stockholmshanghai.blogg.se

Hästens år

Kategori: Traditioner

 
Nu går Kina in i Hästens År 
 
 
Häst heter Ma på kinesiska 
 
 
De som är födda i Hästens År anses vara flinka, direkta, oberoende sprudlande. De är intelligenta, intuitiva, observanta,otåliga och lättirriterade. Sägs gifta sig sent i livet för de vill ogärna ge upp sin frihet.
 
 
 
Kända hästar är  skådespelaren Jackie Chan och regissören Ang Lee
 
 
 
 
Kinesiska kalenderna följer en 12 årig cykel som kallas för Zodiak vilken tros ha instiftats av kejsaren Qin Shi Huangdi (259 - 210 f.Kr). Såväl tron på Buddha och astrologi var vid den tiden stor och kejsaren förenade de bägge livsåskådningarna.  Enligt traditionen fick åren sina djursymboler på Buddhas dödsbädd (483 f.Kr.). Han kallade till sig alla djuren för att träffa dem innan han dog. Det var bara tolv djur som besökte Buddha och för att hedra dem döpte Buddha åren efter dom. Ordningen på djurnamnen i zodiaken bestämdes av i vilken ordning de kom till Buddha. Först kom råttan och sedan följde i tur och ordning oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och grisen.Dessa tolv djur kopplas sen till ett element för varje år. Eftersom det finns fem element; metall, vatten, eld, jord och trä fullgörs en cykel på 60 år, när alla djur har kopplats till samtliga element en gång. Enligt detta synsätt är årets Häst en trähäst.
 
 
 Den här skönheten fick följa med oss hem från Hong Kong
 

De som fötts under tidigare hästår går nu in i ben ming nian vilket betyder ödesår och måste för att skydda sig från extrem olycka och svårighter bära rött och/eller guld varje dag under hela hästens år. Eftersom det ska bäras nära kroppen säljs nu mycket  röda underkläder  och smycken med pärlor i  rött och guld . Ödesåret drabbar även de som är födda sex år från hästarna dvs råttorna. De anses ha skymfat guden Tai Sui och bör också bära rött och guld  för att ungå eventuell olycka.

Rött är lyckans färg som övertrumfar olycka och guld har nog spirituell kraft att besegra de onda andarna.

Trots färgskydd bör både häst och råttfödda under året  undvika att gå på begravningar eftersom de nu är mer sårbara för yin dvs kall energi och onda andar
 
Kvinnor ska heller inte föda barn under ödesåret då kraftiga blödningar sänker energin i kroppen och gör den mer sårbar. 
 
Även utflykter till ödsliga skogsområden med mindre yang och mer yin ska undvikas eftersom sådana ställen är mer tillgängliga för de onda andarna .
 
I och med alla dessa möjliga faror och större benägenhet till olycka bör inte hästar och råttor heller fatta några viktiga  beslut eller göra stora förändringar under året.
 
 
 
 
Xin Nian Kuai le
 
Gott Nytt År
 
♠♠♠♠
 

En riktigt usel dag

Kategori: Shanghai

 
Den här dagen började väldigt trevligt.
 
Jag besöker en fin liten sojasåsfabrik som fortfarande har tillverkning på traditionellt sätt
 
 
 
Sojasås  är en fermenterad produkt av sojabönor,vete,vatten och havssalt.
Produktion finns i många länder men främst i Asien och såväl kvalite, konsistens, färg, smak och användningsområden varierar.

 Vad gäller kinesisk soja så är den tjockare i konsistensen  och har mer saltsmak än tex den japanska. Det finns
både ljusa och mörka kinesiska sojasåser. De mörka, som är populär här i Shanghai,  är kraftigare i smaken
och ger mörkare färg och de ljusa är mer åt det japanska hållet men saltare och mindre söta. Tillverkningsprocessen på traditionellt sätt  tar lång till och sker i många steg ...ungefär så här :
 
1 Bönorna blötläggs,ångkokas och blandas ibland med rostade vetekorn dock oftast inte i Kina däremot kan melass tillsättas som då ger en  mörkare färg och sötare smak .
2. Mögelsvamp tillsätts. Under jäsningsprocessen ombildas naturligt socker till alkohol som i sin tur  tillsammans med andra mikroorgansimer påverkar smaken.
3. Bönröran filtreras och pressas genom en silduk för att separera röran från vätska.
4.  Råsojan pastöriseras dvs upphettas för att ta död på fortsatt jäsning och kvarvarande mikroorganismer.
5. Sojan förvaras utomhus i stora  lerkärl så att solen, månen och mikrorganismer i luften kan påverka vätskan och ge den eftersökta smaken . Vilket enligt den här fabriken anses ha uppnåtts efter två år.
 
 
 
I  fina bambuhyllor sitter de här vackra korgarna där bönor och jäst blandas och får ligga och jäsa.
 
 
 
Väldoftande soja på vänt.
 
Tillverkning på ovan sätt är idag utsatt för många hot. 
 Majoriteten av alla såser på marknaden tillverkas numera industriellt vilket förkortar tiden men för att få fram den goda smaken måste producenterna ta till olika tillsatser . Sojasås är av tradition inte en dyr produkt vilket påverkar lönsamheten för naturlig process med förvaring utomhus. Bönornas kvalitet varierar och den fabriken jag besökte är noga med att påpeka att de köper bönor från odlingar som inte är genmanipulerade. Det är även svårt att attrahera unga människor till yrket .Finns inga skolor som lär ut processen utan all kunskap förs över från äldre till yngre i fabriken.
 
 
 
Dessutom kan jag inte låta bli att stilla undra  hur Shanghais emellanåt väldigt dåliga luft, innehållande metall etc, påverkar vätskan som står utomhus , förvisso i täckta kärl men PM 2,5 partiklarna är just det.... partiklar.... som inte  precis går att filtrera bort .
 
 
Vi provsmakar sojan som är väldigt ,väldigt god med en fin doft och len fyllig smak.  Så oavsett tungmetaller mm köper jag ett antal flaskor att ha  själv och ge bort som present till matlagningsroade vänner.
 
 ♠♠♠♠
 
 
 
Jaha hur nice dag som helst .......... och så på eftermiddagen blir min dator stulen.
 
Klassiskt tillvägagångsätt
 
Jag bär tungt, dels påsarna med soyaflskorna dels min stora ( öppna )  bag med tidningar, vattenflaska och datorn.
 
Jag går in i en inrednigsaffär, ganska lite folk, jag tar ner en hopvikt duk från en hylla och ställer  då ner bagen  vid mina fötter. Ser i ögonvrån ett par som  står bredvid mig ......mannen  kommer upp väldigt väldigt nära mig. Jag känner mig obekväm och tar instinktivt ett steg åt sidan....bort från väskan...och då ...passar förstås kvinnan på att norpa min datorn från bagen.
 
Hur stor är sannolikheten för att detta ska hända ?
 
Ja inte särskilt stor men enligt affären som tittar på filmen från övervakningskameran ser det ut som att det här paret följer efter mig in i affären. Kanske såg dom redan ute på gatan  datorn sticka upp ur bagen och avvaktar ett för dem lämpligt tillfälle......vilket jag tyvärr  "hjälpte" dom med.
 
Vi upplever inte Shanghai som en särskilt kriminell stad ....vilket också statistik bekräftar men enligt den rara polismannen som senare tar emot min anmälan stjäls främst 4 saker här:
 
Iphones
Ipads
Macdatorer
och
Cyklar
 
.....och särskilt stjäls detta den här tiden på året...inför kinesiska nyåret... då många unga behöver  få fram pengar för att kunna åka hem under ledigheten och också kunna  köpa presenter till familjen.
 
Förutom att min  dator är så personlig med alla fotografier ,noteringar och dokument som jag lagrat och som nu är borta .... så är jag orolig för jag vet inte HUR farligt det är att den hamnat i någon annas händer.
 
Har försökt få klarhet i detta och hittar flera skräckhistorier på internet om stulna identiteter, kapade
e-mailadresser och länsade bankkonton.....så då slutade jag genast att läsa . Går till Applestore och frågar dom...... har  du lösenord ? Ja det har jag... då behöver du inte vara orolig säger en hygglig försäljare och så deleatar vi på distans allt som finns lagrat....fråga mig inte hur det går till. !!!
....och det är väl klart att de svarar så.
 
Men sanningen......var ligger den ?
Ledsen så det räcker är jag redan men..... behöver jag även oroa mig ? 
 
 

Härlig lördag….. sjukstuga och balett

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Herrn vaknar upp med 39,5 graders feber , nyser ,hostar och ser helt eländig ut så han  stannar kvar i bädden när jag går ut på stan.
 
Jag har date med två andra svenskor och vi ska testa våra eller rättare sagt deras förhandlingstekniska förmågor.....jag har nämligen bara anslutit och de har gjort grovjobbet... ..med att deala med ett SPA om lite rabatter på deras tjänster till exempel ansiktsbehandling, massage och manikyr. Förbetalning är vanligt här i Shanghai. Man går ihop några stycken och deponerar en summa hos ett SPA, restaurang eller butik. Fördelen är förstås att vi får rabatt hos dem och  stället vet att vi återkommer men nackdelen är att vi står risken på pengarna om de är oseriösa och helt plötsligt stänger ner  eller går i konkurs.......något som också är vanligt. Det gäller därför att välja med omsorg. Just detta SPA har funnits ett tag, verkar seriöst och damerna har anlitat dem tidigare och har nu fått till en just deal med ägaren så vi slår till och signerar på .
 
 
 
ha,ha inte jag som ligger här och blir tjusig utan bilden är lånad från Skin 5.5 hemsida 
 
 
Hemma på eftermiddagen  och slappar med sjuklingen och tillsammans ser vi underbara 
 
American Hustle 
 
 
En twistad historia, cool stil och otroligt bra skådespelare 
 
 
 
På kvällen får dottern och jag gå utan herrn till Grand Theatre och se Jane Eyre med Shaihangbaletten.
 
 
 

Klassisk balett är en relativt ny konstform i Kina . Första balettskolan startades  i Peking 1954 och 1959 grundades The National Ballet of China som nu har runt 70 dansare. Det kan jämföras med Kungliga baletten på Operan i Stockholm som har lika många dansare men som  är ett av världens äldsta  kompanier och grundades av Gustav III 1773.

 

 
Madeleine Onne , Hovdansare, Premiärdansös 1984-2002 vid  Kungliga Baletten
 

 Shanghai Ballet Company är ett statligt regionalt balettkompani  som turnerar såväl i Kina som utomlands men som har  Shanghai som bas. Det grundades 1966 . På repertoaren finns både baletter i traditionell stil och klassiskt västerländska . 

 Det kan ju verka märkligt att Shanghai baletten väljer att sätta upp Jane Eyre  och dessutom valde de att låta premiären ske på "hemmaplan" när de i somras för första gången uppträdde i London. Men Charlotte Brontë's roman är  väldigt populär i Kina och den innehåller de element i form av kärlek, svek och försoning som kineserna älskar att utforska inom konst . Koreografen Patrick de Bana har  dock stuvat om en del  i handlingen och gör  till exempel karaktären Mr Rochester's fru ,som i romanen bor uppe på vinden , mer synlig. 

Baletten är vacker och vissa scener särskilt när huset brinner är väldigt dramatiska men jag tycker att upplägget är något för tablåartade . Skulle önska mer flyt. Musiken är blandad ....kanske för blandad så även den känns lite hopsatt  scen för scen istället för att skapa en helhet med koreografi och handling. Dansarna är väldigt bra så vi blir ändå  mycket nöjda med kvällen.

Det är också roligt att besöka  Grand Theatre  som precis återinvigts  efter en omfattande renovering och nu är i tip topp skick. Huset är hem för flera olika kompanier verksamma inom opera, balett och teater och har tre olika scener, den största med plats för 1800 personer. Det uppfördes 1998 och  ritades av arkitektfirman   ARTE Charpentier.

 

  

GOD NATT 

Äntligen fredag…….och Thai Cooking Class

Kategori: Allmänt

 
Strålande väder och +18 grader vid lunchtid .......men trots det ingen  promenad för mig idag.
När mandarinklassen slutade hann jag bara med en kaffe -on-the-go innan nästa klass tog vid.
Thai Cooking Class på Simply Thai, en restaurang tillhörande en grupp som startade  för femton år sedan och nu har på 5 thairestauranger i Shanghai.
 
 
 Chef Sukit in action vid grytorna
 
  
 
Sukit börjar med att visa hur vi gör Tom Yam Soup
En  soppa som med samma buljong kan lagas precis så här med fisk-och skaldjur men som likaväl   kan tillagas med kyckling eller fläsk.
 
 
 
 
Hett men himmelskt god
 
 
Vi fortsätter med  Green Papaya Salad 
 
Salladen  får sin  speciella smak genom att vi i mortel krossar chili, vitlök , torkade räkor, körsbärstomater och jordnötter som därefter blandas med bönor, palmsocker,fisksås (...ofta i thaimat ) och pressad lime.
Den rivna papayan smakar i sig inte något utan det är "geggamojan" som gör rätten.
 
 
 
Hettan i smaken  regleras med hur mycket chili och vitlök vi väljer att lägga i.
 
 
Här står jag och rör i grytan där kokosmjölk och grön currypasta bubblar.......och jag skall vänta in ögonblicket då oljan i kokosmjölken " lfaller ut" och då snabbt lägga i kycklingbitarna som sen ska koka vidare i några minuter .
Därefter lägger jag i grönsaker, fisksås (igen) ,palmsocker och låter såsen bubblar vidare
Sist vänds paprika och thailändsk basilika ner
 
och
 
Voilá så var huvudrätten Green Curry Chicken klar 
 
 
 
Fantastiskt kul eftermiddag och himmelskt gott blev allt vi lagade.
Mysiga Chef Sukit Niramitcharoenwang  "kan sina grejer " som min son skulle sagt.
 
 

En svensk dag

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 

Börjar dagen med ett trevligt frukostmöte arrangerat av the Swedish Chamber of Commerce med gästtalare Handelsbankens Kinarådgivaret Frédéric Cho. Han delger på ett engagerat och inspirerat sätt sin syn på de stora utmaningar men även möjligheter som nuvarande ledning med President Xi Jinping och Premiärminister Li Keqiang står inför och hur dessa förändringar kan påverka utländska företag som verkar i Kina .
 
Han har på det hela en positiv syn och förhoppning om att ledningen genom ett lugnt och försiktigt genomförande av behövliga reformer på sikt också uppnår ett bättre , mer jämlikt och sunt konkurrensutsatt affärsklimat .
 
 
  
 
Frédéric Cho har en spännande bakgrund. Svensk med koreansk-kinesiskt påbrå på sin papas sida och fransk på sin mammas. Han är för närvarande Special Advisor, Asia Corporate Finance på Handelsbanken och vice chairman of Sweden-China Trade Council.  Fick ett stipendium och började 1982 studera på Pekings Universitet  och har bott och arbetat i Kina i 18 år . Talar mandarin och besitter stor kunskap om kinesisk ekonomi, politik och kultur.
 
 
 
Tillsammans med journalisten Kerstin Danasten gav han 2012 ut Kina enligt Cho som är en intressant och lättläst introduktion till kinesisk ekonomi, politik och affärsliv.
 
 
♠♠♠♠
 
 
 
Dagen fortsätter i svenskhetens tecken med  the Swedish Club och Månadens lunch.
Drygt 20 Shanghaisvenskor som träffas på  trivsamma Ginger at the Park.
 
Trevligt som tusan och vi pratar om allt från våra landlords som vänder på örena ......libland lite too much och kortsiktigt i våra ögon dvs istället för att reparera läckande rör............så ställer de dit en hink !!!.......
till kommande festligheter och resor på kinesiska nyåret. 
 
♠♠♠♠
  

Första provningen

Kategori: Shanghai

 
Ja så var det dags för första provningen av min kappa........hm... måste ärligt säga att den känns väldigt långt borta än från det jag har för min inre syn. Herr skräddare nålade dock om en hel del och ritade massa vita streck på tyget och som jag förstod betydde det att sömmarna skall tas in lite mer så det lät lovande. Tyget är dock underbart mjukt och färgen jättefin.
 
 
 
 
 
 Här görs ett mönster  för min krage och nu ska vi åka till sybehörsmarknaden och välja ut en passande pälsbit .
  
 
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Dun
 

Sköna Söndag …..och spännande föredrag

Kategori: Shanghai

 
Restaurang M on the Bund har ofta event på söndagseftermiddagarna som till exempel musik, författarträff eller föredrag .
 
Idag är det Koreaspecialisten Andray Abrahamian som håller ett föredrag som han kallar
"Positive changes in North Korea ?"
 
Andray arbetar hos organisationen Choson Exchange , ett professionellt nätverk som  startades 2007 .De identifierar unga koreaner som arbetar som entreprenörer , inom ekonomi eller nationalekonomi med potential att driva förändringar och utveckling och erbjuder dem dels möjligheter till studieresor och praktik i Singapore dels arrangerar de workshops i Pyongyang. I dagens intressanta föredrag berättar han om sina intryck utifrån de senaste resor han gjort dit . Enligt honom finns en hel del positiva förändringar på gång . Efter föredraget ställs det ovanligt många frågor från publiken. Alla är så himla nyfikna på att få veta hur det verkligen är därborta. Bland annat ställs en intressant  fråga om någon av deltagarna i deras resor som när de fått möjligheten att lämna Korea vid hemresan inte velat åka tillbaka.......lyckligtvis säger Andray har det inte hänt  och om det skulle inträffa vore det, trots att vissa lättnader och utveckling skett i landet, med all sannolikhet dödsstöten för  Choson Exchange fortsatta arbete där.
 
 
 
Inspirerande .......och nice eftermiddag
 
 
 
Andray Abrahamian
 
Dottern är på chearleading träning så herrn och jag stannar kvar på restaurangen och äter en tidig middag. 
Underbara utsikten som alla restaurangerna på the Bund har......och som jag älskar... men med den följer att en del ställen, precis som den här, också kan ta något mer betalt än vad maten egentligen förtjänar.
 
 
Ute vid hissen mötte vi våren i form av körsbärskvistar med nyutslagna blommor.
 
 
 
Vi, men särskilt herrn, gillar att följa amerikansk fotboll. Det är en kort och intensiv säsong från september till december med 16 matcher för varje av de 32 lagen i grundomgången och därefter tar playoff vid för de 12 lag som kvalificerat sig . Finalen ,SuperBowl , går i år söndagen den 2 februari på MetLife stadium i New Jersey.
 
 
Nu börjar det  alltså hetta till och kvällens match mellan Denvers Broncos och New Englands Patriots och deras quarterbacks Peyton Manning och Tom Brady är en drabbning vi ogärna vill missa även om den visas live här....klockan 4 på morgonen....... Japp, vi ställer klockan och även om jag dåsade till några gånger var det värt det . Spännade som tusan men dessvärre förlorade vårt lag ,Patriots, med 16 mot 26 och därmed blir det Broncos mot Seattle Seahawks i finalen.
 
 
GOD NATT
 
 
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
Cashmere, spets och bling 
 

Härlig lördag….. och en ofrivillig promenad

Kategori: Shanghai

 
Att åka taxi i Shanghai fungerar oftast utmärkt om man bara kommit ihåg att ta med adressen på kinesiska, oftast fotar jag av adressen och har i min telefon för då kan man dessutom förstora bilden.....väldigt många chaufförer verkar vara närsynta och tar ibland fram gigantiskt stora förstoringsglas för att kolla tecknen....helt förståerligt eftersom de bara flyter ihop när texten är liten...... men de har ett otroligt minne, kan ALLA gator  och frågar aldrig om.
 
Nåväl ......herrn och jag skulle idag åka till ett ställe som ligger en bit bort från centrum.....vi visar adressen...killen nickar ok och börjar åka. MEN sen är det något som inte lirar...skulle han på lunch?.....var vi utanför hans distrikt?.....var hans pass slut?... eller hittade han helt enkelt inte ?? Ja inte vet jag men helt plötsligt stannar han bilen och viftar något om yòu guai dvs till vänster......och vi får kliva ur. Vi kollar med GPSen på telefonen och den visar på 20 minuters promenad till vårt mål och det ligger definitivt INTE till väntster.
 
Således traskar vi på..... dock blir vi rikligt belönade för vi har hamnat i dom här charmiga kvarteren.
 
 
 
Lite färdkost på vägen.....
 
 
.... Herr Gatusopare  blir  lördagsfin...
 
 
Mot väggen .... hans vackra sopkvast
 
 
 
På tork...kläder .....och korv
 
 
 
Ännu mer på tork.......precis utanför ytterdörren
 
 
 
Vackert vid kanalen
 
 
 
och så är vi framme vid målet ......
 
 
Coola byggnaden 1933 är ett före detta slakthus som har restaurerats och idag är där butiker, restauranger och kafeer.

 
Stället är väldigt stort och det är rätt suggestivt med gångarna där ( antagligen rätt) skärrad boskap föstes in för sin sista promenad i livet  
 
  
 
Finns flera spännande restauranger men vi vill bara ha något lätt till lunch och väljer Dukati cafe ......dock måste jag säga at de levererar INTE . Det enda spännnade med det stället är namnet .
 
 
♠♠♠♠
 

Lotusfötter

Kategori: Shanghai

 
Häromdagen var jag på det lilla privatmuseet, Bai Lu Tang Ancient Shoes Museum och lyssnade på Mr Yang Shao Rongs föredrag om fotbindning i Kina. Jag blev så tagen och illa berörd av ämnet att jag behövde några dagar att samla mig på innan jag kunde skriva det här inlägget.
 
  
  
Ägaren till museet och samlingarna ,Mr Yang Shau Rong
 
 
 
Vad allt har gjort /gör inte vi  människor mot varandra ( läs mot kvinnor för män )......jag tänker då inte på krig etc utan på traditioner som denna som gjordes/görs med "goda" uppsåt......dvs en tro om att med denna handling ges möjligheten till ett bättre (  i alla fall materiellt sett ) liv. Att det dessutom var mödrarna som ansvarade för att föra sedvänjan vidare till sina döttrar , precis som vid exempelvis könsstympning som fortfarande tillämpas , ja bara tanken på det är svårt att uthärda. 
 
 
Bild från Janny Chyn artikel i SEACourier  

Lotusfot.......ett alltför vackert namn på den ohyggligt brutala sedvänja i Kina att binda små flickors fötter för att forma dem till väldigt små liknande en lotusknopp.  

 Fotbindning  startade i de högre samhällsklasserna, pågick under 1000 år och omfattade under 1800-talet kvinnor från alla samhällsklasser.
 
Processen tog flera år och inleddes när flickorna var mellan 3-6 år med att foten först  mjukades upp i en vätska  bestående av varmt djurblod och örter.Därefter klipptes tånaglarna av  så att de inte skulle skära in i skinnet och ge infektioner. Sedan böjdes alla tår , utom stortån, bakåt tills de bröts av innan man hårt lindade ihop foten med en ca 3 m lång linda som doppats i fotbadet , från tårna in mot fotvalvet mot hälen så gott det gick.  Varje lindat varv drogs hårdare och hårdare för att tårna skulle böjas in så långt det gick. Ideallängden på den färdiga foten var cirka 9 cm vilket alltså benämdes Lotusfot.
 
Bindningen startade vanligtvis under vintern för att kylan skulle göra foten mindre känslig och smärtan därmed mindre extrem.Den avbrutna foten krävde mycket vård , foten måste tvättas, naglarna klippas och avflagnad hud avlägnas innan de på nytt hårt lindades om....ännu hårdare. Ombindning gjordes så ofta som möjligt .....dagligen för de förmögna ....som hade tid och professionella binderskor till förfogande...och några gånger i veckan för andra. Mödrar ansågs inte vara de mest lämpliga att utföra den smärtsamma processen eftersom de kunde känna sympati för sina döttrars smärta och därmed inte linda tillräckligt hårt. 
 
Förutom smärtan var infektioner och föruttnelse de vanligaste problemen och medförde tex kallbrand eller i värsta fall att flickorna dog. Att tår ramlade av upplevdes dock som bra eftersom foten då kunde bindas ännu hårdare och den eftertraktade lotusformen lättare uppnås.
 
Även om de avbrutna benen i flickornas fötter så småningom läkte ihop hade de under resten av sitt liv svårt att gå,fick dålig balans, svårt att resa sig upp från sittande och lätt för att falla. 
 
 
 
Bröllopsskor som tillhört Mr Yang Shau Rongs mamma
 
Makt och Sex ( är någon förvånad ? ) är de faktorer som brukar tillskrivas som främsta orsaker till att denna sedvänja kunde pågå så länge och bli så utbredd i landet. Ju mindre fot desto högre anseende – det sällan uppnådda idealet var sju centimeter, tio var ett drömmått, tretton till fjorton centimeter var normalt. En mycket liten fot kunde vara så uppskattad att kvinnans övriga utseende inte spelade någon roll. För fattiga flickor var en liten fot en möjlighet till att avancera socialt och från dessa familjer bands ibland bara den äldsta dotterns (övriga döttrar behövdes som arbetskraft) fötter som en investering i hennes och familjens framtid. Anledning till att mödrarna tillät denna grymma tradition var att seden blev så vanlig att en kvinna utan bundna fötter ansågs vara oattraktiv och ingen man kunde tänka sig att gifta sig med en sådan kvinna medan däremot en "perfekt" fot gav flickan bättre möjlighet till en make med högre prestige. Små fötter var även ett tecken på kyskhet då ingen kvinna med bunda fötter kunde gå längre sträckor utan hjälp av sin man.
 
Kombinationen av de små små försiktiga stegen och den osäkra gången ansågs mycket sexig och attraktiv för männen . Däremot ville de sällan se kvinnans fötter utan hon hade oftast på sig sina broderade vackra "lotusskor". Lockelsen låg i att fötterna var dolda. ( tro det ....inte särskilt charmigt att verkligen se de deformerade fötterna !!! ) En utbredd manlig fantasi var även att kvinnornas sätt att gå med balansen på hälarna gav kvinnorna starkare vaginala muskler.
 
Konsekvenser av ett liv med bundna fötter var att kvinnorna blev beroende, av män,familj eller tjänstefolk, orörliga och bundna till huset....vilket i sin tur gjorde att de höll sig borta från sociala och politiska sammanhang.
 
 
 
 
 
 
 
 Lotusskorna bars i princip alltid och gjordes i olika modeller allt från snörskor i läder för utomhusbruk till oerhört vackert broderade skor som användes inomhus.

 

 
Bild från Wikipedia 
 

Fotbindning förbjöds i Kina förrän 1911, men pågick om än i mindre skala fram till 1940-talet och några av offren lever fortfarande.  

 Bild från Wikipedia

     

Ännu en härlig morgon

Kategori: Allmänt

 
Börjar bli tjatig, jag vet ........men för en svenska är så här mycket sol och ljus i januari  ALLTID fantastiskt .
Jag känner hur jag genast blir både piggare och gladare.......och titta ....
 
.......inte bara jag som NJUTER
 
 
Samtliga gårdens katter sitter på parad och kisar i solen
 

Vilken morgon

Kategori: Shanghai

Vaknar till en strålande vacker dag. …"skippar" första lektionen och tar istället en extra lång promenad till skolan. Vill inte gå in…..
 
 
 
 
 

Golden Globe

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Trots att jag borde arbeta med min mandarin läxa kan jag inte låta bli att läsa om GG och titta på bilder från Röda mattan. Wow det är mycket snyggt som valsar förbi där.....och faktiskt en hel del skumma saker också vilket nästan är mer förvånande eftersom man  vet hur mycket modehusen laddar inför event som detta. Stylisterna står på kö hos stjärnorna och erbjuder den ena sköna blåsan efter den andra .....och ändå blir det så fel ibland.
Ja eller fel och fel vem bestämmer det ? Smaken är ju bekant som baken dvs delad,
 
 bilder nedan lånade från www.hollywodreporter.com
 
Enligt mig då ......Emma Roberts, frisyren, make up, smycken och klänningen från Lanvin .....hur snygg som helst.
 
 
Margot Robbie i ett tjusigt skuret Guccifodral med gröna stenar som plockas upp i de vassa skorna
 
 
 
Maria Menounos i underbar färg och spännade cut- outs från Max Azria Atelier
 
 
Ser fram emot att få se det här coola vargrinet agera i The Wolf of Wallstreet
 
 
 
FANTASTISKA Diane Keaton  med FANTASTISKT långa ben...tog emot pris för Woody Allens räkning
 
 
 
Läser med glädje att de här två klippska och roliga damerna, Tina Fey och Amy Poehler  var strålande presentatörer

 
Jag blev väldigt förvånad över att inte Orange is the new Black ens blev nominerad i Bästa TV Drama men desto nöjdare med att utmärkta  Breaking Bad vann klassen. 
 
Tittar på  listan över de nominerade och blir nyfiken på Masters of Sex........kanske några avsnitt av den med till gymmet  är det som fattas för att träningslusten ska komma åter, fniss . 
 
GOD NATT
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Svart cashmere och sammet

Sköna Söndag …..och hemarbete

Kategori: Allmänt

 
Skön härlig söndag . Vi sover länge och tar sen en lång promenad i det fina vädret.
Herrn ger sig därefter iväg för att inhandla en dammsugare. Dottern och jag går hem....hon för att plugga .
Jag färdigställer några beställda smycken. Bland annat trädde jag om det här halsbandet och gjorde ett nytt armband till fina kollegan. Hon har använt halsbandet sååå mycket att det gått sönder av ren utmattning...... hur glad blir jag inte av att höra sådant och vilken toppenkund.....Guldstjärna till henne.
 
 
 
Under tiden jag sitter och arbetar hinner jag se del tre av Fröken Frimans Krig, den fina filmen om Liv och Ingemar samt senaste På spåret.
Älskar att jag kan lyssna på radio i min telefon när jag är ute och går och se tv på datorn , när jag vill......väljer oftast svensk och amerikansk TV. Har ni tips på bra program.......låt mig veta .
 
 
 ♠♠♠♠

Härlig lördag….. och vi söker värme

Kategori: Shanghai

 
Usch....återigen en  vädermässigt riktigt trist dag. Regnigt och ruggigt. 
Vår lunchdate föreslår att vi värmer oss med en god Hot Pot på DolarShop.
 
 
Hot Pot är kinesisk fondue. Man lagar maten själv genom att doppa den i buljong. Traditionellt stod en stor gryta mitt på bordet men i spåren av SARS får alla gäster numera sitt eget kokkärl. Fördelen med det är att man också kan välja den typ av buljong man själv gillar. Jag väljer en ljus buljong med grönsaker och kinesiska örter som ska vara bra om man känner sig het inombords.......vilket jag gör i typ 30 sekunder två gånger i timmen !!!  Inte bara het utan kokande, ha ha ......är dock tveksam till om några kinesiska örter ska kunna få slut på den processen men buljongen smakar i alla fall väldigt bra. Därefter väljer vi det vi ska doppa i som räkor, pilgrimsmusslor, lamm-och nötkött, svampar, grönsaker och olika såser att snurra det kokta i. Till detta tycker  väninnan att vi ska dricka öl.....det blir varmt att sitta vid kokkärlen så kall öl smakar gott.
 
 
 
 
 
Självklart så får vi fiffiga fodral att skydda våra mobiler från eventuellt drällande .
 
 
 
Till efterrätt får vi bananplättar......mm mm så  gott.
 
Mätta och belåtna åker vi till  vårt nästa  möte....... med Herr Skräddare.
 
 
Det är väldigt vanligt i hela Asien att sy upp kläder. Utbudet av skräddare är stort och kvaliten på såväl tyger som deras skicklighet  och priserna varierar förstås. Mitt första besök här i Shanghai  på Fabric Market ,som är en stor fastighet i flera våningar med enormt många bås med olika sömmerskor som erbjuder sina tjänster, kändes helt överväldigande. Hur skulle jag kunna veta vem som gör ett bra arbete ? Bästa metod är nog att fråga runt på Facebook eller bland  vänner  som tidigare sytt upp och få rekomendationer på  VEM  man kan vända sig till. 
 
Jag har tänkt beställa en mörkbrun cashmererkappa med liten pälskrage..... och idag ska jag  välja tyg samt ta mått.
 
 
 
 
 
 
 
Några veckors väntan och minst en provning ........och då får vi se hur väl jag , med hjälp av väninnan som tolk,  lyckats  förmedla mina ideer om hur jag vill att min kappa ska se ut. 
 
 
 

Ingen kinesiska utan sin Nalle

Kategori: Allmänt

 
I gårdagens Shanghai Daily News kunde vi läsa den här intrikata rubriken  , Smartphones? Better than sex!
 
 
I en undersökning med 3 600 kvinnor från Brasilien, UK, US och Kina i åldern 18-64 ställdes frågan- vara utan mobil i en månad eller utan sex i en månad. Av de kinesiska kvinnorna svarade 45 % att de hellre avstod sex.
Jämfört med 39,38 och 28 % för de andra nationaliteterna. Rapporten poängterar att kinesiska kvinnor har högre benägenhet att ta till sig ny teknologi och sociala medier än övriga länder i undersökningen. Över 90 % av de tillfrågade kinesiskorna ägde en smartphone mot 70% i UK  ,59 % i US och 57 % i Brasilien. Resultaten skilde sig ännu mer för kinesiska kvinnor jämfört med övriga  länder vid frågan om hur många som följer kollegor och men framförallt ...följer chefer i sociala medier. Det finns idag 300 miljoner kinesiska kvinnor som använder Internet. Något att tänka på för marknadsförare som ska försöka fånga uppdet stora intresset för att använda tekniken och omsätta det till nya spännade affärsområden.
 

Att kommentera

Kategori: Allmänt

 
Flera  har sagt till mig att det verkar  svårt att  lämna kommentarer i bloggen......  håller med om att det är lite otydligt vilka uppgifter som måste vara  med . Kan lätt  tolkas som  om man  måste ha ett konto hos blogg.se .
 
Icke sa Nicke
 
Är hur lätt som helst
 
 
 
 
 
Så här fungerar det .
 
Känns kanske bra att veta att alla kommentarer kommer till mig först och jag  publicera eller inte.
 
Namn : Valfritt att lämna namn eller använda signatur.
E-postadress:  Måste lämnas  Mitt sätt att kunna identifierar avsändaren  men  den syns inte vid publicering av kommentar och svar.
URL/BloggadressFylls bara i av dem som har en egen blogg  och vill att svaret skall länkas till den.
Kommentar: ja den  är ju självklart... det är här ni skriver er kommentar, 
 
Skicka kommentar : den  högra knappen.....för att sända kommentaren till bloggen dvs  till mig
Logga in ....behöver intej göras
  
 
Och JA ......jag tycker förstås att det är himla kul att få kommentarer från er som läser vad jag skriver så....
 BARA ATT SÄTTA IGÅNG  OCH TYCKA 
 
Trevlig helg

Äntligen fredag ……….och strålande väder

Kategori: Allmänt

 
Häromdagen kände jag mig rätt låg. Shanghai visade en av sina sämre sidor med grått, regn och rå kall fuktig luft så jag frös hela tiden. Läste på FB att min mamma skulle göra våfflor och det lät så mysigt. Ville vara med där.
Saknade också solen på Bali, sonen som åkt tillbaka till Svedala samt våra sköna dagar ihop med gamla vänner......så lätt att umgås när vi känner varandra så bra......och så börjar det droppa in bilder på semlor från vänner som är ute och fikar....älskar semlor!!!
 
Dessutom fick jag vid hemkomsten utslag på delar av kroppen som kliade något så fördj....igt. Först trodde jag att vi fått med oss bedbuggs och blev helt HYSTERISK. Såg framför mig hur vi måste slänga alla sängkläder,  röka våningen.....eller vad man nu måste  göra!!!...ta in på hotell etc etc Har läst hur himla svårt det är att bli av med slika djur......så när det visade sig att det BARA var nässelutslag blev jag nästan tacksam. Å andra sidan har det inte varit lätt att tackla kliandet. Kan bara inte låta bli.... Titta på min hand , scary .....och ser likadan ut på andra delar av kroppen. 
 
  
 
Fick i alla fall en underbar salva med det talande namnet SLUTA KLIA .......  den luktar precis som de där blå godiselefanterna vi åt när jag var liten.....kommer någon ihåg dem?
Ja oavsett lukten gör salvan underverk, nästan all klåda är nu borta och inga mer utslag har ploppat upp.
 
 
 
Strålande fin dag idag och genast blir jag på bättre humör. Jag tar en lång härlig powerwalk i det ljuvliga vädret.....ungefär som en svensk dag i mars. Ljust och solen värmer men lite krispig kyla i skuggan.
Fullt med människor i parken som  precis som jag njuter i solen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som alltid är det några i parken som utövar någon form av rörelser.......ser så behagligt ut......ja kanske inte just  han ovan då men de andra .
 
 
 ♠♠♠♠

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
 
 
Tweed och blommigt statement
 

40 timmar Shanghai

Kategori: Shanghai

 
Sen eftermiddag och vi är hemma igen.........slänger in väskorna och piffar till oss ....sen UT på stan . Nu har vi 40 timmar till att visa upp Shanghai för sonen......som hittills varit lite motvillig  till att komma hit men nu börjar smälta inför alla intryck som den här fina stan ger  en.
 
 
 
Först förnyar vi hans jeans, underkläds- och skjortföråd på Uniqlo. Perfekt ställe för bra baskläder...inte trendigt alls men bra kvalite  till vettiga priser för   en snygg vardag .  Dax att öppna i  Skandinavien tycker jag.
 
 
 
Nu middag
 
Dottern har fått välja restaurang och önskar det bästa för sin storebror  
 
Mr & Mrs Bund
 
Excellent choice.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Men med tanke på att vår dag startade kl 2 i morse är det kanske inte underligt att vi efter all god mat  och dryck fullständigt kroknar, vi skippar "barrundan" och  tar en taxi  hem och sover som små grisar redan innan klockan slagit 12.
 
Goda vanor skall dock inte brytas så trots mycket grus i ögonen kliver herrn och jag upp i vanlig tid och går till gymmet. Han kämpar som alltid på med sitt spring och sina vikter......själv saknar jag den inspirerande stranden och trots att jag får in Året med kungafamiljen på datorn som distraktion  har jag liksom INGEN energi....således blir det lite halvhjärtad powerwalk på löpbandet och några armhävningar innan jag ger upp.....usch måste verkligen bli ändring på detta.
 
Väcker kiddsen som förvånande nog är med på noterna. Äter smarrig frulle på favvostället och promenerar sedan några timmar i  de trivsamma kvarteren i French Consession.
Trots söndag eftermiddag har dottern bokat extra lektion med mattetutor eftersom hon har prov på tisdag , vi andra slappar, läser och ser på film medan hon kämpar med sina tal.
 
Avslutar kvällen med Dumplingsmiddag.
 
MISSION COMPLETED.....och Shanghai har fått ett nytt fan.
 

Äntligen fredag ……….och Avresedag

Kategori: Bali

 
Går en eftermiddagspromenad .
 
"Vårt " hus
Herrn och jag på övervåningen....kiddsen därunder.
 
 
Det växer ananas i planteringen utanför
 
 
Runt om i trädgården finns det flera såna här mysiga  sitta-och-tänka ställen......
 
 
.......och många vackra stayer
 
 
 
........samt flera fina pooler i olika storlekar
 
 
En del av stranden är lugn........
 
.......men på andra delar kan man hyra  roliga båtar ........
 
 
 
.......eller handla strandkläder mm mm.........
 
 
..... och dricka en fräsch frukt smoothie, fika ,ta en drink, äta lunch eller middag på någon av
restaurangerna
 
 
 
 
♠♠♠♠
 
Sista kvällen med gänget......vemodigt. Jag gillar inte avsked.
 
Även ikväll gör  nyblivma 22-åring ett utomordentligt bra restaurangval när han bokar in oss på trivsamma
Three Monkeys.
 
 
 
Efter middagen går vi hem och packar , sover lite drygt en timma och klockan 2.00 kommer bilen och hämtar för avfärd till flygplatsen.....gäsp
 
GOD NATT
 
 
 

Manta Madness

Kategori: Bali

 
Ännu en fin dag för snorkling och nu tänker vi vidga våra vyer och åka båt en timma innan vi når  reven som skall vara bättre och ha klarare vatten.
 
Sista guiden gör är att dela ut sjösjuketabletter ....och det är himla tur.... riktig luring för här inne i viken är det lugnt men ute på havet är det ca 1 m höga dyningar ....suger rejält......även om jag måste erkänna att killen som kör är väldigt skicklig.
 
 
Scary......men det är det bara jag som tycker!!!  Övriga gänget  skrattar och har hur trevligt som helst. Jag sitter och blåhåller i relingen och bara ÖNSKAR att båtfärden ska ta slut.......börjar redan oroa mig för hemresan.
 Åh vad jag avundas människor som inte är så hariga för allt möjligt som jag är.
 
Under överresan är det väldigt mycket snack om Mantas särskilt herrn är exalterad......guiden säger att det är ganska grov sjö just nu i den vik där de ibland håller till men alla "galna" grabbar i vårt gäng vill förstås ändå åka dit.
 
Vi plumsar i ....och det är både strömt och VÄLDIGT svårt att simma i de höga vågorna ......
MEN så .....DÄR KOMMER DE......
 
Tre stycken, stora och mäktiga. Till och med jag blir tagen.
Lite läskigt  för de simmar rakt mot mig som om de inte tänker vika undan men helt UNDERBART att se dem.
 
Bild lånad från Google 
 
 
Trots att det nu är svårt att slita sig måste vi vidare. Sjögången gör det svårt för väninnan och lilla 10-åringen .....som av förklarliga skäl tyckte att det här var lite väl tuff simning ....... att  vänta i båten och vi åker vidare mot en betydligt lugnare vik för fortsatt mer "normala" snorklingsförhållanden.
Vackert levande korallrev med många spännade fiskar.
 
 
 
 
Solen kommer fram och dyningarna har lagt sig. Hemfärden är hur enkel och mysig som helst.
 
 
 

Pura Uluwatu Temple

Kategori: Bali

 
Mysig och lugn morgon eftersom det vräker ner men när regnet upphör får vi lust till en utflykt. Känner att vi inte bara kan bada,sola,shoppa,äta och allt annat härligt vi roar oss med på dagarna utan  nu är det dax att se något också.....
Vännerna ska undersöka stenstatymarknaden.....de har en underbar tomt där typ en maffig Buddha på en meter sådär skulle passa perfekt. ...... och ungdomarna bara tittar på oss som om vi är aliens....således blir det bara  herrn och jag  som tar en tur söderut för att besöka Pura Uluwatu Temple.
 
Templet räknas som en av de tio viktigaste på ön .....och det finns massor. Själva byggnaderna tycker jag inte är  så märkliga men platsen där tempelområdet ligger är makalöst vacker, 70 m höga klippor och magnifik utsikt över Indiska Oceanen.
 
 
 
Idag är det molning men annars är det här en väldigt populär plats att åka till för att få uppleva Balis underbara solnedgång på.
 
 
 
 
 
 
En koloni apor bor på tempelområdet och de är väldigt roligt att studera dem. Vänliga och helt orädda  men man får se upp med tex solglasögon så att de inte rycker dem av en.

 

 
 
 

♠♠♠♠

Vi åker vidare och möter upp de övriga i trendiga Seminyak där nyblivna 22-åringen bokat bord på läckra Chandi.

 

 

Testar husets specialdrinkar i baren.

  
 
 
 
Vi väljer spett  på kött, kyckling  och skaldjur med spännade såser och tillbehör .
 
 

Underbart god mat......toppenval av ställe...och Tack till 22 -åringen som fixat.

 
 
 
GOD NATT
 

Kupi Luwak kaffe

Kategori: Bali

 
 
 
Den som har sett den charmiga  filmen the Bucket list med Jack Nicholsson och Morgan Freeman vet att de på sin lista-att-göra.innan-man-lägger-näsan-i vädret  har med att  de skall dricka en kopp Kupi Luwak kaffe.
Bönorna till kaffet skördas i Indonesien och Filippinerna men inte direkt från busken utan de utvinns ur spillningen från ett  kattliknande djur som heter  Indisk Palmmård.
 
 
Kaffets lena smak kommer alltså inte från en specifik bönsort utan sägs dels bero på att Palmmården bara äter de bästa sorterna av kaffebären dels på att när bönporna  passerar djurets matsmältningssystem bryter  enzymer ner det bittra i bönan . På traditionellt sätt plockas därefter bönorna för hand , rengörs från avföring och rostas. Produktionen är inte stor och priset därefter. Enligt Therichest.com toppar det listan på världens dyraste kaffesorter. Efterfrågan är stor och i kombination med det höga priset finns en baksida. En del producenter väljer  att istället för den tidskrävande metoden att plocka spillningen för hand i djungeln fånga in djuren, och sätta dem i burar. Kritiker av farmarna hävdar att tvångsmatning förekommer . Förutom att vissa  farmare inte behandlar djuren väl försämras smaken när de matas eftersom  djur i vilt tillstånd bara äter de finaste bönorna. Mindre nogräknade producenter blandar också ut kaffe med högre kvalite  från vilda djur med kaffe från farmade och /eller  deklarerar heller inte tydligt till konsumenterna att kaffet kommer från farmar utan marknadsför det som kaffe gjord på bönor från vilda djur. Seriösa producenter önskar nu att certifiering eller kvalitetsmärkning skall tas fram och bli obligatorisk.
 
Vi besöker en liten farm som producerar  te, kaffe och  choklad  samt odlar kryddor och som också säljer Kupi Luwak . 
 
 
 
Här visar de hur kaffe kan rostas på traditionellt sätt , för hand och  i små mängder åt gången.
 
 
 
Kanel, nejlikor, anis mm på tork 
 
 
Vi beställer in varsinn kopp Kupi Luwak.
Både god smak och fin doft blir det när man rör runt i det varma kaffet med en kanelstång. 
 
 
 Vi provsmakar även farmens övriga kaffe och tesorter.
Mina favoriter är Ginger tea och Cocoa Coffee

 
Inne i farmens butik råder full rulle. Det är inventering på gång och några flickor sitter på golvet  och sorterar vad som ser ut som hela årets bokföring .
 
 
 Kaffe-och te provningen har gjort oss hungriga . Vi åker vidare till trivsamma Ubud för lunch.
 
 
 
....alltså, JAG är för gammal och stel för att till fullo uppskatta låga bord utan stolar. Går väl an att sätta sig ned ....men att resa sig upp ......håhåjaja..... är en helt annan historia.
Dock mätta och belåtna efter att ha ätit smarrig indonesisk lunch promenerar vi runt i denna charmiga lilla stad.
 
 
 
 
 

Smått och gott om Bali

Kategori: Bali

 
 
  
 
Ön Bali är den minsta provinsen i Indonesien och inkluderar några ytterligare öar bla Nusa Penida.Ön är drygt 12 mil från norr till söder ( dvs ungefär lika långt som topp till spets på Öland ) och 15 mil bred. Huvudstaden heter Denpasar , och där ligger även den  internationella flygplatsen som vi landade på. Det bor ca 4, 2 miljoner människor på ön. Bali är hemvist för de flesta av Indonesiens hinduer och de praktiserar "Balinesisk " Hinduism.
Majoriteten av Indonesiens befolkning är dock muslimer.
 
Morgonceremoni i hotellträdgården 
 
Överallt syns vackert lämnade offergåvor 
 
Bali är Indonesiens största turistort och är känt för sin fina konst, silver och metallsmide, skulpturer,läder, musik och dans.
Fin Bali musik till frukost
 
 Ön har gått från ett jordbrukssamhälle till turism som främsta inkomstkälla .Dock påverkades denna negativt åren strax efter attentaten 2002 och 2005 , då militanta islamister detonerade bomber och dödade flertal turister  bla på populära Kuta beach . Frånvaron av turister påverkade dramatiskt öns ekonomi eftersom turistindustrin beräknas ge 80% av öns intäkter.
Runt ön finns fina korallrev som lockar dykare och även är fint för snorkling. Södra ön har långa stränder med vit sand medan stränderna på norra delens har svart sand. Det bergiga landskapet mitt på ön är väldigt vackert med terassodlingar och  man kan även bestiga vulkaner. Många trevliga utflyktsmål finns inom lagom tidsram  såväl på Bali som till närbelägna öar. Klimatet och badtempertaruren ( särskilt för oss nordbor)  är så här i jultider helt ljuvligt.
 
 
 
 
 
 

Nattmarknad

Kategori: Bali

Vi  skippar middagen och åker till nattmarknaden i Gianyar ........tänker att där finns det säkert massa kul att stoppa i magen under vårt strosande bland alla stånden.
 
Mycket riktigt.
 
Först ut hittar vi den här coola snubben som grillar smarriga kycklingspett. 
Kolla fläkten !!!!  SMART....slipper blåsa och vifta för att få den perfekta glöden.
 
 
 
 
Spetten buntas ihop 10 och 10, läggs på bruna pappret  av den här fina damen vartefter hon häller på
goda såsen från flaskan och sen med gröna häftapparaten knipsar ihop allt till ett paket  . 
Sen är det enkelt att smaska i sig det hela under tiden vi vandrar vidare....... 
 
 
 
Här friteras allt möjligt gott. Vi väljer jackfruit och banan.

 
....och lillkillen sover gott bland alla kunder och ångor från frityrkoket.
 
 
 
Nästa stopp blir hos fisksoppedamen som har  pimpat  till sitt stånd med fin liten discokula.
 
 
Underbart välsmakande buljongsoppa , full med koriander och andra häftiga smaker, lite nudlar, grönsaker och färsk fisk. Allt till det facila priset av 6 SEK.........
 
 
 
 
Avslutar måltiden med en grillad majskolv ..... smaskigt värre men dock penslad med ett chilismör så efter några tuggor hettar det friskt i läpparna som plötsligt känns väldigt fylliga......behövs inget kemiskt insprutande här inte,ha ha
 
Inte allt på marknaden lockar lika mycket........
 
 
Vid det här stånden sitter barnen och äter gelé med något som ser ut som mjölk i stora glas skålar......hm
Tror inte det finns så höga E- nummer för tillsatser som de här vackra men lite läbbiga gelerna skulle klassificeras med? ......Nej tack ..... vi är nog alla för svenska för att stoppa i oss av det.
 
Inte heller den här välgödda nassen lockar ........liksom lite FÖR mycket på en gång av honom.
 
 
 
 GOD NATT
  
 
 

Nyårsafton

Kategori: Bali

 
Herrn och jag inleder  aftonen med joggingtur utmed stranden. Blev så inspirerad  av den vackra omgivningen att  jag bara sprang på medan jag lyssnade på ett jätteroligt  Spanarna  från 20 dec .  Kollar  Runkeeper  när jag är tillbaka  som säger att jag sprungit 6,4 km men det vägrar herrn att tro på !!!!.........han menar att det mer lutar åt 5 km.  
I alla fall...... en underbar start på dagen .
 
 
Vi samlas alla för lunch på japansk restaurang.....fantastiskt gott ...men pytteportioner och nästan  2 TIMMAR innan alla i vårt gäng får sin mat .
Tur att vi ska på Nyårsmiddag med stor buffé ikväll, ha ha och vi har ju  TID .....vi är på semester .
 
 
 
 
Kvällen baluns börjar.
Väldigt fint arrangerat  av hotellet nere vid stranden med massa god mat och trevligt band som spelar gamla hits.
Dock.......servisen, oerhört vänligt men helt oorganiserad. Herrarnas nedlagda möda med  att  tidigare på dan välja fördrink och goda viner anpassade efter vad vi skulle äta  ........var om inte helt bortkastad så dock reducerad. Det enda som kom in i rätt tid och till rätt temperatur var all öl.
 
 
 
 
 
 
 
 
SKÅL TILL ER ALLA FRÅN OSS  
 
 
På Bali råder just nu regnsäsong , således får man räkna med en regnskur då och då .......och efter att vi haft några fina  och soliga dagar började det stänka till vid  10- tiden på kvällen. En stund klarade vi det med paraplyer ......MEN......
 
 
.....SOM DET VRÄKTE NER 
 
Vi, övriga gäster, det sköna bandet och all servispersonal fick  hastigt flytta in under tak på verandan.
.......och Festen fortsatte i god form .
 
 
 
Ungdomarna som hade tänkt åka vidare till en mer hålligångig strand valde dock att stanna kvar  med oss och vi spelade kort fram till tolvslaget. 
 
 
 
GOTT NYTT ÅR ALLA FINA VÄNNER OCH UNDERBARA FAMILJ