och lyckligtvis ställde ingen heller frågan men VAD har det att göra med flickan från Sicilien som blev helgon ....och ja trots att jag läst in mig på ämnet så förstår jag faktiskt inte riktigt det heller.
 
♠♠♠♠
 
Ytterligare en fin dag och jag tog en eftermiddagspromenad i solen  ..........
 
 
 
........till det här trevliga stället som vi tänkte skulle få vara årets leverantör av julstämmning till oss .....
 
 
.......och bokade in oss på deras Christmas Day Champagne Brunch......
 
 
 .......att döma av juldekorationerna tror jag att de kommer att lyckas med uppdraget....
 
 
.....trots att det råder mer vår än vinter i blomsterlådorna utanför.
 
 
FORTSATT FIN LUCIA

Blogg/flicr/instagrammare

Kategori: Shanghai

 
Första träffen för några av oss här i Shanghai som bloggar och /eller fotar för flicr och instagram. Väldigt kul att ses och vi pratade  om bra kameror…. står nu högst på min julklappslista , blogg design, retuschering, vad man vill /kan skriva om , arkiveringstips för bilder och MASSA annat kul. En av tjejerna är proffs och skriver en blogg för Hemmets Veckotidning som heter Maria i Shanghai ,vi andra skriver och fotar främst för familj och vänner. Jag  kommer att länka såväl Marias som de övrigas samt några andra roliga bloggar på min första sida . Om någon  Shanghaibo som  läser min blogg själv skriver eller fotar och vill vara med i denna högst informella "klubb" så meddela mig. Nästa gång vi träffs blir i mitten av januari.
 
 
 

Blev väldigt förtjust i nedan kamera men tar gärna emot tips om andra bra liknande modeller ......en av mina vänner föreslog på Facebook att jag skulle läsa olika tester men se det är inte riktigt min grej.....alldeles för otålig,ha ha. Därför tänker jag att ni andra som är mer roade av att jämföra detaljer kan tipsa mig om bra ,lite mindre kameror som är lätta och hantera och som inte kräver en veckas studier i en tjock manual för att kunna användas
 
 
.
 

Jet lag …men nu åt andra hållet

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Jaha tidsomställningen fortsätter att spöka med mina sovhormoner men när jag i Stockholm är ovanligt morgonpigg är jag här EXTREMT kvällspigg ja jag vill säga natt pigg....det GÅR BARA INTE ATT SOVA de närmaste nätterna efter hemkomst. I stället ser jag på film och TV eller läser böcker. För alla New York lovers vill jag tipsa om två väldigt fina filmer som nu finns på Svt Play fram till 29 dec resp 1 januari.
 
 
 
Somnar till slut framåt gryningen men är förstås helt stenad när klockan ringer på morgonen. Somnar om ......och morgonpromenaden i fina vädret blir vid lunchtid istället, ha ha
 
 
 
 
 
 

Hemma igen

Kategori: Shanghai

 
Herrn åker  vidare på arbetsresa till HongKong och jag landar i ett soligt och höstligt Shanghai. Resan gick väldigt bra förutom att jag på något mystiskt sätt mellan Arlanda och Pudong har lyckats förlora min svenska mobiltelefon. Rätt obegripligt eftersom jag under den tiden befunnit mig inne i flygplanet och förstås inte hållit på med telefonen som låg avstängd i min handväska . Som sagt väldigt märkligt......men men är väl inget att gräva ner sig i utan gäller nu bara att spärra abbonemanget och så får jag skaffa såväl ett nytt nummer  som ny telefon.
 

'
 
Hem med väskorna, gör en snabb piff och åker sen till restaurang Shook och lunch med ett gäng trevliga damer. Kul att träffas innan alla  blir upptagna med  julbesökare eller åker iväg över helgerna för att fira på annan ort.
 
Promenerar hem i det fina vädret och noterar alla fina julprydnader. Kineser firar egentligen inte jul. De enda dagar under helgerna som räknas som National Holidays är Jul-och Nyårsdagen övriga är som vilka arbetsdagar som helst. Men det har blivit populärt att ge julklappar vilket förstås affärerna och marknadsföringen understöder och brassar därmed på så gott de kan för att skapa rätta julstämningen. Julprydnaderna  är vackra men ser väl inte alltid ut som vi är vana vid.
 
 
Andra julfärger 
 
 
Behöver inte vara en gran.....nejdå går lika bra med..... hm..vad det nu är
 
 
 
 
Från vår gård  och entre
...behöver jag tillägga att bägge dessutom BLINKAR HYSTERISKT.....nä tänkte väl att ni anade det
 
 
 
 
Grenar ända ner......helt onödigt
 
 
Påskhare extraknäckar som julhare
 
 
Tomten spelar en trudelutt när jag passerar
 

Sköna Söndag …..och promenader

Kategori: Stockholm

 
Herrn har åkt mot Nyköping för att jaga . Själv startar jag denna kalla men vackra morgon med skön powerwalk runt Djurgårdskanalen med vännerna. Sedan de efter några år utomlands flyttade tillbaka till Stockholm och vi i samma veva skaffade lilla Dino  har våra löprundor /promenader blivit en härligt söndagsrutin  som vi utför ( nästan ) oavsett väder .
 
Saknar såklart  både sällskapet som aktiviteten.
 
Efter  rundan sitter vi alltid ner för en kaffe på KMK och njuter av fina utsikten över båtarna och kanalen men idag var det stängt där så vi går istället Narvavägen upp till Café Oscar.
 
♠♠♠♠
 
Lite shopping och sen ytterligare en  promenad denna gången  till söder och Fotografiska museet för att tillsammans med vännerna se två utställnigar.
Har förträngt att i december kanske inte ballerinaskor är det bästa valet för vinterpromenader men har inget annat med så valet stod mellan dem och mina sneakers och fåfängan vann. Erkänner ...det var j-----t KALLT om fossingarna.
 
 
 
 
 
Även om just dessa utställningar, Inta Ruka och Paolo Roversi,  inte var de mest intressanta jag sett där så blir man alltid nöjd med utflykten dit när man kommer in  i fiket.
Idag fräsch räksallad , gott vitt vin , mysig stund tillsammans med vännerna och...... 
 
 
..........strålande utsikt över ett adventsvackert  Stockholm . 
 
 
 TUSEN TACK alla fina vänner och familj för denna gång
 

Härlig lördag….. och tbax till Stockholm

Kategori: Stockholm

 
Stormen över och efter en härlig frukost åker vi tbax till Stockholm.
Har bestämt träff för en fika  med svärföräldrarna och svåger på NK....utan att tänka på att vi är mitt i julruschen. Det är HUR mycket människor som helst men vi har tur och får ett bord direkt. 
Så mitt i kaoset slår vi oss ner för  en LÅNG och  väldigt mysig fika . Pratar om ditt och datt och utbyter julklappar med varandra.
 
 
 
Herrn och jag promenerar vidare till hans favoritbutik VÖBAM -Bilder och Kartor på Regeringsgatan 77.
En helt fantastisk affär med underbart charmig och kunnig ägare.......sån där butik  som det finns allför få av idag.
 
 
 
 
Herrn önskar en gammal karta över Kina och tillsammans tittar de på vad som finns inne.
 
 
De hittar ett fint exemplar och raskt väljer vi stilig ram och vacker blå passepartout som passar till.
Nöjda traskar vi vidare.
 
♠♠♠♠
 
 Trivsam och god middag hos vännerna .
 
Dock, direkt deras fina kisse hör våra röster tar hon skydd............
 
 
 
.......hon  verkar har inte nåtts av ryktet att vår Dino numera är Mormorhund  och är alltså inte med oss denna afton, ha ha
 
 
Dino....finaste hunden ever!
 

