stockholmshanghai.blogg.se

Ensam hemma

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Dottern är fortfarande på skolresan till Thailand. Enligt de sms jag hittills fått verkar det vara en händelserik resa. Hon bubblar av intryck om allt  från att bo med frå spindlar stora som handen till hur det är ett undervisa i engelska. Bygget av vattentanken verkar också ha gott bra. Herrn är på arbetsresa i HongKong
......och själv kan jag inte slita mig från säsong 1 av  Orange is the New Black. Väldigt bra  TV serie producerad av Netflix.
Serien bygger på en bok med samma titel skriven av  Piper Kerman.Boken handlar om hennes upplevelser när hon i 15 månader var internerad på ett  minimum security prison i Danbury , CT.
 
 
 

Från en hängiven ryttare till en annan

Kategori: Allmänt

 
Det här inlägget är speciellt tillägnat min hästbuddy som är en HÄNGIVEN ryttare och trots att vi bägge uppnåt mogen ålder är hon fortfarande  flink i sadeln flera gånger i veckan. Hur modig som helst och sitter helt perfekt. Vi träffades när vi bägge bodde i USA och tillsammans red en lektion i veckan i ett supernice stall allt till en kostnad så man funderade på om det uppfattat att vi önskade del i häst och inte bara en lektion !!!...ha,ha 
 
Häromdagen frågade hon mig om jag hittat något bra stall i Shanghai ....och jag hade precis kollat på två ställen som bägge verkade fina men som lågt väldigt långt bort......hur glad blev jag då inte när herrn och jag såg en skylt HORSEBACKRIDING när vi i helgen besökte den stora parken.
 
DIT bara måste vi gå
 
Det började toppen med åsynen av den här fina ridbanan som låg så vackert
 
 
 
Hästarna verkade väldigt trevliga. Nyfiket kom de fram och tyckte om när jag klappade dem, .....det här lilla charmtrollet blev jag extra förtjust i. Han var väldigt tillgiven och buffade nöjt när jag klappade om  honom på manken och nosen.
 
 
 
Här står alla så snällt , inga öron bakåt, inga som försöker nafsa grannen ...eller mig...trots att de står väldigt nära varandra.....och de flesta är relativt rena, lite lurviga dock  kring ben och mage.....
 
 
MEN....
 
de har ingem HALM att ligga på ....frågan är om de ens har tillräckligt med plats att lägga sig ner på , stallarna är dessutom helt öppna....kanske skönt på höst och vår när temperaturen är härlig men hur blir det mitt i sommaren eller på vintern ????
 
NU vet inte jag om de bara står här tillfälligt.....kanske fanns det väldigt fina boxar som ligger längre bort  på området där de tillbringar mesta delen av dygnet......men så här långt i vårt besök blev vi bryskt bortmotade av herr StallBoss och jag kan således inte visa om så är fallet.
 
Om någon av er Shanghaibor som läser min blogg vet mer om detta eller andra stall ......vänligen  hör av er till mig.

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
Blått och Svart
 

Sköna Söndag …..och kammarmusik

Kategori: Shanghai

 
Ganska varmt men regnigt.....hösten börjar komma här med. Extra mysigt då att stanna inomhus . Herrn och jag åker ner till Restaurang M on the Bund som några söndagseftermiddagar i månaden anordnar konserter med kammarmusik .
 
Blir glad när jag ser dagens program eftersom gruppen Energico Quartet valt att även spela ett stycke av en kvinnlig kompositör, Fanny Hensel- Mendelssohn ( 1805-1847 )  äldre syster till Felix Mendelssohn. Hon delade samma  typ av uppfostran och musikutbildning som sin bror och ansågs minst lika begåvad. Bägge började tidigt att även komponera musik. Men så klart , det var inte lätt för henne eftersom  dåtidens syn på kvinnliga kompositörer var att det var något de kunde ha som hobby men inte som yrke. Felix stöttade henne på så vis att några av hennes stycken  till att börja med publicerades under hans namn . När hon var 24 år gifte hon sig och året därpå fick hon sitt enda barn , en son. Även hennes man uppmuntrade henne att fortsätta komponera. Fanny dog vid 42 års ålder , Felix vid 37.
 
 
 
 
Musikerna var väldigt duktiga  och det var hur mysigt som helst att sitta i skymmningen med en god drink och lyssna på de vackra musikstyckena. 
 
 
 
 
För de Shanghaibor som läser min blogg  ( och inte redan gjort det ..) vill jag tipsa om att via M on the Bunds hemsida  signa upp för deras nyhetsbrev så får ni information om de musik och litteraturevent som restaurangen anordnar.
 
  
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
 
 
Svart och Converse
 

Härlig lördag….. och krysantemum show

Kategori: Shanghai

 
Imorse var herrn och jag uppe med tuppen för att ge dottern en kram när hon skulle åka på skoltripp till Thailand. De ska bygga en vattentank , samla in pengar till de drabbade i  Filippinerna genom att spela  en match i "dodgeball" samt träffa en annan internationell skola.
 
Eftersom vi ändå skulle upp tidigt tänkte vi utnyttja dagen och göra en utflykt till "vattenstaden" Suzhou. I går fixades tågbiljetter och vi planerar ut en lämplig rutt i staden. 
 
I morse åkte vi således  till Shanghai Railway station .....som är jättestor...... och går till vår plattform.
DÅ kommer vi på att ( trots att vi fått information om detta ) vi har glömt passen dvs vad som är våra ID handlingar och får förstås inte följa med på tåget.
 
 
Jaha, det var lite snopet må jag säga... ......klockan är 9 på morgonen och vi är redan på G ....,...går och tar en kaffe och bestämmer oss för att istället åka till Gongqing Park och se den pågående Shanghai Chrysantemum Exhibition. Häromdagen blomstermarknaden och idag "Mums".....man kan tro att jag är blomsterfanatiker, ha ha.....icke då ....visst gillar jag vackra blommor men har inga "gröna fingrar" och är egentligen inte särskilt intresserad av trädgård.....men det är en fin dag och det verkar lite spännande att åka till den stora och vackra parken.
 
 Krysantemum  showen lockar drygt 10 000 besökare under de  tre veckor den pågår .
Circa 100 000 plantor har använts i utställningen. 
 
 
Krysantemum har en hög ställning inom kinesisk kultur, den symboliserar höst och är ett vanligt motiv såväl på målningar som i poesi.
 
 
 
 
Besökarna  älskar verkligen blommorna och fotograferar dem från alla håll och kanter
 
 
 
Torkade krysantemum blommor är också ett populärt te som dricks på hösten och anses ha goda egenskaper vad gäller att förebygga influensa .
 
 
 
Picnic i solen
 
 
Fiske
 
 
 
 
Poppis att åka i de färgglada båtarna ........men underhållet ???..... tja 
 
 
 
Vackert tehus
 
 
På tork i höstsolen
 
 

Äntligen fredag …och blommor "en masse"

Kategori: Shanghai

 
 Har varit med väninnan  på Caojiadu Flower Market  dvs en av Shanghais blomstermarknader och frossat i blommor. Marknaden är öppen varje dag från 7-7  och riktar sig främst till blomsterhandlare men även privatpersoner kan gå dit och handla. Kvaliten är förstås superb och prisnivån oerhört förmånlig. Vi var inte heller särskilt aktiva med att pruta men vill man det  fick jag  en känsla av att det fanns möjlighet att få ner priserna ytterligare , särskilt om man vill handla mycket av samma handlare. Inte så att jag övergivit min lokala butik men det är perfekt att åka till marknaden när jag vill köpa extra mycket  inför tex en middag eller för att förnya förådet av krukväxter härhemma.
 
 
 
Älskar hortensior
 
 
 
 
 
 
 
 
Blommor en masse
 
 
 
En av flera  vackra buketter.
 
 

Underbara Alicia Keys

Kategori: Allmänt

 
Väninnan och jag inleder kvällen med välsmakande italienskt på Isola som ligger  mitt bland alla häftiga och upplysta skyskrapor i Pudong. 
 
 
 
 
Wow, coolaste katten i stan.....ALICIA  KEYS ..... Vilken konsert !!!!!
 
 
 
 
 
GOD NATT
 

Julpynt

Kategori: Allmänt

 
Häromdagen stirrade dottern stint på mig och frågade - Du har väl tagit med julsakerna? och hmmande fick jag erkänna att det hade jag inte. .....men vår tomte och julbocken ? ..... åtminstone en liten plastgran, det måste vi BARA ha.....du kan väl åka till IKEA och köpa något där.
 
Jaha ord och inga visor från damen ifråga. Jag älskar verkligen att fira jul , med massa fina julpynt , laga god mat och framförallt ha en stor härlig julmiddag med släkt och vänner ...MEN... jag behöver inte alltid ha det så och hade nog tänkt att här kan vi slacka lite på just den detaljen. Dottern är  dock  familjens traditionalist och självklart får vi ställa upp när det nu betyder så mycket för henne.
 
Däremot tror jag inte att  jag behöver åka till IKEA för att hitta julpynt här. Stan verkar ladda.
 
 När jag i förra veckan satt ute i +20 grader och fikade noterade jag att latten fått "juldräkt "
 
  
 
Shoppinggatan har julpimpats
 
 
 
Ovanligt gulligt pynt  i gatumiljö må jag säga men undrar hur det vita skägget kommer att se ut när Knut och julens slut närmar sig.
 
 
 
 
Och här håller någon typ av julkreation på att byggas .
 
 
Kissmas......felstavning eller ordlek, ja i Kina kan man inte vara helt säker men vad gäller just denna plats tror jag nog mer det sista.
 
 

Shanghai Race Club

Kategori: Shanghai

 
Shanghai Expat Association  ( SEA) arrangerade idag en historisk vandring  som jag och väninnan deltog i.
Guiden utgick från tiden kring 1930 talets mitt  och berättade om Shanghai Race Club och vilken betydelse den spelade i samhället såväl för de som ägde hästarna som de som spelade på dem. Att äga galopphästar var ett sätt att visa sin status och många hästägare var framgångsrika och karismatiska affärsmän med ett utsvävande socialt liv fyllt av spektakulära fester, ett liv som attraherade många  av dåtidens förmögna Shanghaibor.
 
Vi besökte sju välkända byggnader som på var sitt sätt varit länkade till galoppsporten som tex klubbhus, bank, sportclub, hotell, eller bostad åt förmögna hästägare .
 
 
 
 
. Från 1850-talet fram till 1941, då kriget satte stopp för verksamheten, fanns det flera galoppbanor i Shanghai men den mest betydelsefulla låg mitt i stan i det som idag heter People’s Square. Klubbhuset finns dock kvar och i det finns en restaurang och ett konstmuseum.
 
 
 
Tidigare Brittish Gentlemen Club, en konservativ herrklubb som varken lät kvinnor, judar eller kineser bli medlemmar eller ens besöka stället . På klubben diskuterade herrarna främst affärer och galopphästar.
Idag finns Hotell Waldorf Astoria i de vackra lokalerna . 
 
 
 
 
 
Peace hotell som byggdes av Victor Sassoon är helt i  ArtDeco stil.  Han bodde själv  i en våning högst upp på hotellet. Victor skapade sin förmögenhet inom bank och  fastigheter och ägde många fina galopphästar.
 
 
The Moller Villa byggdes av svenska skeppredaren Eric Möller som bostad för de sex barnen och ett antal hundar och katter. Bygget  av det märkliga huset tog över 10 år. Familjen lämnade Shanghai 1950.
Är idag ett hotell och trädgårdscafe..
 
 

Eric var också hästägare och red själv sina hästar i loppen. I trädgården finns en stay avhans favorithäst     Blonic Hill. 

 
Fin trappdekoration  i Shanghai Race Club.
 
 
Vi avslutade med god lunch  och brädspel ute på klubbhusets terass dvs den forna hedersläktaren där spelare och hästägare hade utmärk uppsikt över galoppbanan och loppen .
 
 
 
 
 

Sköna Söndag …..sista timmarna

Kategori: HongKong

 
Vår värd och son stiger upp tidigt för att åka på rugbyträning. Det engelska inflytandet märks fortfarande på många sätt . Ett annat tydligt exempel är att de även har vänstertrafik.
 
Vi andra strosar runt på stan........ vad är det för spännande som händer här då?? ...kö till ett  museum kanske ?
 
 
 
Nej inte ett museum denna gång . .......såväl HongKongbor som besökare älskar shopping av designer prylar i de högre prisnivåerna så oavsett väder ( kan även vara 35 grader och 98 % luftfuktighet ) köas det ihärdigt varje söndag utanför ett antal välkända butiker.
 
 
 Innan avfärd till flyget  hinner vi njuta en god lunch i solen och värden ansluter .
Underbart gott med kall öl efter träningen.
 
 
 
 
 
 
 
HEJ DÅ OCH TUSEN TACK FÖR UNDERBARA DAGAR 
 

Härlig lördag….. och mer av HongKong

Kategori: HongKong

 
 
Vaknar till ännu en vacker morgon.  Ute på balkongen beundrar jag  väninnans gröna fingrar.
 
 
 
Årets skörd av citroner är än så länge 8 stycken men några till är på mognad.
 
 
 
Det är verkligen härligt med allt vatten runt stan och mellan HongKong ön och fastlandet där bla Kowloon ligger går turerna tätt med de här fina färjorna.
 
 
 
 
 
Känns som när vi var små och åkte Djurgårdsfärjan ...... inredningen går lite i samma stil , så fint med alla trädetaljer.
 
 
 
 
Intressant utbud i gatustånden......nätpåsen i mitten innehåller.....
 
 
de här små raringarna
 
♠♠♠♠
 
 
 
Vi ägnar ett antal timmar åt att besöka några antikaffärer.......  väldigt roligt och intressant men att handla antikviteter är en djungel i Kina, vi diskuterar  Oxfordt T.L. tester ( för de som vill veta mer se, http://www.oxfordauthentication.com ) som är ett test som görs för att fastställa ålder på ett föremål  , äkthetsintyg,  tittar på varandra för att checka på vilken nivå vårt förtroende för  affärsinnehavarna ligger och förhandlar om priser men dagens inköp blir slutligen ändå ganska ringa. Jag och herrn faller för en mäktig häst  och en vacker teburk......bägge dock nyproducerad efter gamla förlagor .  Phu ... känns som ett klokt val idag . Vi måste nog studera prisnivåer mm betydligt  mer innan/ om vi slår till. Även om vi  i första hand köper ting för att de är vackra är det inte roligt att bli lurad av skrupelösa affärsidkare.....  särskilt när det handlar om betydande summor.
 
 
Diskussionerna med antikhandlarna har gjort oss alla hungriga och vi slår oss ner  inne hos i en trivsam fransos som dukar fram en härlig charkbricka och gott vin .
 
♠♠♠♠
 
Hem för att  byta om och hämta upp väninnan som arbetat hela dagen. HongKong praktiserar fortfarande
sex dagars arbetsvecka så lördag är vanlig arbetsdag för henne.
 
Taxitur till kvällens restaurang som vi tipsats om skall ha väldigt spännade mat.
 
 
 Här  får vi sitta en stunda utanför och vänta på ett  bord.
 
 
 
Som sagt spännande skulle det vara och enligt matsedeln till och med GOURMET ..... det tror vi säkert , ha ha. ...men VI behöver använda "livlinan" och vännerna ringer sina lokala buddies för att få lite vägledning i beställandet.
 
 Resultatet : Vi kan väl säga så här "somt" var väldigt gott "somt" NOT .
 
 
 
 
Men himla kul ställe med härlig stämning .
 
Vidare till  fantastiskt stilig bar uppe på 118:e våningen 
 
 
 
 
 
 
GOD NATT
 

Till Kowloon

Kategori: HongKong

 
Vi blev varnade för att ta taxi i rusningstid när vi skulle lämna Causeway Bay för att åka till vännernas bostad i Kowloon , en resa som kan ta 20 minuter men mer troligt 2 timmar, dock med TVÅ stora resväskor och  trötta fötter efter mitt traskande i stan hela dagen så tar vi ändå chansen.
 Excellent choise.... för 35 minuter senare kliver vi in till ett förvånat värdpar.
 
Entré  HongKong style
 
 
 
 
 
Ett glas champagne på balkongen och sen fantastisk middag som vår kulinariskt begåvade värd fixat till            .......bara sådär !!!
 
GOD NATT

Gatuliv

Kategori: HongKong

 
Blommande träd som doftar gott...... i November
 
 
 
 
 
 
Gjort av bambu....till och med byggnadsställningarna är vackra 
 
 
 
Vackert är en sak men att bygga dem är inget  för dom som är höjdrädda ....hu
 
 
 
 
 I Causeway Bay har nyligen världens högsta hyra  för affärslokal signats. Ca 9000 dollar per m2.
 
 
Sååå mycket människor på gatorna 
 

Äntligen fredag ……….och HongKong

Kategori: Allmänt

 
Kommer i god tid till Pudong Airport och blir ombokad till en tidigare flight...yippi......då hinner nog herrn ( som redan är i HongKong )  och jag gå ut en sväng på stan redan ikväll.......
 
 
 
.....det vill säga kunde vi ha hunnit med OM inte planet fick stå  och vänta i gaten 1 timma och vi sen fick vänta  ytterligare 1 timma på bagaget ......varför frångick jag min vana... just idag ..... att  vid weekendresor bara resa med handbagage ? Fick i alla fall sällskap vid bandet av en väldigt trevlig amerikan . Älskar "amrisar" för deras otroliga begåvning till vänligt småprat.........visade sig att vi bott i grannstaden till den stad han kom ifrån i Connecticut. Ni vet hur man säger.....världen är liten...så sant,så sant.
 
 
 
Tidig frukost med herrn.......arbetsdag för honom .....så han susar  snart iväg till sina möten.......
 
 
...själv går jag ut på stan och njuter i  det underbara vädret
 
♠♠♠♠
 
Men titta här då.....så himla lämpligt....jag bara går rakt in i en  HM popupstore och de  har några delar från senaste designsamarbetet dvs  Marant kollektionen som släpptes igår.....nu blir nog dottern glad när jag kommer hem med  en liten sak  till henne från den.
 
 
finns även några andra skandinavier i kvarteret
 
 
 
Har dock aldrig tidigare sett ett IKEA som ligger mitt i city med ingång från gatan....coolt
 
 
Gillar skarpt de smala och höga spårvagnarna
 
 
 
 

Wet market

Kategori: Shanghai

 
Idag  följde jag med de här fina damerna på deras inköpsrunda i kvarterets Wet market . 
 
 
 
Mycket ser väldigt gott och fräscht ut
 
 
 
 
...en del mer spännande
 
 
 
.....och en del riktigt "läbbigt"
 
 
 
♠♠♠♠

Shanghai Museum

Kategori: Shanghai

 
Minnesgoda läsare av denna blog kommer ihåg att herrn och jag för några söndagar sedan försökte se en konstutställning på Shanghai Museum men kön in till hallen var enorm .......idag gjorde jag ett nytt försök med betydligt bättre resultat. 
 
