stockholmshanghai.blogg.se

Världens största migrering

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
 
Det benäms som världens största migrering på kinesiska  Chunyun och vad som avses är resandet under en 40 dagars period med start 16 januari  och därefter fortsätter över både Chinese New Year och Spring Festival  och avslutas 24 februari.
 
3.6 MILJARDER !!!! resor har då genomförts inom Kina med flyg men mestadels med tåg och buss.
 
Det är enda gången på året som alla arbetande på annan ort kan resa och hälsa på sina familjer .
 
Uppskattningsvis har 260 miljoner människor lämnat landsbygden för att söka arbeten i storstäder som Peking, Shanghai och Shenzen . Majoriteten arbetar långa arbetsdagar på fabriker och sänder oftast halva lönen till  barnen och föräldrarna som är kvar hemma .

 Jaha och eftersom det här upprepas varje år så är väl beredskapen att ta hand om alla resenärer på topp?

Nja....SJ framstår som rena mönsterbolaget i jämförelse med vilken hantering kinesiska migranterna får utstå .

Ambitionen finns nog men trots att Kina investerat stora pengar i att bygga upp ett av världens största järnvägsnät med höghastighetståg och såväl 100-tals tåg och 1000-tals  bussar sätts in förslår inte utbudet för den massiva efterfrågan under den här perioden.

 
Bild lånad från Shanghai Daily 

Vi pratar KÖER när biljetter ska köpas och KÖER när själva resan skall göras. Man får absolut inte som jag ha lite anlag till klaustro om man skall komma på tågen......det buffas och knuffas rejält där på perrongerna. Att inte få sittplats även om resan tar många timmar ja tom dygn hör snarare till regel än undantag på de fullpackade tågen. Bara att få tag i en biljett är svårt. Trots 90 miljoner sålda biljetter per dag så räcker det inte till alla .

Passengers wait to board a train at Beijing West Railway Station on Tuesday ahead of the 40-day Spring Festival travel rush. [Photoby Zou Hong/China Daily]
 
 
Passengers sleep on train which is bound for Chengdu from Nanjing. Chunyun, the 40-day travel rush period around the Chinese New Year started on Jan 16. About 70 percent of passengers on the train are migrant workers.  [Photo/Xinhua]
 
 
Men res vid annan tidpunkt då kan man lite ignorant tycka !
 
Så enkelt är det förstås inte.
 
Att samla familjen till Nyårsafton är en lika djupt rotad tradition som vår känsla för Julafton. Dessutom har arbetarna minst en till tre veckors ledigt kring Nyår och Spring Festival. Den längre ledigheten används också i högre grad än tidigare till att turista i Kina vilket ytterligare spär på efterfrågan på resor. 
 
Tourists visiting  the Great Wall in Beijing, Feb 3, 2014. According to a report by the National Tourism Administration, the number of tourists across the country during the week-long Spring Festival holiday reached 231 million, up 14 percent from last year.[Photo by Song Wei/chinadaily.com.cn]
 
 
Resandets vedermödor är en sak ett annat större och viktigare problem är de konsekvenser migrantlivsstilen fört med sig för relationerna inom familjerna.
 
 

A parent saying goodbye to her child. There are 60 million children left behind by their migrant worker parents. Children who yearn for a stablehome, dreaming of the day they can stay with their parents every day . Photo China Daily. 

 

Left behind children är ett ¨migrantbegrepp¨ som avser de 60 miljoner barn som får växa upp med far -och morförälder eller klara sig själv och som endast får träffa sina föräldrar en gång per år under nyårsveckan.

 

I den intressanta dokumentären The Last Train Home från 2009 följer filmaren en familj som levt separerat i över 10 års tid . 

 
 

 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
Marin med svart tigerrand
 

Sköna Söndag.....och strandstroll

Kategori: HongKong

 
 
Med ett förvånat tonfall  får jag ibland frågan ........Hong Kong, igen ..... och ha ha ...DET kan jag förstå.
 
 
 
Två enkla skäl, förutom att det är en härlig stad med skönt klimat och mycket kul att göra .
 
Skäl 1 .....herrn har ett av sina kontor där och besöker det regelbundet för jobb.
 
Skäl 2.......när man som vi flyttar ut så blir man helt uppfylld av allt kul som vi gör, alla spännnade intryck, alla intressanta platser vi besöker och alla trevliga nya bekantskaper vi träffar .
 
 MEN
 
mitt i alla detta finns längtan efter familj och alla de GAMLA fina vännerna....de där som vi känt i massa år,delat både problem och roligheter med, de som känner oss väl och vet vad vi tycker om.
 
OCH
 
då har vi turen att denna underbara tjej och hennes fina familj, som vi hängt med i över 20 år , just nu bor
¨bara ¨2,5 timmars flygresa bort från oss
 
 
......därför är vi här så ofta det är möjligt.
 
Just denna söndagmorgon kliver badnymfen / rugbycoachen och sonen upp i gryningen för att åka på match.
 
 
Vi andra snusar gott vidare men det härliga solskenet får framåt 9-tiden fart även på oss.
 
Dottern stannar kvar hemma för att plugga........alltid mycket att göra för henne.
 
 
Jag, herrn och väninnnan plockar upp en god kaffe och strollar sakta strandpromenaden fram.
 
Kollar bland annat in fiskarna som tar in sina nät......mitt i stan.
 
 
 
 
Vid lunchtid sammanstrålar vi med de övriga på favvoställets terass för något gott att äta.
 
Som ALLTID, tjusiga brudpar som fotograferas i de vackra trapporna kring the Heritage
 
 
Mätta och belåtna åker vi så ut till flygplatsen och bye, bye för denna gång.
 
 
 
TUSEN TACK FÖR EN TOPPENHELG
 
 

Härlig lördag......med hike och balett

Kategori: Hong Kong

 
Hong Kong har 7 miljoner invånare på den begränsade ytan ( 1 100 km2) som landet består av innebär 6 350 invånare per km2. Vilket till exempel kan jämföras med Öland , bara något större, ( 1 300 km2 )men som endast har 18.5 personer per km2.
 
Inte undra på att det är det här de flesta ser framför sig när de tänker på stan.
 
 
Men det charmiga med Hong Kong är man inte behöver åka särskilt långt från city för att komma till fantastiskt natursköna områden.
 
Vi åker 40 minuter nordöst  om Kowloon med bil till Sai Kun
 
 
 En kurvig väg  letar sig upp ovanför  det lilla samhället och vi kommer fram till en naturområde med massor av utmärkta vandringsleder i olika svårighetsgrader. 
 
 
Efter 45 minuters vandring med fantastisk utsikt kommer vi ner till havet. 
 
 
 Vi tror alla att han SKOJAR
 
men
 
Nejdå .......  och  så ser vi  vår modiga värd slänga sig i böljan den blå.
Väl på land igen tippar han att vattentemperaturen är runt 18 grader...brrr
 
 
 
 Så väl  badnymfen som vi andra känner visst kurr i magen och slår oss ner på en av de små restaurangerna som ligger nere vid vattnet.
 
Enkelt men gott och bra grund för den timmas vandring, mestadels uppför, som vi har kvar att göra.
 
 
 
 
♠♠♠♠
 
Mellan 18 februari till 22 mars pågår för 42  året i följd Hong Kong Arts festival.
Beundransvärt ambitiöst program med  föreställningar varje dag och många fina gästspel inom balett, opera, musik och teater.

Eter en god och trevlig middag med  några andra balettintresserade svenskar ( och vänner till våra värdar på besök i stan ) går vi ner  till teatern för att se Highland Fling......
 
 
......med Scottish Ballet  som dansar den engelska koreografen Matthew Bourne´s version av La Sylphide.
 
 
Baletten handlar om James som på sin bröllopsdag blir förälskad i en älva och överger sin brud, Effie  och den verkliga världen för att följa med henne. Bourne´s version  följer orginalet  men han skruvar till berättelsen några varv extra.
Således bjuds vi på en föreställning med snygg scenografi och färgstark, fartfylld och rolig koreografi med ett  blodigt , känslostarkt och väldigt sorgligt slut.
 
 

 Efter föreställningen berättar huvudrollsinnehavarna och Scottish Ballet´s Artistic  director Christopher Hampson om sitt spännande samarbetet med Bourne och den här uppsättningen.

 

GOD NATT 
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Camel och leopard 
 
 
 

Äntligen fredag......och en dag på stan

Kategori: Hong Kong

 
Vaknar upp i ett varmt och skönt Hong Kong. Herrn går till kontoret, dottern tar sovmorgon och själv ägnar jag mig åt en av mina favoritaktiviteter.......äta god frukost medan jag plöjer hotellets samtliga internationella morgontidningar.
 
 
Filmintresserade dottern lockar med mig till Hong Kong Film Archive som är ett fint litet museum och filmklubb. I bottenvåningen har de en utställning tillägnat historiken kring Hong Kongs gamla biografer. Den här stan har alltid älskat film och första biografen öppnades 1907. De vackra byggnaderna var som konstverk i sig men idag är de nedlagda/ rivna till förmån för multiplexis belägna i flera av de malls som finns runt om i Hong Kong. I princip samma tråkiga öde som drabbat de flesta gamla fina biosalongerna i Stockholm.
 
 
I utställningen visades bland annat en intressant film om en man vars yrke var att måla de stora affischerna som satt utanför varje biograf  för att marknadsföra den aktuella filmen 
 
 
Vi går förbi en COS butik  och faller bägge två pladask för vårens vackra färgpalett . Vi går in  och botaniserar ivrigt bland utbudet på galgarna.
 
 
En hel del plagg får följa med in i provrummet och  yes.....några hamnar  i påsen med hem.
 
 
   
 På eftermiddagen besöker vi för första gången herrns kontor. 
Himla fräscht och med en läcker utsikt över Victoria Harbour .
Hälsar på alla kollegorna och bjuds på gott grönt te .
 
  
 
Vi  lämnar Hong Kong ön och åker över vattnet  till vännerna i Kowloon..........
 
 
...........och njuter deras trevliga sällskap och vackra utsikt
till en fantastiskt god Hot Pot middag.  
 
 
 
GOD NATT
 
 

Månadens Bloggträff

Kategori: Shanghai

 
 
Vi är några svenskor här i Shanghai som alla tycker om att förmedla vidare våra intryck av denna  härliga stad . Vi  bloggar , fotograferar , instagrammar och gör inlägg på FaceBook och Flicr . Sedan december träffas vi en gång i månaden och utbyter erfarenheter samt diskuterar smått och gott som vi stöter på i vardagen.
 
Om någon  Shanghaibo som  läser min blogg själv skriver eller fotar och vill vara med i denna högst informella "klubb"  ......hör av er till mig på stockholmshanghai2013@gmail.com . Nästa träff är måndag den 24 mars.
 
 
Som vanligt  hade vi en väldigt trevlig stund med många skratt, kloka råd och massa bra tips.
 
Här är länkar till några av de  bloggare som var med idag
 
nordblomsinshanghai.blogspot.com 
hulterstam.wordpress.com 
http://dahlmansishanghai.blogspot.se
 
♠♠♠♠

Härliga lördag.....och SOL

Kategori: Shanghai

 
Efter en riktigt kall vecka.....februari räknas som Shanghais kallaste månad, vaknar vi upp till en underbart solig  och betydligt varmare  dag. Perfekt för en härlig långpromenad.
 
 
Mina helmysiga  `kompisar`.....husets katter.... är lika stora soldyrkare som jag själv
 
 
 
 
 
 
 
Vi går ner tilll floden och fortsätter utmed kajkanten.......får aldrig nog av den här läckra utsikten.
 
 
 
Spännande streetfood......mja...men nej tack ....i alla fall just nu
 
 
 
 Kommer ner till the Cool Docks
 
 
Dax för snack och något gott att dricka 
 
 
 
 
 
 
Vet inte riktigt vad det här företaget sysslar med men de har en vacker siluett  på sitt fönster där de ritat in ett antal höga byggnader i världen ...och se även Göteborg kvalade in
 
 
Det finns inte många gammla byggnader kvar i Shanghai . För stadsplanerarna verkar det mest  handla  om att riva hela kvarter och bygga nytt. Gärna även HÖGST eller STÖRST.
 
The Cool Docks är ett område som projekterades till Världsutställningen 2010 och består av en samling restaurerade och nybyggda hus i gammal stil med restauranger, gallerier, butiker och hotell. Hela härligheten verkar  ha haft lite problem med att hitta sin form. Vi ser en hel del lokaler för uthyrning och några butiker som verkar vara stängda för mer än nyåret. Dock finns här ändå ett antal häftiga ställen och mycket människor flanerar runt i området så det finns hopp.
 
 
 
 
 

Lantern Festival

Kategori: Traditioner

 
 
Kinesiska nyåret som i år inföll den 30 januari följs direkt av The Spring Festival och hela den festliga perioden avslutas 15 dagar senare med Lantern Festival. 
 
Runt om i Kina arrangerar städerna under de här dagarna festivalen i sina parker.
 
Vi ( och resten av Shanghai känns det som , ha ha )  går till  Yuyuan Garden och beundrar lyktorna och olika upplysta mytiska figurer samt försöker lösa gåtor. 
 
 
I gamla tider var lyktorna mestadels enkelt utförda och  bara kejsaren och de riktigt förmögna hade vackert utsmyckade . Nuförtiden finns det dock lyktor i sofistikerad design och med avancerad utsmyckning.
Dominerande färg är rött som symboliserar god lycka.
 
 
Traditionella lyktor med  nedskrivna gåtor för oss att lösa.
 
 
 
Hästens år..... så naturligtvis finns en stor installation på plats kring det temat.
 
 
 
Över 4000 lyktor  i Yuyuan Garden bidrar till att göra festivalen till en rejäl fest för ögat.
 
 
 
 
Efter promenaden i parken går vi in i värmen och äter speciell festival mat , tangyuan,  kalla ris dumplings fyllda med något sött som  tex svart sesam eller röda bönor. Vår kinesiska väninna smaskar nöjt i sig sina bollar .......men jag måste ärligt erkänna att vi andra inte  är riktigt lika förtjusta. 
 
 
 
En pikant detalj i år är att Lantern festival  sammanfaller med Valentine´s Day . Något som senast inträffade 1995 och  som ställer till det för särskilt de unga kinesiska par som tagit till sig den nya sedvänjan och bokat dyra Valentinemiddagar för sina respektive medan familjerna traditionellt samlas hemma och blir upprörda när ungdomarna väljer att inte ansluta. 
 
 

 

Äntligen fredag.....Födelsedag och Valentine

Kategori: Allmänt

 
Idag fyller den här fina tjejen 18 år
 
STORT GRATTIS RARING
 
 
 
Tidig morgon kopplar vi upp sonen i Stockholm på FaceTime och alla tre sjunger vi sen                                         Ja må hon leva till en ( ovanligt ) klarvaken dam som strålar över fina presenter och storebrors stora leende på mobilen.
 
Är ju även Valentine och herrn överraskar med god choklad och erhåller själv en påse innehållande snygga strumpor plus en puss från mig, ha ha.
 
 
Fullt med försäljare på stan som erbjuder vackra och fantasifulla Valentinebuketter
 
 
Tjusigt bundna buketter i ¨min ¨ blomsterbutik klara att levereras runt om i stan
 
 
Intensivaste kärleksförklaringen står nog ändå den här mannen för......

 
......som hade beställt en bukett med 999 rosor till sin älskling, något han enligt Shanghai Daily fick betala lite drygt 20 000 SEK för.
 
 Måhända stormande kär men tydligen inte helt bortkollrad ändå för han verkar ha lyckats med att få en god rabatt.  Årets pris ligger på minst 30 kr styck . En rejäl prishöjning sedan förra året vilket enligt tidningen beror  på att snö förstört en del av odlingarna i  Kinas sydvästra del , Yunnan Province  ,där rosorna odlas.
 
 
 

Julklappsboken

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Först nu har jag läst ut sonens fina julklapp.
 
Tusen tack 
 
 
 
Jag kan bara falla in i hyllnigskören av detta verk , helt enkelt en väldigt bra roman.
 
 Vad gäller frågan om vad boken handlar om så tycker  jag att Lena Andersson själv uttrycker det bäst i nedan citat: 

Vad hoppas du väcka för känslor i läsaren?

– I den mån som jag har tänkt på det är det nog samma som Ester känner när hon läser Majakovskijs brevväxling. Att genom tid och rum så lider alla på samma sätt. Och alla tror sig vara unika på samma sätt. Jag tycker att det är trösterikt.

(från en artikel av Lisa Boda i DN den 19 juli förra året)
 

Snöblandat regn

Kategori: Allmänt

 
Att lämna det här......
 
 
....och komma hem till det HÄR !!!!
 
 
 
.....ja det enda ROLIGA med det var att se hur spännade Shanghaiborna tycker att lite snöflingor är...
 
 
..... direkt kom kamerorna fram och ögonblicket förevigat.
 
 
 

Smått och gott om Vietnam

Kategori: Vietnam

 
 
Vietnam har ca 90 miljoner invånare .
Sedan återföreningen av Nord-och Syd Vietnam 1976 är  Hanoi med 6,5 miljoner innvånare huvudstad.
 
 
 
Landet kolonialiserades i mitten på 1800-talet av Frankrike. Efter den japanska  ockupationen i början på 40-talet började vietnameserna bekämpa det franska styret och 1954 lämnade fransmännen landet.
Vietnam delades då poltiskt i två rivaliserande stater, Nord- och Syd med den populära Ho Chi Minh i ledning i Norr. USA som stöttat fransmännen  i deras ledning av landet började nu involvera sig än mer för att motverka ett kommunistiskt maktövertagande av hela landet .
Vietnamkriget som pågick mellan 1959 -1975 var en komplicerad konflikt mellan Norr och FNL på ena sidan och Syd och USA på andra sidan. Kriget  slutade med nordvietnamesisk seger och landets återförening under kommunistiskt styre. 1979 invaderade Vietnam grannlandet Kambodja och störtade deras ledare  PolPot . Därmed  uppstod en konflikt mellan Vietnam och Kina, som stödde Pol Pot. Ett kort gränskrig utkämpades samma år mellan Kina och Vietnam, där vietnameserna var starkare trots Kinas numerära överlägsenhet.
 
 
 
 
Vietnam en kommunistisk enpartistat. Sedan 1994, när det amerikanska handelsembargot upphörde har landets ekonomiska utveckling starkt förbättrats . Reformerna inom jordbruket har ökat avkastningen dramatiskt. Idag är majoriteten bönder egna företagare och Vietnam som  på 1980-talet var tvungna att importera ris är nu världens tredje största risexportör. Övrig viktig industri är turism och tillverkning av kläder, skor och livsmedel.  
 
  

Ekonomiska centrat finns i Ho Chi Minh City fd Saigon som har 7,5 miljoner invånare. Hit åker också mer än 70 % av de över 30 miljoner turister som reser till och inom landet. 

 
 
 

Hemresedag

Kategori: Vietnam

 
Sista dagen. Kliver ur vår härliga säng ......om några timmar åker vi till flygplatsen . Gör en första packning. Ser bra ut ....allt ryms . Enkelt att packa ner sommarkläder ,baddräkt och sandaler .Tar ingen stor plats och det enda vi köpt under resan är en vacker lackbox och en present till sonen. 
 
 
Känns väldigt romantiskt med fina sänghimmeln
 
 
 
Vårt mysiga krypin
 
 
 
 
Vilken trädgård. 
Otroligt välskött , fina fåglar och massa vackra blommor
 
 
 
 
 
 
 
 
Fint arrangemang med blommor och handdukar inne på ett damrum
 
 
Ljuvligt med  frukost i skuggan av Oleandern
 
 
 
 
 
....och nu väntar ett antal timmars resande innan vi är hemma igen 
 
VI HÖRS
 
 

Fiskebåtarna i Mui Ke Ga Bay

Kategori: Vietnam

 
Väckarklockan ringer redan klockan  5.45 för herrn och jag tänker ta en morgonpromenad på stranden bort till byn och se när fiskebåtarna kommer tillbaka efter fisketuren. 
 
 
Vackert och svalt
 
 
Båtarna kommer in med färsk fisk och fångsten lastas över i  mindre små runda !!  båtar som tar korgar med fisk in till stranden 
 
 
En fin fångst anjovis 
 
 
 Vackra korgarna används fortfarande men vi såg även en och annan ful i plast.....så det är väl bara en tidsfråga 
 
 
Uppköparna  begrundar fångsten och diskuterar pris och kvalite med fiskarna 
 
 
Dealen görs upp.......
 
 
....och betalning sker
 
 
 Anjovisen men även andra fisksorter säljs till fisksåsfabrikörerna som kör iväg med stora lass .
 
 
 
En hel del arbete återstår när fisken är såld 
 
 
 Näten rensas och transportbåtarna tvättas 
 
 
Fisksås , nuoc man  tillverkad  bland annat här i Phan Thiet, används dagligen av alla hushåll i Vietnam
Läste att det totalt produceras över 200  miljoner liter per år .
 
 
♠♠♠♠
 

Cykeltur

Kategori: Vietnam

 
 
 
Vi lånar hotellets  cyklar och trampar iväg  till "grannen" som är en fiskeby lite drygt 1 km bort.
 
 
.....och här kommer fina dottern
 
 
Mestadels idylliskt som tusan ........
 
 
..... men tyvärr ser det ibland även ut så här.
 
 
I den här trakten lever befolkningen främst av  intäkter från fiske, saltproduktion och odling av ris-och dragonfruit. Turistnäringen är ännu inte särskilt utbyggd . Närmaste hotellen ligger i en radio på drygt 2 mil  från där vi befinner oss. Stranden är underbart vacker  så anledningen  till att det ännu är så få ställen här är antagligen att det tar mellan 3- 4 timmar  att ta sig hit med bil eller tåg från Saigon . I år börjar dock en motorväg byggas som kommer halvera restiden och det kommer antagligen förändra en hel del.
 
Ett typiskt byhus. Byggs ut bakåt på längden. Ofta målat i vackra färger med något fint ornament ovanför dörren. Ganska smalt och det ser ut  som att  första rummet är ett kök-och  matrum , därefter ett antal rum i rad som man alltså måste gå igenom för att komma in i nästa.
 
 
lite här och där .... kor som står uppbundna på tomten och äter det lilla gräs som finns
 
 
 
En av alla Dragonfruitodlingar........den här med en händigt riggad belysning
 
 
Huvudgatan i den lilla byn med försäljning av grönsaker , frukt och fisk och några enkla kafeer
 
 
Alltid lite diskussion innan man slår till och det blir affär
 
 
 
♠♠♠♠
 
Strandhängg på eftermiddagen i väntan på .....
 
 
 
Vackraste solnedgången........ lika overklig som en fondtapet från 80-talet
 
 
 
Go kväll
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
 
VITT
 

Phan Thiết

Kategori: Vietnam

 
Vi lämnar myllret i Ho Chi Minh City för att åka 20 mil nordöst mot kusten. 
 
 
 
Det tar vår duktiga chaufför 4 timmar , på mestadels små och lätt skumpiga vägar, att zigzagande
ta sig fram mellan ett antal små krockar ( lyckligtvis inga personskador) ,  miljoner mopeder , en och annan idisslande kossa samt några vildhundar innan vi kommer fram till vårt mysiga hotell som ligger  ute vid kusten nära staden Phan Thiết.
 
 
 
 
Efter joggingtur på stranden......smarrig frukost och underbar utsikt över havet
 
 
Läser mina nya tidningar och böcker , lyssnar på radio, spelar boule med herrn och dottern , skriver blogginlägg, badar,solar   ...........
 
 
 
Så himla vackert här
 
 
 

Củ Chi Tunnels

Kategori: Vietnam

 

Vi åker 70 km  norrut med bil vilket tar 1,5 timme till Củ Chi Tunnels.

 

Tunnlarna ingår i ett av de tunnelnätverk som finns runt om i Vietnam och som började byggas redan 1945 först som skydd mot fransmännen  men utvecklades  vidare och kom  till stor användning under Vietnamkriget .

VietCong använde tunnlarna  som gömställen från amerikanska soldater dels  under strid men också som lager för mat och  ammunition, kommandocentraler, sjukstuga och för kortare tider som boende.