Äntligen fredag ….och SVEN

Kategori: Allmänt

 
Jaha så kom då stormen Sven och snurrade till vårt minitiöst planerade schema. Istället för att direkt åka till T-Centralen, för tur till Gävle , när herrn kom hem från arbete fick jag sitta vid datorn och försöka fixa nya biljetter då vårt tåg pga av "rådande" väderförhållande blev inställt. Informationen från SJ är i mitt tycke inte den allra klaraste. I sms gällande den inställda avgången skriver SJ att vi får åka annan dag !!!.......vilket jag tolkar som om samtliga tåg är inställda och börjar leta bussturer. Bokar en resa som skall vara framme 19.30 dvs under normala förhållanden. Kontaktar vår värd för att meddela att vi nog blir några timmar försenade varvid han säger .....men det går tåg, har precis varit och hämta några vid stationen. Ok ......sätter mig igen vid datorn , får upp SJ ( enormt tröga) hemsida och faktiskt  finns det biljetter till en av avgångarna  under eftermiddagen . Nu blir det brådis, snabbt slänger vi ihop våra väskor , ringer taxi Stockholm för att för tredje gången denna dag boka om vår upphämtning.....och toppen .....de har inga problem med det utan sänder en taxi direkt. Chauffören får guldstjärna i att snabbt lotsa oss igenom fredagseftermiddagsrusningen och vi hinner  precis med tåget...phu!!.
Så  gott som framme i Gävle bylsar vi på oss mössor, kappa,halsduk, vantar  mm mm allt för att klara en liten prommis till hotellet i snöstormen ........DÅ STANNAR TÅGET
 
1 timma och 45 min BARA STÅR VI OCH VÄNTAR TYP 300 m från plattformen. I sann SJ anda är informationen så gott som obefintlig och oklar om hur länge vi ska stå där samt varför.....ngt luddigt surras det om att växlarna fryst !!!????
 
Äntligen börjar tåget skramla iväg , vi pulsar i snön till hotellet , slänger in väskorna, glider snabbt  in i festblåsa, piffar i rekordfart och så iväg i taxi till KALASET som nu har pågått en ca två timmar.
Kommer fram och dörrarna är låsta, festföremålet är  fullt upptagen med tal och sång och hör/ser förstås inte våra sms och pårigningar........
 
 
 
.......Åh .....därinne sitter dom. Hur mysigt verkar inte det ???
 
Ja även om jag fick ett flickan-med-svavelstickorna-moment därute isnöstormen så behövde vi faktiskt inte stå där särskilt många minuter för en skarpögd vaktmästare fick snart syn på oss och vi kom in i värmen.
 
TUSEN TACK FINA VÄRDPARET
för en himla trevlig fest med god mat, gott dricka och härlig dansmusik.
 
 
 

Åh vilken dag

Kategori: Stockholm

 
Åh vilka dagar. Att vara på besök i sin hemstad är hur kul som helst. Jag går från den ena trevliga  lunch/middagen till den andra och träffar familj och vänner och klämmer däremellan in lite shopping och intressanta aktiviteter som opera, teater, utställningar mm mm. Dagarna bara rusar iväg.
 
Denna torsdag börjar med  jullunch i vackert julpyntade Villa Godthem tillsammans med mamma och mina fina systrar.
Rogivande tempo, trevlig servis och enormt vällagat julbord.
 
 
 
Precis ALLT är gott och ........
 
 
.... dessutom väldigt läckert upplagt.
 
 
 
Efterrätterna "is to die for"
 
 
♠♠♠♠♠
 
Herrn är pigg på att sätta mig i "arbete".....han är väl orolig att jag  som real housewife ska ha för lite att
göra ,ha,ha och ber mig införskaffa en snygg slips till morgondagens kalas .
Självklart, så innan nästa roliga punkt på dagordningen susar jag ner till NK och yr runt en stund  på herravdelningen.....toppen hittar en snygg och sober historia, perfekt för festliga tillfällen.
 
Därefter en  snabb promenad ner till Strandvägen 1 för en lätt middag med härliga vännerna innan  teatern........men middag nu ???......jarå går hur bra som helst  för mig att mumsa i mig  en väldoftande moules fritte dock tar jag det lugnt på frittesfronten.
 
Vi går till Dramaten
 
 
 
 
 
Vi ser Amadeus
 
 
 
Pjäsen är bra men något i tempot är fel …känns lite för lång och emellanåt seg och alldeles för lite av Mozarts underbara musik. Rabeus och Pålsson och de övriga skådisarna gör dock väldigt bra insatser.
 
 
Avslutar aftonen med skumpa för att fira  ( yngsta ) nyblivna 60-åringen
 STORT GRATTIS på FÖDELSEDAGEN .
 
 
GOD NATT
från
Nybroplan
 
 

Återträffen

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Äter lunch med väninnorna på härliga Matdistriktet. Alltid vällagad och fräsch buffe som betalas efter vikt.
 
 
Bild lånad från Matdistriktets hemsida
 
Intensiva diskussioner om allt från PISA resultaten, vi har alla barn som gått i många olika skolsystem och det är spännade att jämföra olika länder,utmärkt Svt dokumentär om jordens framtid , flyttplaner till annan stad, mysiga sommarhus,viljan att engagera sig med någon form av volontärarbete, ridning,våra ungdomars val i livet och konsekvenser av detta mm mm .Vad allt hinner man inte med under några fina eftermiddagstimmar med de här kloka och välformulerade damerna.
 
Går upplyft från lunchen till nästa träff och  Anna Odells film Återträffen.
Som ett knytnävslag rakt i magen
 
 
Psykisk mobbing och utanförskap. Många delaktiga aktörer. Mobbarna med även de runtomkring som låter det fortgå. Något många kan känna igen  och har upplevt  både i skolan och arbetslivet.
 
Tagen av vad jag sett tar jag upp ämnet senare på kvällen och har en fin diskussion kring detta med sonen som kommer över på middag.  Åh han funderar så vist ibland den där killen. Blir alldeles varm i hjärtat.
 
 

Salome

Kategori: Stockholm

 
Vad hände med fina vädret?.....hör på morgonnyheterna att det dessutom väntas snö i natt och det pratas om trubbel i trafiken. Det säger jag bara till er vädergudar att  i min och herrns tighta planering för den här resan finns ABSOLUT ingen marginal för några snöstormar och liknande så vänligen besinna er !!!
 
Går således i regnet till fiket för morgonkaffe. Där inne är det lika mysigt som vanligt och idag slår jag till och väljer.....MAFFIG  saffransbulle.....mmmm
 
 

Har fortfarande rysningar från igår kväll och Salome på Operan. Björling Rygert, Eklöf och Wagner bjöd på en fantastisk föreställning tillsammans med Nina Stemme….Magiskt , vilken röst och utstrålning den damen har. Scenografin intressant och musiken helt ljuvlig …men librettot?. Dysfunktionella relationer, rasistiskt, sexistiskt och helt bisarrt.Måste vissa textavsnitt verkligen behållas ????
 Salomes dans är i den här uppsättningen en lång nästan outhärdlig akt i våld och förnedring…. vilken dessvärre känns plågsamt aktuell.  Suverän operadebut av regissör Sophia Jupiter .

 
I april i år blev Nina Stemme utsedd till världens nu bästa operasångerska av International Opera Award
....det är stort . 
Stemme ÄGER som kiddsen skulle utryckt det.
 
 
Fin utställning i foajen av kostymer från tidigare Salomeuppsättningar.
 

Jet lag

Kategori: Stockholm

 
Snopet….somnade som en stock framför datorn vid 8 tiden och sov till 7 i morse. Jag som skulle cyklat över till fina väninnan och bubblat med henne.Jag blir helt  förvirrad av det här med tidsomställning. Normalt är jag en riktig nattuggla och går sällan och lägger mig före halv ett  så att somna tidigt på kvällen  men framförallt att ( som frisk)  sova nästan 11 timmar i sträck !!!!!  är för mig  väldigt märkligt. Ja nu är jag i alla fall pigg som en lärka och hängde på låset till favorit placet för smarrig frukost efter härlig morgonpromenad.
 
 
 
 
Stockholm så vackert med alla stjärnor i fönstren.
 
 
Plöjer nu samtliga morgontidningar.  Idag är det flera bra artiklar om utbildning. Se SvD om Sydkorea och DN om glädjen att vara lärare !!! ( ja faktiskt…och underbart att läsa utifrån den vinkeln) . Under dagen släpps nämligen  resultaten från senaste PISA undersökningen där ländernas utbildning rankas . Spännande.
 
 
 
 

Nästa….Stockholm

Kategori: Allmänt

 
Packar väskan med kläder, julklappar och födelsedagspresent.
Snart åker vi till Sverige
 
 

Sköna Söndag …..med mara och vin

Kategori: Shanghai

 
Vaknar och ser att idag är det inte klar luft . Mycket riktigt , appen visar 275... ...himla trist  för idag går Shanghai Marathon. 35 000 tappra deltagare, varav 5000 hitresta icke kineser, ska springa 4,2 mil.
Loppet startar  nere på the Bund kl 7.00 ......alldeles för tidigt för oss idag så vi åker istället bort till Shanghai Stadium där målet ligger och ser några av de gå i mål som sprungit loppet kring 5 timmar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Därefter tar vi metron till People's Square  och the "Marriage Market"
Varje helg mellan 12 - 5 pågår en form av match making i parken. Det är föräldrar till ogifta 25-30 åringar som söker partners till dem. 
 
 
Föräldrarna har skrivit ner fakta såsom ålder, längd,arbete, inkomst, utbildning, stjärntecken samt lite om personligheten på ett papper, vissa har även ett fotografi, som hängs upp så att  intresserade besökare 
kan ta del av informationen.
 
b
 
 
 
OneChildPolicy infördes 1979 och en av konsekvenserna är att det idag i den här åldersgruppen finns fler män än kvinnor . Enligt en studie från the University of Kent kommer det 2020 finnas ett överskott på 24 millioner män . 
Marknaden startades 2004. En "annons"  för 5 månader kostar ca 25 kr och för ytterligare 150 kr fås via äktenskapsmäklare telefonnumren till kanditer som anses lämpliga och kontakt kan etableras......om det sen leder till giftermål.....ja det står väl skrivet i stjärnorna
 
 
Vi lämnar äktenskapsmarknaden och får en skön promenad  tillbaka genom parken. 
 

Det är populärt att  samlas för att spela kort eller mahjong.

 

Vi går in på Danshui Lu  ..........

 
 

........och vidare till Luccio's för  att  prata om och testa några italienska viner som de precis fått in.

 
 
 
 
Allt promenerande  har gjort herrarna hungriga och på New Heights tar de in 1 kg  finfin  Australiensisk biff för oss tre att dela på. Hur gott som helst.
 
 
En toppendag ..... vi avslutar med kaffe och calvados.... en skål och en önskan att vi snart ses igen.
 
 
 
Varmt Välkommen Tillbaka 
 
 
GOD NATT

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
Ikat och bling
 
 
 

Härlig lördag….. och Sverige besök

Kategori: Restaurang och Bar

 
Herrn är åter från sin resa och trevliga Sverigebesöket har precis anlänt. Vi promenerar iväg till K11 för lunch på Urban Harvest. Ambitiös restaurang som serverar hälsosamma rätter med fräscha råvaror, en del av dem odlade i restaurangens egen inomhusodling belägen mitt i centrumet precis vid deras ingång.
 
 
 
Några ivriga barn får lära sig hur man odlar sallad och morötter mm av gullig lärarinna .
 
 
Herrarna studerar intresserat the Mushroom Bar och diskuterar restaurangens utbud av fina svampar på ungefär samma sätt som när  de väljer vin.
 
 
 
♠♠♠♠
 
Väninnan tar med oss till sina favoriter i kvarteret och beställer in det ena märkligare än det andra.....dax för öppna sinnen och utforska det kinesiska köket mer på djupet alltså. 
 
 
 
 
Det börjar bra.... med Dim Sung dvs smårätter på HongKong vis. Mer underligt är dock det vi dricker. Först te med väldigt fet mjölk, sådär måste vi säga ........därefter varm coca cola med citron och ingefära som smakar jättegott och konstigt nog passar utmärkt till alla smårätterna.
 
 
 Vi går vidare till nästa restaurang .
 
 
Även här inleder vi gott med bönkaka, risrullar, biff med chili och god sauterad svamp och till det dricker vi en  spritsort som påminner om sherry..........ja precis lika "strange" som det låter 
....men....
.....sen kommer .....
huvudrätten
 
gulp...grodgryta.....vilket är premiär för mig 
 
nja, inte favoriträtten precis....... så länge jag får råda kommer det inte att beställas igen, ha,ha
 
 
 
Avslutar aftonen under värmelamporna på Penninsulas härliga takterass.
 
 
Stiligt  julpynt såväl ute som inne 
 
 
 
 
 
GOD NATT