Tillsammans med några trevliga svenskor spenderades eftermiddagen på två fina utställningar.
“Barbizon through Impressionism: Great French Paintings from the Sterling and Francine Clark Art Institute,”
 
 
 
Robert Sterling Clark var arvtagare till the Singer Corporation ( ja precis...symaskinerna ) . I början av 1900 talet reste han till Europa, upptäckte den moderna konsten och började skapa sin konstsamling  främst med konst som stilmässigt räknas till den mer realistiska the Barbizon School och impressionisterna . Utställningen innehåller 73 fina verk från tex Théodore Rousseau, Camille Pissarro, Claude Monet, Edgar Degas and Pierre-Auguste Renoir  
 
Några av mina favoriter
 
 
Auguste Renoir Röda Pioner
 
 
 
Edgar Degas the Dance Class
 
 
Giovanni Boldini Crossing the Street 
 
 
 
Auguste Renoir Monet wife
 
 
 
Robert Sterling Clark ,föddes 1877 och avled 1956, var en amerikansk konstsamlare, galopphästuppfödare  och filantrop. Tillsammans med sin fru Francine Clark grundade de 1955 the Clark Art Institute i Williamstown, Massachusetts, ordinarie hemvist för de utställda tavlorna .

 
 
Som 30-årig organiserade, deltog  och finanserade Robert Sterling också en vetenskaplig expedition genom nordvästra Kina. Expeditionen som pågick inder 1908-1909 bidrog med studier om geologi, meteorologi, biologi och etnografi .Till skillnad mot många andra expeditioner av detta slag togs  inget ut ur Kina  utan alla resultat och material skänktes av expeditionen till berörda vetenskapliga sällskap.
 
 
Den andra utställningen visar fotografier tagna under Clarks expedition, vissa av dem visas tillsammans med nytagna foton av Li Ju. 
 
 
 
 
Brevbärare
(  han fick nog  gå långt med sina brev  .....inte ett hus i sikte) 
 
Inspirerad av  expedition följde Li Ju  samma resväg och dokumenterade  platser som de besökt 100 åt tidigare.
 
 

 

 
 ♠♠♠♠

Fars Dag

Kategori: Allmänt

 
Dottern och jag bjuder herrn på smarrig frukost på Baker and Spice.
 
 
 
 Vi har även inhandlat en perfekt present för att göra livet lite  lättare för honom.
 
 
 
Så ISTÄLLET för att gå omkring med den där klumpedunsen får han nu ett snyggt skinnfodral i vilket  han bara kan ta  lite sedlar och de kort han behöver  tex när vi går ut och äter middag. 
 
 
 
 
Efter att ha läst alla morgontidningarna går vi hemåt och ägnar en timma åt löpbandet.
Medan jag springer ser jag sista avsnittet av 6 av den utmärkta serien Political Animals där bland annat Sigourney  Weaver är med. Hon är så himla bra i sin roll som Secretay of State, ex guvernör  och nyskild fd First Lady.
 
 
 
 
Tidig middag  med vännen på kvartersitalienaren för att därefter  åka  till Mercedes-Benz Arena
 
 
 
och konsert med Herbie Hancock......ja han spelade inte i jättearenan utan i annexet precis bakom 
 
,
 
 
73 år , härlig utstrålning, sköna låtar och  med verkligt coola och duktiga musiker i  bandet
 
 
 GOD NATT 

Dagens…. och Kvällens

Kategori: Dagens

 
 
Spets och Pärlor

Härlig lördag….. och stora singeldagen

Kategori: Shanghai

 
Lördag och ännu underbarare väder. Facebook svämmar över av gillanoteringar mellan alla skandinaviska  Shanghaivänner som lägger in bilder på mysiga lunchställen där de/vi sitter och njuter i solen. Är djupt rotat i oss nordbor att vi vill vara ute i solen och att vi blir så tacksamt glada inför oväntade fina-väder-dagar som den här ...... vanligaste kommentaren  "åh tänk att det kan vara sååå hääär fint......och det i november !!!"......
 
Herrn och jag strosar runt på stan och bara njuter.
 
 
♠♠♠
 
 
 
The Fourth Shanghai Matchmaking Expo pågår med totalt ca 20 000 deltagare vilket är rekord för mässan. Av dessa är 4000 stycken  mellan 40- 65 år ,en ny åldersgrupp för i år. Tidigare fick bara singlar under 45 år deltaga.
Årets fördelning mellan könen är 47 % män och 53 % kvinnor.
Shanghai Daily har intervjuat några deltagare.
 
En 65 årig man säger så här  “I’m looking for a woman with a kind heart and a good understanding of life, who can provide spiritual comfort so we can support each other for the rest of our lives,” . Säger vidare att det är inte lätt . Sedan sin skilsmässa har han bott ensam i en shikumen dvs ett traditionellt flerfamiljshus där familjerna delar på vissa ytor tex bad och de flesta kvinnor han talat med på mässan önskar ja tom "kräver "att en potentiell partner åtminstone ska bo i en egen lägenhet. 
 
En annan man , 50 årig änkling , säger “I’ve felt lonely since my wife died eight years ago,” 
  och han medger att han inte berättat för sin dotter att han deltar i mässan. 
 "He thought she might not approve, fearing financial complications over the apartment hi owns."

Blonderade, välsminkade och trendigt klädda 56 åriga frånskilda kvinnan som besöker mässan med sina vänner säger “I’ve just come here to have a look without any big expectations. But I hope my Mr Right will have an apartment and be good-tempered ” 
 
Tillsammans med sina döttrar besöker 84 -åringen mässan för att “I want to check the men they talk with”  och han fortsätter med att  one of his daughters is very choosy.
“She knows it is not easy, but she won’t lower her requirements” .
 
 ......viss pragmatisk syn på kärlek anas........
 
♠♠♠♠
 
Trevlig Lördagsdrink med the Swedish Club på mexicanska Maya .Varsinn Margarita slinker ner innan herrn och jag fyllda av förväntan fortsätter in i matsalen för middag. Flera olika personer har rekommenderat restaurangen och alla har sagt att det är bland det godaste mexicansk mat det någonsin ätit.
Vi blir inte heller besvikna. Vilken mat !!!
 
 
 
 
 
En klingande skål för svågern och mexicanska svägerskan.
Varmt välkomna hit att testa......det här kommer ni bägge att  gilla !
 
 
GOD NATT

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Klein blått

Äntligen fredag ……….och vårkänslor

Kategori: Allmänt

 
Underbart väder, luftvärdena fallit tillbaka till  ca 100 och moderate level vilket här i Shanghai känns helt ok.
Får vårkänslor när jag kliver in i blomsteraffären eftersom hon  idag har fullt med väldoftande jasmine som jag köper hem några buntar av till en kostnad av 5 kr styck.
 
 
Blomsteraffärens nya medarbetar är detta lilla charmtroll till musfångare
 
 
 
På vägen hem kollar jag lite i skyltfönstren som jag passerar ........och ja vad hittar vi här då!!!! ...och jag  är inte ens på Fina gatan .....priserna desamma i SEK
 
 
Följer med väninnorna på nice lunch och min tredje sväng på Diorutställningen.....men vilken utställning. Jag blir aldrig mätt på den. Kanske blir det en tur till innan den stänger om några veckor.
 
 
 
Dottern som vanligt  på fredagkvällarna ute på baluns .
Herrn och jag äter kinesiskt, hur gott som helst på snygga YeShanghai
 
 
 
GOD NATT
 

Så mycket bättre

Kategori: Allmänt

 
Sent omsider har jag upptäckt programmet Så mycket bättre på TV4 som just nu sänder de avsnitt som spelades in i somras. Sitter rörd och lite tårögd efter att precis ha settavsnitt 2 med Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester.Vilka fina framföranden, särskilt avUlf Dageby, Titio och Ken Ring och vilken fin miljö . Önskar bara att det tramsiga inslaget med  "aktiviteten" kunde utgå .....i övrigt är det här ett superkoncept för bra underhållning.
 
.
 
 
 

PM 2,5

Kategori: Shanghai

 
Precis som många andra Shanghaibor har vi laddat ner en app där vi dagligen kan följa luftkvaliten. En läsning som under de senaste dagarna inte alls varit roligt . Från att tidigare  haft ett värde på PM 2,5 som legat och pendlat mellan 80 - 100 har värdet under de senaste dagarna stigit för att häromdagen nå ända upp till 264 vilket klassas som Very unhealthy att vistas i. Många skolorna valde också att ställa in alla utomhusaktiviteter.
 
Vad mäter då PM 2,5, jo förkortningen  PM står för "particulate matter". PM2,5  betecknar luftföroreningar i form av partiklar med diameter mindre än 2,5 mikrometer per kubikmeter.
 
Som referens rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) att ett dygns snittvärde aldrig bör överskrida 50.
Stockholm Stad redovisar årsmedelvärden av PM2,5 för några gator i city där Hornsgatan har det högsta värdet. 2012 var det strax över 8. Värdena följer de senaste årens nedåtgående trend . 2010 var årliga medelvärdet för Shanghai 47. Hatten av för Stockholm !
 
 
 

 
Tack vare starka vindar som "luckrat" upp luften har  dock värdet det senaste dygnet fallit tillbaka en hel del.
 
Förutom appen räcker det med att titta ut över stan från balkongen där jag annars alltid kan se Pearl Tower
....men i morse såg det ut såhär....
 
 

........brukar se ut så här ......

  
 

Peta sig i näsan och spela gitarr

Kategori: Shanghai

 
Shanghai Daily News (SDN) har varje måndag en frågekolumn som heter Ask Shanghai Daily . Kolumnen vänder sig till expatriats och ger dem (oss)  en chans att ställa frågor om sådant i Shanghai som de undrar över och jag  kan bara inte låta bli att referera denna veckas fråga och svar.
 
Fråga:  En amerikansk expat frågade kolumnen : Varför har många taxichaufförer en lång fingernagel? Är det för att visa att de inte utför kroppsarbete?
 
Tidningens svar: Vissa kinesiska män har en lång nagel, ofta lillfingret, något som många utlänningar konfunderas över och vissa tom tycker är äckligt. SDN har intervjuat flera personer som har lång nagel och funnit att det finns flera olika skäl hos dem till att låta den växa.
 
 Personlig hygien: Vissa chaufförer säger att den långa nageln kan användas för att peta såväl öronen som näsan rena . Ja en namngiven chaufför menar att en lång nagel är nödvändig för honom att effektivt sköta sin hygien. Han säger att det är bättre att peta ut snorkråkor och öronvax med nageln än att använda en tops.
 
 Ett vasst verktyg: En 56 årig dörrvakt ,också namngiven, säger att han använder sin nagel till att öppna kuvert med. Långa, vassa naglar hjälper mig också att ta bort cellofanet på cigarettpaket......så då slipper jag bära på en fickkniv. Andra säger sig använda nageln till att plocka upp mynt med eller skala apelsiner.
 
Spela instrument: En ung namngiven student säger att han låtit sin nagel växa för att kunna spela instrument tex gitarr. Skillnaden mot att använda plektrum är  känslan av att han kommer närmre instrumentet. Lillfingernageln är den nagel där risken att den bryts är minst.
 
 Rikedom,social status och lyckofaktorn : Traditionellt i kinesisk kultur var långa fingernaglar ett tecken på att en man var rik och inte behövde kroppsarbeta. En riktigt lång lillfingernagel var ett tecken på social status. Enligt kinesisk fysionomi har en person vars lillfinger når förbi den sista knogen (knuckle) på ringfingret begåvats med extraordinär lycka om den hamnar i  en desperat situation. Om inte lillfingret är långt nog kan en lång nagel motarbeta denna eventuella olycka.
 
 
 
bild lånad från shanghaiist.com 
 
 
.......och nej det är inte första april idag
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
Leopard

Lagom hett

Kategori: Restaurang och Bar

 
Dottern skall iväg på konsert med One Republic så herrn och jag tänker att vi passar på att testa Xibo en restaurang som serverar mat från Xinjiang en region i nordvästra Kina som har ganska kryddstarkt kök . Inte alltid unga fröken gillar alltför heta smaker.
 
 
 
 
 
Maffiga drinkar har de i alla fall..... och blågula sugrör 
 
 
 
 
Vi äter  några välsmakande rätter från  Uyghur  -  dvs lamm , kummin,pepprigt och "crispy pasta" 
 
 
Mätta och belåtna promenerar vi hemåt. I parken några kvarter från restaurangen är det lördagsdans.
Varma fina kvällar som ikväll samlas gärna Shanghaiborna för  några timmars dans och karaoki  i parken.
 
GOD NATT

Liten som en myra

Kategori: Shanghai

 
Herrn och jag går på stadsvandring bland skyskraporna i Pudong. Vår duktiga guide Spencer berättade om arkitekternas tankar och hur feng shui kan märkas på några av de mest spektakulära byggnaderna.
 
 

Idag är det svårt att tro men Pudong  var fram till 1993 mestadels jordbruksmark och obebyggt område. Då beslöt government att en speciell ekonomisk zon skulle inrättas där och beslöt att bygga the Pudong New Area. Idag bor drygt 5 miljoner på den här sidan av Shanghai

Nedan på en bild som jag tog förra veckan syns de mest kända fastigheterna .

Utsiktstornet the  Oriental Pearl Tower med de runda "bollarna"  invigdes  1994 är 468 m och har över 3 miljoner besökare per år.

 
Ett av de vackraste husen tycker jag  är Jin Mao Building ,420 m, invigdes 28.08.1998 vilket var  ett väl valt datum eftersom 8 anses som ett lyckonummer av kineser. Tecknet är  八 och uttalet bā låter som ordet för välgång.
 
Byggnaden innehåller kontor,hotell,restaurang,affärer och utsiktsplats.För att "förankra" JMB krävdes att 1062 st 83 m långa stålbalkar pålades ner i marken. Den ska tåla tyfonvindar på upp till 200 km/timme och toppen kan svaja 75 cm åt alla håll. Vad gäller jordbävningar skall byggnaden tåla upp till 7 på Richter skalan. I garaget finns det plats för 600 bilar och 7500 cyklar!!!! . Det sägs att daglig underhållskostnaden är 1 miljon kronor.
 
bild lånad från Wikipedia
 
 
JMB är belägen i mitten mellan Shanghai World Financial Center,invigd 2009 som också har kontor, hotell och utsiktplats, kallas för "kapsylöppnaren och är 494 m, och nybygget Shanghai Tower, som skall bli  565 m och beräknas vara klart under  2014.
 
 
Mitt bland skyskraparna ligger ett vackert "farmhouse" bevarat.
Gården ägdes av en välbeställd familj i slutet av 1800 talet. 
Används idag som konsthall.
 

Dagens

Kategori: Dagens

 
 
 
 
 
 
Dekorerad med blixtlås
 

Äntligen fredag ……….och helgshopping

Kategori: Shanghai

 
Varje fredag efter skolan går jag en tur i mina kvarter och handlar lite trevligt till helgen, Typ gott snacks, fräsch frukt och nya blommor. 
 
Men först en snabbkaffe  och nötkaka med väninnan, idag hos Simply bakery , och en stunds tidningsläsning när hon rusar vidare .......måste vila huvudet efter fyra timmar mandarin.
 
 
 Vidare till lilla Kedi. Det är den 1 november idag dvs första dagen på ny månad och jag måste betala dotterns och min månadsavgift för mobilabbonemanget.......och de gör man i kvartersbutiker som denna. Jag lämnar fram mina pengar och visar upp telefonen sen knappar jag in våra telnummer på butikens betaldosa och vips kan vi ringa, surfa och sms även denna månad.......hur mycket jag ska betala? Jag har ännu inte listat ut hur man får reda på sitt saldo så jag sätter in ca 200 och ibland räcker det ibland inte. Om servicen helt plötsligt slutar att fungera ja då får jag gå dit  och fylla på igen. Damerna i butiken känner igen mig och vet vilket ärende jag kommer i. 
 
 
Därefter till mathallen för att köpa frukt, vatten och lite snacks till dottern som ska ha  hemmakväll och se på film.
 
 
 Avslutar med att gå till fina blomsteraffären och köpa MASSA nya blommor, jag älskar  att ha mycket snitt blommor hemma.
Idag valde jag rosa liljor, orange orkideér och blå hortensia. 
 
 
 
På väg hem passerar jag alltid den här moppeverkstan. De här bilderna är  speciellt tagna till min syster , hon arbetade som motorcykelmekaniker i många år dock var hennes verkstad betydligt mer sofistikerad än denna men både hon och de här killarna delar ändå samma  passion för att plocka isär , fixa till och sätta ihop.
 
 
 
 
 
♠♠♠♠
 
På kvällen äter herrn och jag  middag med besökande kollega på läckra Mercato, italienare som erbjuder mycket gott.
 
 
 
 Härlig utsikt inne från restaurangen över the Bund och floden.
 
 
 
God Natt
 

Pinyin

Kategori: Mandarin

 
 
Mina trevliga och väldigt duktiga klasskamrater.
De är Eleonora och Filipo från Italien, Matthias från Tyskland, Jun från Japan och Maud från Frankrike.
 
 
Idag är vi extra glada i min klass för nu har vi klarat av bok 1. Efter tentamen  på måndag är det dags för oss att  börja träna tecken vilket vi alla ser fram emot. Vi har hittills endast arbetat med Pinyin som är ett så kallat  transkriptionssystem dvs de kinesiska tecknen är översatta till våra västerländska bokstäver. Pinyin togs fram och godkändes av Kinas myndigheter som det officiella transkriptionssystemet 1956 (och reviderades 1958). Pinyin baseras på det uttal som man har i Peking. Systemet använder 25 europeiska bokstäver. V används inte.

Jag tycker att det svåraste med att lära sig kinesiska är alla tecken  samt uttalet eftersom  språket tillhör en helt annan språkfamilj än svenskan. Man får inte några ord gratis dessutom måste vi  lära oss två språk, både det muntliga och skriftliga. En fördel dock med kinesiskan är att man inte böjer orden för att beteckna ental, flertal, dåtid och framtid så vi lär oss bara grundformer. Å andra sidan blir meningarna just därför väldigt konstiga om man översätter ordagrant och ofta skapas en korrekt förståelse mer av sammanhanget än den grammatiska formen.

 Kinesiska stavelser byggs upp av tre element: 21 initiala ljud, 35 finala ljud och 4 toner. De initiala ljuden är konsonanter och de finala ljuden innehåller minst en vokal. De 56 olika ljuden kan paras ihop till 413 möjliga kombinationer. Om man sedan lägger till de fyra tonerna som finns i Mandarin, får man totalt c:a 1.600 unika stavelser. Mandarin klassas som standarkinesiska och talas av ca 900 miljoner . För att förstå en text i tex en dagstidning behöver man kunna uppskattningsvis 2500 tecken. 

Här är ett exempel på Pinyin, tecknet ovenför vissa bokstäver visar vilken av de fyra tonerna man skall använda vid  betoning av  stavelsen  

Nĭ shì mĕiguó rén ma?.....ma indikerar att det är en fråga och inte ett påstående
Du är amerika folk ? 

Bu shi, wŏ shì ruìdiăn rén
Inte är (= Nej) , jag är sverige folk.