stockholmshanghai.blogg.se

Nästa....Stockholm

Kategori: Allmänt

 
Den 1 oktober är det Kinas nationaldag och det firas en hel vecka med massa kul event  och ledigt från arbete och skola. Dock  missar vi i år alltihop för vi kommer tillbringa höstlovet i Stockholm. 
 
 
Nu har vi inhandlat massa vackra handmålade saker hos den här härliga tjejen till nyblivna vackra  50-åringen, fina hundvakten, den tappra nyopererade, bästa amerikanskan och andra trevliga ladies i vår omgivning.
 
 
 Påse till sonen från japanska Uniqlo som gör jättebra casual kläder till vettiga priser....... finns även i New York, London och Paris, håll utkik när ni är där...... undrar när de kommer till skandinavien?
.......samt lite underhållning.
 
 
 
 
 
 

Xinbakè a.k.a Starbucks

Kategori: Restaurang och Bar

Trots att jag har många trevliga cafeer i mina kvarter så som fd östkustbo må jag vara förlåten om jag av nostalgiska skäl väljer detta trevliga place för min morgonlatte och nyheterna.
Populärt som tusan och man måste  beundra öppettiderna.
 
 
 
 
 
 
 
 
ja...det här var ju inte världens bästa bild precis......men det står Store Hours 6.30  - 2.30 !!! och vi pratar  alltså om ett café inte en nattklubb
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Söndagspromenad

Nedladdning..... "is the new black"

Kategori: Allmänt

 
Min snart 22-årige son tycker att jag är en dinosarie när det gäller ny teknik dvs lååååångt efter men själv tycker jag nog att jag ganska "savvy" och tar till mig en hel del nytt. När jag fick min första smartphone blev det snabbt en vana för mig att ladda ner veckans skörd av  favorit radioprogrammen.Något som jag verkligen gillar är möjligheten att sen kunna lyssna på dem NÄR och VAR jag vill. Går aldrig hemifrån utan min telefon och mina hörlurar och betar sedan av mina favoriter under promenader runt i stan och det funkar var jag än är, i Sverige, Shanghai eller på resa.
 
 
 
Nedladdat på min mobil just nu 
    

Sköna Söndag

Kategori: Allmänt

Eftersom det var helg och ledigt torsdag  och fredag denna vecka återvände de flesta inklusive Herrn för full arbetsdag idag. Solidariskt kliver även jag upp och traskar iväg till gymmet. Jag har inte gått på gym sedan 2007. Jag tycker  mycket bättre om att vara utomhus när jag sportar. Här i Shanghai har det hittills varit så varmt och likaså var det på somrarna på den ort vi bodde förra gången vi var utomlands och då är det en fördel att ha ett bra gym nära. En nackdel med gymträning, enligt mig, är att tiden känns som om den går långsammare på ett löpband eller en trampmaskin jämfört med att springa några km på en slinga i skogen. Därför behövs något att titta eller lyssna på. I början på 2000 talet var mitt dåvarande gym utrustat med stora TV skärmar som man kollade på oavsett vad som visades. En dag ersattes alla stora skärmar med små som satt på varje löpband, cykel och trappmaskin.Coolt tyckte vi som tränade, nu kunde var och en se på vad de ville. De ändlöst långa reklaminslagen fick man liksom ta på köpet.Men idag.....hm ,om nu mitt gym är representativt, så verkar egen TV skärm vara blaha, blaha nu är det mer typ "extra ALLT " som gäller. I morse tex så satt en man på cykeln bredvid mitt löpband. Han ställde upp en liten dator , loggade in till mailboxen, skrev och läste sina mail  samtidigt som han snackade i mobilen..... KONSTANT , ja i alla fall under de 40 min jag sprang bredvid. Förvisso cyklade han även hela tiden. Phu ....jag blev helt matt av att bara titta på honom. RELAX ville jag viska. Å andra sidan vem är jag att ifrågasätta hans prioriteringar ?
Själv var jag dock 100% nöjd med min förströelse i form av
 ett nedladdat Värvet och Kristoffer Triumfs fina intervju med Nina Persson.
 
 
 
 
Nej jag har inte så här stora fötter. Mina joggissar ligger nedpackade i de boxar som vi fortfarande  väntar från Sverige. Här verkar de ALDRIG har sett storlek 39 på ett par damskor........eller de ler vänligt och hämtar ett par Nike i storlek 39 men det är mer storlek 37. Jag kände mig som Askungens styvsyrra när jag försökte pressa ner mina fossingar i dem. Således lånar jag Herrns "båtar "så länge
 
 
På den här cykeln satt Herr Arbetsmyra
 
 
 
En favorit Pod är Värvet av och med Kristoffer Triumf
 

Kvällens

Kategori: Kvällens

 
Partyblåsan på
 
 
 
Jajamensan........ favorit i repris, KRÄFTSKIVA även ikväll.
Denna gång är det the Swedish Chamber of Commerce in Shanghai
som arrangerar.

Slappar och Slumrar

Kategori: Läsvärt

 Skönt att komma in  från fukt och värme till vår svala våning . Slappareftermiddag. Vädret gör mig inte bara klibbig utan jag blir också lite sömnig. Slumrar gott en stund och läser sedan ut min bok.
 
Jag får alltid väldigt bra böcker i present av min snälla mamma.
Den senaste, Jag vill vara fri är inget undantag.
 
 
 
Jag läser alltså Annika Perssons bok om Lena Nyman  som jag tycker mycket om. Trots att den är rörigt skriven och att många återgivna intervjuer med människor som känt och /eller arbetat med Lena känns ytliga, tex redovisas en mycket märklig konversation som AP haft med Harry Schein , blir jag under läsningen väldigt berörd av hennes liv. AP betonar att Lena var en var en läsande, tänkande, intellektuell person som väldigt ung gjorde succé inom teatern . Samtidigt är det vemodigt att läsa om hur hon också vid unga år inledde ett livslångt missbruk av alkohol och tabletter tex bantnigsmedel . Jag tyckte mycket om henne som skådespelare och har  sett henne i många bra uppsättningar , ett väldigt fint teaterminne är när jag som femtonåring såg hennes utmärkta spel i den starka pjäsen Om sju flickor ,men jag hade inte riktigt klart för mig att hon privat verkar ha haft det så problematiskt.
 

Fuktigt värre

Kategori: Restaurang och Bar

 
En av de roliga sakerna med att vara ny i en stad är att minsta lilla promenad blir en spännade utflykt så fort vi gör den i en annan del av stan än där vi bor. Trots regn och fukt som känns som ett våtvarmt omslag bestämmer vi oss att ta metron några hållplatser och därifrån promenera till målet för vår trip. Efter en hel del irrande, ibland är verkligen kartor märkligt uppritade , hittar vi parken där trivsamma Ginger ligger. Vi belönades med  såväl gott kaffe som fräsch lunch .
 
 
 
 
Ginger säljer även en del godsaker och nyttiga produkter tex tvål, sylt och kakor. Jag slog till på en burk Ginger Snaps som litegrann påminner om pepparkakor men ändå smakar annorlundare.
 
 
Har tänkt på en sak . Det är ganska vanligt att restauranger har placerat stolar utanför där vi kan slå oss ned medan vi väntar på bord.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Men hur ska vi tolka mängden stolar ?
 
Handlar det bara om att restaurangen hyrt mer markyta eller är det ett tecken på hur populär den är?
 
 
Verkar vara ett poppis ställe
 
 
 
.....men vad tror vi om den här då ?
 
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Blött och Blått

Mid-Autumn Festival

Kategori: Traditioner

Anledningen till att vi är lediga mitt i veckan stavas Mid-Autumn Festival vilken infaller den 15e dagen i  den 8e månaden med fullmåne enligt kinesiska kalendern , vilket i år var den 19 september enligt vår kalender.Festivalen är en väldigt gammal tradition av att beundra fullmånen och det finns texter ända i från Tang dynastin (618-907)  som handlar om festdagen. Runt om i Kina har den celebrerats på lite olika sätt men det gemensamma har varit att visa sin tacksamhet och men också sin längtan och kärlek till ett bättre liv.
 
Månen ser förstås lika ljus och vacker ut varje månad som det är fullmåne men traditionen att fira den 15 augusti valdes för då var skörden av säd och frukt klar samt att vädret den här tiden på året är behagligt.
 
Nuförtiden är man ledig från arbetet, är tillsammans med familj och vänner och njuter utomhus av den vackra fullmånen. Talar om livet och äter moon cakes som finns i massa olika varianter såväl söta som ,matiga och salta Runt om i stan är det också extra pyntat med färglada lanternor.
 
Ett tecken på hur viktigt månbeundrandet är tycker jag  speglas bland annat genom att de kinesiska flygbolagen på sina hemsidor listar de hundratals flighter där passagerarna skall få "the best view" av månen under festivaldagarna.I Shanghai kommer över 700  internationella och inrikes avgångar mellan kl 7 på kvällen och 2 på morgonen, som enligt Shanghai Airport Authority är bästa tiden att titta, att ske på Shanghais bägge flygplatser under helgdagarna. Man kunde även läsa VAR i planet  beroende på färdväg man skulle sitta och påmindes om att INTE sitta nära vingarna. Så här skriver till exempel China Eastern Airline 
"The color of the moon will change as planes ascend and the experience will be totally different from that on the ground " 
 
 
Vad gäller mooncakes har tidningarna rapporterat om vikande försäljning men det handlar inte om lägre efterfrågan på själva kakan utan på lägre intäkter från försäljningen. Det beror  i sin tur på att den nya regeringen inte längre tillåter "överdrivet" spenderande av skattemedel till exempel för intern representation och gåvor.Presentförpackningarna till de egentligen ganska enkla bakverken hade blivit mer och mer lyxiga och priserna höjts.Dessutom kunde tidigare år även en flaska dyrt vin, en förgylld penna eller exklusivt grönt te ligga med i presentasken vilken förstås kostade därefter. Årets vanligaste pris på en ask med åtta kakor uppges ligga i mer modest läge mellan 100 - 500 kr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Inte"fyra små rätter" precis

Kategori: Restaurang och Bar

Vi går till Imperial Treasure som serverar fine chinese food i kantonesisk stil. Väldigt gott och fräscht. Mycket fisk och krabba på menyn. Himla fin service men hovmästaren ler lite när vi önskar vin ......och föreslår artigt te. Vi ser oss omkring och ser att ALLA dricker te eller möjligtvis öl......så ok då , vi anpassar oss. Visar sig  att det goda Jasmineteet passar utmärkt till maten.
 
Frog ???   nej så modiga har vi inte hunnit bli . 
 
Men inbakad krabbklo törs vi nog slå till på........vansinnigt gott.
 
 
 
Och så min favorit sweet and sour BBQ
 
 
 

Kvällens

Kategori: Kvällens

 
 
 
Dax för Middag

Fransysk Flärd

Kategori: Shanghai

 
Herrn och jag besöker Museum of Contemporay Art, MoCa, i People's Square och den just nu populäraste utställningen i Shanghai , Esprit Dior.
 
Utställningsansvariga hade gjort ett fenomenalt jobb och byggt en otroligt fin och intressant utställning.
Över 100 fantastiskt vackra klänningar och dräkter visas i läckert dekorerade rum. 
 
 
Miljön är slottsträdgården vid Versaille med vitt stengrus på golvet och fågelsång i högtalarna
 
 
 
Fasaden föreställer Diors huvudkontor och butik på Avenue Montaigne i Paris
 
Dressen till höger är skapad av Raf Simons och ingick i hans första kollektion för Dior 2012.
Raf ersatte John Galliano som fick lämna Dior efter att ha gjort rasistiska uttalanden mot två kvinnor på en bar, men om det näms det "förstås"ingenting i utställningen.
 
 
Ett rum fyllt av tjusiga aftonblåsor.
 
 
Den här klänningen bars av Charlize Theron i reklamfilmen för parfymen J'adore.
 
 
 WOW
 
 
 
Inte nog med att montrarna var vackra dessutom fick alla besökare låna Ipods med hörlurar för mer information och bilder. Toppen bra, skulle alla museum ha.
 
 
Det här bordet var kul, en stor touch screen.
Kallades för Stjärnrummet-  man pekade på en stjärna och upp kom en bild på någon av alla de kändisdamer som burit Dior vid olika events .
 
Men kanske det bästa ändå ...... -Ateljen
 
Här  lyftes verkligen hantverket fram och bla visades en film om hur väskor, skor, kosmetika och smycken tillverkas. Dessutom satt det några medarbetare från Dior och demonstrerade hur olika mönsterdelar sys, hur skinnet till väskan Lady Dior  behandlas och hur parfymflaskorna görs i ordning med etikett och band. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens nr 2

Kategori: Dagens

 
 
På väg till People's Square

Dagens nr 1

Kategori: Dagens

 
Torsdag och helgdag.
Börjar dagen med att simma 1500 m 
 
 
i det här vackra poolhuset
 
 
 

Ändrade planer

Kategori: Peking

Hur ser det ut därnere i trädgården idag då?..........Åh så fint nu ställs den i ordning för bröllop.
 
 
 
Vid hissen möter vi den helt bedårande söta bruden.
 
 
 
 
Ute på gatan noterar vi att hotellet verkar ha stora fejaredagen. Överallt torkas och putsas skyltar,räcken, golv och trappor. Grabbarna ovan ansvarar för fönstren . Ser väl till en början  inte allför scary ut.....................   
 
   men
 
efter en liten stund är de DÄR uppe!!!!!!
 
 
 
 
 
Vi har några timmar i stan innan vi flyger hem till Shanghai och frågade några Pekingbor igår på festen vad de tyckte vi skulle se och de föreslog en tur till Den förbjudna staden . Lät bra tyckte vi och åker dit men vi är inte alls förberedda på HUR mycket människor som är vid entren. Kanske beror det på att det är söndag kanske är det alltid så här...... vad vet vi. Vi inser dock att det här  måste vi förbereda bättre och får ta vid annat tillfälle . Inne i Visit center ser vi en kort film om staden och palatsen och det verkar fantastiskt intressant att gå in där , inte konstigt att strömmen av besökare aldrig ser ut att sina.
 
 
 
 
 
 
 
Promenererar istället vidare  ut på Himmelska fridens torg.
 
 
 
 
 
Trots vackra blomster och charmoffensiv från poliskåren så är vibbarna kring den här platsen inte helt positiva. 
Kan bero på den strama och "myndiga" arkitekturen , att torget är gigantiskt samt historiken som gör att mysfaktorn är lika med zero.
 
Snabbt in i en taxi för eftermiddagskaffe på trivsamt hak och sen till flygplatsen.
 
 
 

Peking söndag

Kategori: Dagens

 
 
En riktig Turist

Lördag kväll

Kategori: Allmänt

 
Efter att herrn fått en powernap, väl behövlig för det blev inte många minuters sömn för honom natten innan men han är en riktig kämpe och  klarar det mesta, går vi ombytta och fina ner till  hotellets trädgård.
 
 
Och se vad de som pysslat därnere hela dagen har hunnit fixa till.....
 
 
 
 
 
 
Jajamensan vi ska på KRÄFTSKIVA
 
 
 
Det är Swedish Chamber of Commerce i Peking som bjuder in till denna fint arrangerad tillställning. Massa god mat förutom välsmakade rödingar, kul dans , underbart väder och många  trevliga människor . Jag vill även   berömma underhållaren, Janke Jönsson, www.jankejonsson.se som verkligen visste hur man får fart på ett kalas och spelade och sjöng  den ena sköna låten efter den andra . Ett bra tips är att kontakta honom för nästa företagsevent . Snapsvisor sjöngs förstås också och till stor  glädje för de kinsesiska gästerna fanns det även några på kinesiska i sånghäftet.
 
 
 
 

Helgutflykt

Kategori: Allmänt

Efter en tidig  morgonflight utan minsta försening landar jag i ett Peking som bjuder på otroligt fint väder. Klarblå  himmel,30 grader och en ljum bris.    
På tal om försenade flyg så låg Pekings internationella flygplats sist på  på rankinglistan över flygplatser med "on time"avgångar under juni i år . Bara 18 procent av alla plan lyfte när de skulle lyfta. Efter Peking kom Shanghai Pudong International där 21 procent av flygplanen var i tid. Siffrorna kommer från FlightStats Inc som räknar alla avgångar  en kvart eller mer  sena som försenade. Dock läste jag förra veckan i Shanghai Daily News att myndigheterna bestämt att omprioriteringar ska göras i luftrummet över dessa två städer för att öka andelen avgångar i tid. Bästa flygplatsen på listan var Haneda-flygplatsen i Tokyo där 91 procent av alla plan  lyft enligt tidtabell.Så det finns lite kvar för Peking och Shanghai att arbeta på .     
  Trevligt att få åka Volvo från flygplatsen till hotellet  

     
Herrn på konferens några timmar till så jag köper  en stor latte och  traskar iväg på en promenad i kvarteren kring vårt hotell. 

              Alltid spännande  att besöka nya bokhandlar .....................men funderar över deras kategorier.Utesluter det ena det andra eller ? 


  Wow, lockande att även kunna få utföra sina behov" in Burberry style" men tycker nog att just denna mönstercombo är väl intrikat.      

Tillbaka på hotellet..........och  titta nu har det börja hända saker därnere .  
                                      

Åska

Kategori: Allmänt

Direkt efter skolan brukar jag på fredagseftermiddagen gå runt  i mina kvarter för lite helgshopping. Nya fräscha blommor, lite godsaker till kvällen och annat smått och gott som kan behövas. Men eftersom vi denna helg åker till Peking gick jag direkt hem och det var tur. Jag hann knappt komma innanför dörren så brakade det loss.
ÅSKA och regnet bara öste ner. Jag är ingen vän av åska särskilt inte när det smäller och riktigt frasar om blixtarna ( ja jag vet att det inte är blixten som frasar ...men ni förstår)  som här.
Dessutom var jag lite orolig. Både herrn och dotter ute på motorvägen, ena i skolbuss hem från skolan den andra på väg ut till flygplatsen. Dotterns skolbuss kom dryga timmen försenad, herrn skulle landat i Peking kl 8 på kvällen men kom först  fram vid halv 6-tiden på morgonen !!!!!. Själv satt jag uppkrupen i soffan och läste min bok och försökte bara koppla av.
 
 
 
Utsikt från fönstret i mitt arbetsrum just nu
 
 
 
Utsikt från samma fönster i vanliga fall

Äntligen fredag

Kategori: Mandarin

Två veckor avklarade i mandarin skolan som heter Miracle Mandarin School, och det känns verkligen som ett mirakel om jag någonsin kommer kunna hantera detta märkliga språk. Uttalet är såååå svårt. Vi arbetar med de fyra olika  tonerna . Rätt ton anger  vilket ord som avses. Till exempel så kan ordet  he   antingen   betyda och eller törstig.....det har säkert massa andra betydelser också men dit har jag inte kommit än, ha ha 
Jag har lektioner måndag till fredag mellan 9-13 . Läxa varje dag med nya glosor och grammatikövningar. Tempot är  högt. Det är fn 5 elever i min klas. En spanjor, en australienska, en fransyska, en brittiska och så jag. De är alla väldigt duktiga och lär sig snabbt som tusan. Jag får kämpa men roligt är det.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens

Kategori: Dagens