 
En av de 5000 ingångar till Củ Chi Tunnels, små och väl gömda bland löven
 
 

Typ av fälla som fanns i området runt ingångarna

 

 
Typisk måltid för en soldat som gömde sig  i tunnlarna . En  kokt potatisliknande rot som kan odlas under de flesta förhållanden doppas i salt,socker och jordnötter.
 
 
Förhållanden nere i tunnlarna var tuffa . För  lite luft ,vatten och mat  men desto mer av myror, skoprpioner, spindlar och andra insekter, vissa giftiga.  Oftast tillbringade soldaterna bara dagarna därnere , arbetade eller sov och kunde nattetid komma upp för atta sträcka på kroppen, strida eller hämta mer förnödenheter men i perioder när området bombades var de tvungna att stanna flera dygn i tunnlarna. Vilket förstås ledde till sjukdomar bland annat malaria,  som efter att omkomma i strid var den näst största orsaken till död bland soldaterna, samt att de drabbades av diverse tarm- och andra parasiter. 

Amerikanarna var väl medvetna om tunnelsystemen och försökte med olika medel förstöra dem.  Även om de lyckades lokalisera ingångar till tunnlarna var det till och med svårt  för de särskilt utsedda  soldater så kallade "tunnel rats" att ta sig ner och övermanna trupperna . Gångarna var väldigt smala , minerade och det fanns fällor. Istället använde de bland annat tårgas för att försöka tvinga ut de som gömde sig därnere. En stor framgång var dock när de lyckades få tag i ett stort antal viktiga VietCong dokument, med krigstrategier och planer  från ett av gömställena . Flera attacker av intensiv bombning över områden där tunnlar fanns utfördes också men systemen var så stora och i flera olika nivåer så till stor frustration för amerikanarna lyckades de inte förrän mot slutet av kriget till viss del förstöra systemet.

Idag är området med sina 121 km  långa nätverk av tunnlar skyddat av  Vietnamesiska staten och delar av tunnlar samt uppbyggda miljöer visar  turister hur VietCong levde där.

♠♠♠♠

 

 

War Remnants Museum

Kategori: Vietnam

 
Museum kan vara  alltifrån ganska själlösa till enormt informativa och spännande och vi har besökt många fina i den senare stilen särskilt under åren i USA , vilka är mästare i att snickra ihop intressanta utställningar.
 
MEN 
 
tror aldrig att jag blivit så berörd som på War Remnants Museum 
 
 
WRM är ett statligt museum och det öppnade redan 1975 under namnet "Exhibition House for US and Puppet Crimes och fokuserade på  att visa krigsbrott utförda  av amerikanarna under kriget. När USAs embargo mot landet upphörde och de diplomatiska relationerna länderna emellan förbättrades ändrades först namnet 1990 till  Exhibition House for Crimes of War and Aggression  dvs både US och Puppet försvann. Därefter droppade man 1995  även referensen till  "war crimes" and "aggression" till nuvarande namn  som kort och gott är krigsminnes museumet.
 

 

Utställningarn börjar utomhus med dels militär utrustning såsom olika  flygplan, helikopters och bomber, dels av några uppbygga celler från ett fångläger för politiska fångar  bla visas de välkända tiger cages  som användes av sydvietnameserna mot fienden dvs VietCong . I burarna, som består av taggtråd, knölades 3 fångar in på en yta som knappt rymmer 1 person . I  cellerna visas även målningar  på olika tortyrmetoder som användes av bägge sidor .

Inomhus är tre olika fotoutställningar, krigets historia, krig in action och effekterna av Agent Orange dvs bland annat napalm som användes i syfte att skala av djungeln från löv så bombplanen kunde se sina mål. Kemikalierna påverkade och påverkar fortfarande de människor som fick det på sig, inandades det och som lever i områden där det användes genom  att påvisa högre än normal dödlighet i diverse cancersjukdomar samt har högre antal  barn födda med missbildningar.

 Med ca 500 000 besökare per år är WRM idag ett  av de mest välbesökta museum i Vietnam varav två tredjedelar är utländska besökare. Vår guide uttrycker stor avsky för amerikanarnas beteende och vi tänker tyst att vietnameserna själva också använda rätt ruggiga metoder mot amerikanska soldater och VietCong men även om utställningen är något ensidig i sitt fördömande kan man som besökare inte bli annat än upprörd över vilken hemsk företeelse krig per se  är mot civilbefolkningar både i form av beskutningar, överfall mot byar, bombning och användande av kemikalier och utifrån det perspektivet tycker jag att det är värt att besöka WRM.

 


 
Inköpta böcker från museishopen
 
 
 
Efter WRM behövde vi något stärkande och gick vidare till Hotel Rex takterass 
 
 
 
Rex byggdes 1927 under den franska kolonialtiden som en utställningshall för bilhandlare Bainier som sålde Citroen och andra europeiska märken. Från 1961 har det fungerat som hotell och som det blev det under Vietnamkriget känt som mötesplatsen där varje dag kl 17.00  amerikanska militärkomandot sammanträdde. Takterassen på  Rex var även samlingsplatsen för lediga militärer och krigskorrespondenter.

Vid freden 1975 tog Saigons Turistbyrå över hotellet och döpte om det men 1986 återtog det namnet Rex och marknadsför sig nu utifrån  sin historia 

 

 
Turistfälla....javisst.....men goda drinkar hade de i alla fall 
 
 
Vietnameser älskar bling,bling och stan är tjusigt upplyst med nyårsdekorationer i alla möjliga grälla färger
 
 
 
 
och överallt moppar,moppar....moppar
 
stilstudie av familj med två kidds....inget hinder....bar å åk
 
 
 
GOD NATT

Ho Chi Minh City

Kategori: Vietnam

 
 
 Anländer 3 på morgonen, sover några timmar ,äter god frukost och tar en promenad i stan. Ljuvligt väder med sol och en lätt bris. Även här firas Nyår med ledighet och många av stans invånare har lämnat och åkt hem till sina byar för att fira med familjen.
 
 
 
Överallt står  fina körsbärsträd  utsmyckade med lyckomedaljonger och kort med Nyårsönskningar 
 
Således, enligt taxichauffören lite "mindre" folk på gatorna och mycket som är stängt, men i våra ögon är Ho Chi Minh City  intensiv, myllrande och charmig . Vi undrar hur verkligen hur mycket folk det är när det inte är helg om det här anses lite!!!!...ha,ha
 
 
Moppar, moppar , moppar .........
 
 
 
I ett gatuhörn sitter Herr Tidningsman. Han har ingen fancy kiosk men hans utbud är mer uppdaterat och har fler titlar än Internationella sektionen på Pudong Airport hemma i Shankis. Svältfödd som jag är på glossy magazins och dagstidningar, vilka jag älskar att läsa ,plockar jag på mig en rejäl bunt. Vouge US, Vanity Fair, International  New York  Times, The Economist, Hello, In Style US, Elle UK och Bazar........Win- win i bägge leden.
Herr Tidnigsman strålade som en sol och jag skuttade nöjt vidare.
 
 
 Stor kaffekedja här i Saigon är kaliforniska Coffe Bean & Tea Leaves som vi  första gången stötte på när vi besökte Los Angeles. Kedjan startade där 1963 och påminner väldigt mycket om Starbucks  ( finns här men än så länge har jag bara sett ett kafé ). Vem som inspirerat vem vet jag inte men upplägget är precis detsamma fast  jag tycker att Starbucks är betydligt bättre . Burger King, Kentucky fried chickens och Hardrock finns också i stan och  Mac Donalds ska öppna sin första restaurang nu under våren. 
 
Mysigast är ändå inte kedjor utan små charmiga place som det här där vietnamesiska kaffe serveras. Bryggs i en liten potta som ställs på koppen och så rinner kaffet sakta ner, starkt men väldigt gott.
 
 
 
 
♠♠♠♠
 
 

Nyårsdekorationer

Kategori: Traditioner

 
Direkt efter jul sattes alla fina Nyårsdekorationer upp runt om i Shanghai . Rött och guld dominerar .
Häst, jordnötter, skrivna meddelanden, frukträd, fiskar mm mm är  de främst förkommande symbolerna  för hopp om ett nytt framgångsrikt och hälsosamt år till alla.