stockholmshanghai.blogg.se

Härlig lördag….. sjukstuga och balett

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Herrn vaknar upp med 39,5 graders feber , nyser ,hostar och ser helt eländig ut så han  stannar kvar i bädden när jag går ut på stan.
 
Jag har date med två andra svenskor och vi ska testa våra eller rättare sagt deras förhandlingstekniska förmågor.....jag har nämligen bara anslutit och de har gjort grovjobbet... ..med att deala med ett SPA om lite rabatter på deras tjänster till exempel ansiktsbehandling, massage och manikyr. Förbetalning är vanligt här i Shanghai. Man går ihop några stycken och deponerar en summa hos ett SPA, restaurang eller butik. Fördelen är förstås att vi får rabatt hos dem och  stället vet att vi återkommer men nackdelen är att vi står risken på pengarna om de är oseriösa och helt plötsligt stänger ner  eller går i konkurs.......något som också är vanligt. Det gäller därför att välja med omsorg. Just detta SPA har funnits ett tag, verkar seriöst och damerna har anlitat dem tidigare och har nu fått till en just deal med ägaren så vi slår till och signerar på .
 
 
 
ha,ha inte jag som ligger här och blir tjusig utan bilden är lånad från Skin 5.5 hemsida 
 
 
Hemma på eftermiddagen  och slappar med sjuklingen och tillsammans ser vi underbara 
 
American Hustle 
 
 
En twistad historia, cool stil och otroligt bra skådespelare 
 
 
 
På kvällen får dottern och jag gå utan herrn till Grand Theatre och se Jane Eyre med Shaihangbaletten.
 
 
 

Klassisk balett är en relativt ny konstform i Kina . Första balettskolan startades  i Peking 1954 och 1959 grundades The National Ballet of China som nu har runt 70 dansare. Det kan jämföras med Kungliga baletten på Operan i Stockholm som har lika många dansare men som  är ett av världens äldsta  kompanier och grundades av Gustav III 1773.

 

 
Madeleine Onne , Hovdansare, Premiärdansös 1984-2002 vid  Kungliga Baletten
 

 Shanghai Ballet Company är ett statligt regionalt balettkompani  som turnerar såväl i Kina som utomlands men som har  Shanghai som bas. Det grundades 1966 . På repertoaren finns både baletter i traditionell stil och klassiskt västerländska . 

 Det kan ju verka märkligt att Shanghai baletten väljer att sätta upp Jane Eyre  och dessutom valde de att låta premiären ske på "hemmaplan" när de i somras för första gången uppträdde i London. Men Charlotte Brontë's roman är  väldigt populär i Kina och den innehåller de element i form av kärlek, svek och försoning som kineserna älskar att utforska inom konst . Koreografen Patrick de Bana har  dock stuvat om en del  i handlingen och gör  till exempel karaktären Mr Rochester's fru ,som i romanen bor uppe på vinden , mer synlig. 

Baletten är vacker och vissa scener särskilt när huset brinner är väldigt dramatiska men jag tycker att upplägget är något för tablåartade . Skulle önska mer flyt. Musiken är blandad ....kanske för blandad så även den känns lite hopsatt  scen för scen istället för att skapa en helhet med koreografi och handling. Dansarna är väldigt bra så vi blir ändå  mycket nöjda med kvällen.

Det är också roligt att besöka  Grand Theatre  som precis återinvigts  efter en omfattande renovering och nu är i tip topp skick. Huset är hem för flera olika kompanier verksamma inom opera, balett och teater och har tre olika scener, den största med plats för 1800 personer. Det uppfördes 1998 och  ritades av arkitektfirman   ARTE Charpentier.

 

  

GOD NATT 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Snygg teater! Kul att kineserna tagit till sig den klassiska baletten. Så söt Madeleine är på bilden. hälsa henne det.

    Svar: Hej. Javisst är det en fin bild på henne , ska hälsa henne att du gillar den och väldigt roligt att äntligen få chans att se Shanghaibaletten ....dom turnerar mestadels av året men nu under våren är de "hemma" och ger de några föreställningar . Vi ska försöka se alla.
    M W

    2014-01-28 | 16:56:01

Kommentera inlägget här: