stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

160 millioner för två barn till ?

Kategori: Allmänt

 

 

Just nu är ett eventuellt åtal från två advokater mot framgångsrika och välkända  filmregissören Zhang Yimou       ( som bla regisserade Olympiska Spelens ceremonier ) väldigt uppmärksammat här i Kina. Zhang åtalas för brott mot enbarns policyn . I kommentarer till krav om åtal påpekas från myndigheten, the National Health and Family Planning Commission att varje medborgare är lika inför lagen och att oavsett vilken finansiell styrka man besitter har  man inte rätt att ställa sig över lagen. Jurister menar att  just därför är det här åtalet extra viktigt.

“China is suffering a big pressure from the huge population, while rich people’s violation of the family planning policy has become more and more serious in recent years,” citeras en jurist i från en stor advokatfirma i Pekingi Shanghai Daily News....hon fortsätter

“Such behavior causes inequity, because fines are not a problem for rich people but a hurdle to others. 

Det spekuleras i tidningarna att Zhang har 7 barn - tre med nuvarande hustrun och 4 barn med tre andra kvinnor. Paret ska inte bara ha brutit mot policyn om ett barn utan även skaffat dem innan de gift sig vilket inte heller det är lagligt.

Enbarns policyn introducerades 1979 och medger ett barn för par i storstäder samt två barn för familjer på landsbygden. Nu i november tillkom den  första lättnad i policyn sen den infördes som medger även par i storstäder får ha två barn om en av föräldrarna inte har några syskon. 

Det är höga böter för dem som bryter mot policyn. Beloppet baseras på föräldrarnas årliga inkomst. För Zhang som haft stora inkomster från sina filmer beräknas att böterna kan uppgå till ca 160 millioner SEK !!!!

I ett öppet brev som publicerades förra veckan erkänner Zhang och hans fru att de  tillsammans har tre barn och ber om ursäkt samt att de är villiga att ta sina  straff för att ha brutit mot policyn. Däremot så nekar han till att han skulle ha ytterligare barn med "älskarinnor" 

I debatten som uppstått kring det här speciella fallet riktas även generell kritik mot myndigheten på HUR böterna på lokal nivå tas ut och hanteras samt bristen på dokumentation för transparens och uppföljning av de olika ärendena. Nu utlovar myndigheten förbättringar av rutinerna så att totalasumman utkrävda böter blir känd och att inbetalda medel används på rätt sätt dvs till åtgärder inom offentlig omvårdnad.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: