stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Sköna Söndag bland glam och damm

Kategori: Peking

 
Söndag förmiddag och vi passerar ett gäng cykelchaufförer som väntar på kunder.
 
 
Mer lyckosamma kollegor kör sina kunder turisterna runt kvarteret .....ibland förstår jag mig inte på turistgrejer....vari ligger nöjet i detta ? ??
 
   
Vi befinner oss utanför  Prince Gong Mansion . Egendomen har en spännande historia.... börjde byggas 1777 under Qingdynastin till en förnäm herre med goda kontakter hos kejsaren och som genom dessa blivit väldigt förmögen.Blev dock på äldre dagar anklagad för korruption , avrättades och egendomen konfiskerades och gavs 1799 i gåva till  kejsarens yngste son Prins Qing . Ny kejsare på tronen  och 1851 överför denne ägandet till Prins Gong vilken alltså egendomen är döpt efter. Efter Qing dynastins kollaps erbjuder  1921 Prins Gongs sonson ägandet till Benedectine Ordern som investerade stora pengar och renoverar upp fastigheterna. De används därefter av Furen Catholic University ända fram till 1951 då munkarna var tvungna att lämna Kina och Beijing Normal University  tog över . Under kulturrevolutionen 1966 till 1976 användes området som fabrik för Beijing Air Condition. Prins Gong Mansion utnämdes 1982 som en av  Chinese National Cultural Heritages . Efter en omfattande renovering för över 200 miljoner SEK öppnades trädgården och byggnaderna 2005  för allmänheten nu i form av ett museum och ligger idag i topp över populära turistmål. 
 
 
Elegant restauerade utsmyckningar.
 
 
En intressant  utställning med spännande fotografier  som handlar om de familjer som levde på egendomen de sista åren innan ägandet övergick  till Benedictiene ordern.
Men som vanligt fanns inga texter på engelska  så vi fick mest gissa oss till vad det handlade om.
 
 

I glasmontrar fanns porslin, buddhor i guld och annat tjusigt utställt.......men .....vet inte om det riktigt framgår på min bild HUR himla dammiga alla vackra pjäser var. Mycket märkligt ...har aldrig sett något liknande på ett museum och särskilt inte i Kina där det absolut inte råder brist på personal som kan gå och feja mest hela dagarna.

 
Väl nyttjat Önsketräd .
 
 

 Dubbel Lycka Emblem

 
Vacker innergård
 
 
På eftermiddagen gör vi som många Pekinbor......
 
 
....köper en kaffe på Xingbake ......
 
 
....och flanerar runt idylliska Qin Hai Lake.
 
 
Vårt mål är att klättra upp i Belltower och beundra utsikten.
 
 
 
Men se det gick inte alls det .....för även här rådde en stor ombyggnation och renovering av torget framför tornet ....... fanns någon information att finna om när det hela kan tänkas bli klart eller så ..... ? NOT
 

 
Kul ändå att gamla byggnader tas om hand så hellre ingen information än byggnader som faller ihop, ha ha.
 
 
Framåt kvällen åker vi till flygplatsen.......behöver jag nämna att vår flight hem till Shanghai var FÖRSENAD....nä tänkte väl det.!!!
Nästa gång testar vi snabbtåget upp till Peking
 
 
 
GOD NATT

Kommentarer

  • Brysselkakan säger:

    Har faktiskt varit uppe i Belltower. Och fått höra när de slår på alla trummor, rätt pampigt måste jag säga.
    Inser när jag skriver nu att jag ju bloggade om det inklusive en liten filmsnutt! Håll till godo med vad du inte fick uppleva!
    http://brysselkakan.wordpress.com/2010/08/23/beijing-del-1/
    Kan låta som dålig ljudkvalité men jag minns det som ett väldigt oväsen!

    Svar: Tusen tack.... cool film. Vi ska absolut gå dit igen när renoveringarna är klara. Kul att läsa om dina dagar i Peking. Du får gärna tipsa mig om det var något som du tyckte var extra kul och vi bara inte får missa, Vänliga hälsningar,
    M
    M W

    2014-09-19 | 10:59:23
    Bloggadress: http://www.brysselkakan.wordpress.com
  • Brysselkakan säger:

    Tyvärr inte så många tips... Vi gjorde mest turistiga saker. Vår tripp till muren inkl matstället efter var en av höjdpunkterna. Minns annars den olidliga värmen mest ;-)
    Sedan var vi i en liten smyckesverkstad, de gjorde saker på beställning och var tydligen både bra och billiga. Vi köpte sånt som redan fanns klart. Säkert finns det massor av sådana ställen även i Shanghai men vill du veta adress mm så kan jag ta reda på det.

    Svar: Smyckesverkstaden låter spännande .....om du har möjlighet att få fram adressen så tar jag gärna emot den.God natt
    M
    M W

    2014-09-22 | 12:54:55
    Bloggadress: http://www.brysselkakan.wordpress.com

Kommentera inlägget här: