stockholmshanghai.blogg.se

Härlig lördag på blomstermarknaden

Kategori: Shanghai

 
En vardagslyx vi frossar i här är BLOMMOR.
Att komma tillbaka efter sköna sommarledigheten innebar också att komma tillbaka till  en våning utan en endaste blomma. 
DET
måste snabbt åtgärdas
vi tar en tur till blomstermarknaden.
 
 
Ja den heter egentligen Fågel och Blomstermarknaden.....och det faktiskt finns EN affär där som säljer lite husdjur......bland annat dessa två.....hm .... är säkert ett jättekul och givande sällskap .
 
 
Nej varken kräftor, kaninner eller pippifåglar för oss....vi går DIREKT till orkideeavdelningen.
 
 
Heeeelt UNDERBART att vara här.
 
 
Trots alla ljuvliga färger.....det är fortfarande sommar..... och VITT känns......ja just det.... ljust & fräscht.
 
 
Vi har med oss vår fina ytterkruka och får hjälp med planteringen.
 
 
¨ Dekorerar ¨ trottoaren  med våra inköp medan vi står och väntar på taxin för hemtransport.
Förutom orkidsarna köpte vi även  liljor, lotusblommor och  flitiga lisor till balkongen.
 
 
SÅ....... nu är det blomster i varenda liten potta.......
 
 
.......utställda på vartenda bord som går att uppbringa.
 
 
Tja vad säger ni .....240 kr för detta ljuvliga arrangemang ....INKLUSIVE plantering......inte illa eller hur ?
 
 
♠♠♠♠

Äntligen fredag med the Mahjongladies

Kategori: Shanghai

 
 En intensiv första vecka på kontoret passerade i rasande fart  och idag är det min lediga dag.
Som ofta på fredagar ägnar jag förmiddagen åt att spela  Mahjong med ett gäng sköna Ladies.
 
 
 Det är så kul för när vi berättar för kinesiska vänner om vårt gäng .... att vi regelbundet spelar så skrattar de till och utbrister förvånat . ...men NI är ju inte SÅ gamla !!!! .....hm!
De förknippar nämligen Mahjong med sina mor-och farföräldrar som sitter hemma eller i parkerna med andra åldringar och spelar .
Gissa därför hur nöjd jag blev när jag  förra helgen läste nedan artikel i Finacial Times Weekend.
 
 
Var väl det vi ladies känt på oss....att vi leder den nya trenden ÄVEN om vi kanske inte ser fullt så läckra ut som kinesiska superfilmstjärnan Fan Bingbing tillsammans med Dolce och Gabbana i en reklamkampanj från 2012.
 
 
Artikeln i FT handlar om hur lyxmärkena nu rider på trendvågen och speciellt för den kinesiska marknaden  tar fram Mahjongspel i FANTASTISKA  material  som jade, ebenholts, jakaranda  och elfenben.......och ska tilläggas .....till FANTASTISKA priser .
 
 
 
Exempel på det är Hermes.... vars vackra set i jakaranda och läder har handskurna spelbrickor i ebenholts.
Första utgåvan  såldes snabbt slut . Nu finns det att beskåda i några utvalda butiker . Önskas ett är det mot beställnig, till ett pris av 320 000 kr....och en väntetid på minst tre månader.
 
 
.....Cartiers begränsade utgåva ( 18 stycken ) av eleganta boxar med knappar av jade och en Pandaintarsia i guld och pärlemor för 480 000 kr stycket.
 
Självklart har öven Gucci hoppat på trenden och tog fram ett läckert spel i begränsad upplaga lagom till kineiska nyåret. Färgen .....RÖTT... som  i Kina symboliserar lycka ...och pengar.....MYCKET pengar . 
 
 
DKNY tog fram ett  spel ....dock  i något mindre spektakulär stil  ........men så såldes det inte utan gavs som gåva till  kinesiska kunder som under året spenderat ett antal sköna slantar i deras butiker 
 
 
Mahjong har spelats i över 2500 år .
Man är fyra spelare runt en mur som byggs upp av 144 brickor .
Kategorierna är drakar, vindar, blommor, cirklar, bambu eller tecken som man samlar i stege, tre eller fyrtal tills man når MAHJONG och vinner omgången. Antal omgångar är inte begränsat utan bestäms från gång till gång .
 
 
 Mitt egna spel är rätt vackert trots att det inte är från en lyxdesigner utan  är ett helt vanligt standardspel.
Köpt på blomstermarknaden för 150 kr.
 
 
 
 Ett antal spännande spelomgångar senare går vi vidare för lunch och soliga mangobellinis.......det är ju ÄNTLIGEN fredag.
 
 
♠♠♠♠
 

Veckans Snackis

Kategori: Shanghai

 
 
 
 
The State Bureau of Tourism publicerade i veckan ett oväntat dokument där de ber Kinesiska resebyråer att överväga tanken på att uppmuntra till ett frivilligt drickssystem . Det skulle innebära att turister skulle kunna ge dricks och på så vis  ¨belöna¨ för god service ...något som byrån menar skulle kunna motivera personal  inom servicesektorn att ge det där lilla extra i det dagliga arbetet. 
 
Förslaget innehåller däremot inga standardnivåer eller riktlinjer på hur mycket, var eller när dricks ska ges. 
  
Kinas syn på dricks skiljer sig väldigt jämfört med Europa och framförallt USA.  
Shanghai Daily citerar  i en artikel om dricks amerikaner som varit på besök i Shanghai och blir förvånade när kinesiska servitörer, dörrvakter, taxichaufförer , reseledare etc nästan blir förolämpade om dricks ges. Likaså citeras upprörda kineseiska turister som kommit hem från resor i USA och då stött på att de varit TVINGADE att ge dricks trots att servicen INTE alls varit bra.
 
Diskussionen om dricks kommer upp då och då men generellt sätt är det inte accepterat i Kina.
Oron är stor för att om inte det finns väldigt tydliga och klara riktlinjer så kommer det missbrukas.
 
Shanghaibaserade reseföretaget Ctrip införde redan 2012 nivåer för dricks på några av sina Kinaturer. Det föreslogs att  om turisterna var nöjda med sin färdledare kunde de ge  mellan 20 till 50 SEK i dricks. Endast  30 % av resenärerna följde uppmaningen .......finns dock ingen undersökning som visar varför de övriga 70% inte gav något .....kanske var de  inte nöjda med servicen eller helt enkelt passade på att behålla några kronor till semesterkassan eftersom det ändå inte är  kutym att ge dricks i Kina.
Ctrip upphörde därför redan året därpå med sin uppmaning.
 
 
 
Vad gäller just turistguider så  existerar dock redan en inoficiell drickskultur som ger dem inom reseindustrin  möjlighet att tjäna lite extra pengar . På utflykter som arrangeras av resebyrån ¨ passar ¨ man på  och stannar till  vid olika shoppingområden eller speciella butiker......och så klart får guiderna  provision på vad turisterna köper.
 
 
 I maj i år sändes den här filmen på nyheterna , tagen i smyg av en turist i en av dessa färdbussar.
Filmen visar hur en rosenrasande guide gormar , skriker och fäktar mot resenärerna för att de enligt henne inte handlat TILLRÄCKLIGT mycket i den juvelbutik hon tagit dem till.
Hon förlorade förstås sin licens men det  lär inte hindra andra guider att fortsätta med  de tvingande shoppingstoppen.
 
 
 
 
Ja diskussionen om dricks lär fortsätta ....men efter att ha levt i bägge systemen är jag nog rätt benägen att hålla med kineserna ...det är inte själva möjligheten till dricks som AUTOMATISKT ger god service och att då som i USA ÄNDÅ vara ¨tvingad ¨ att ge den känns bara frustrerande .
 
 
 
Nej fram för schysta grundvillkor i servicesektorn så alla som arbetar inom den kan leva på sin lön...  men gärna också ha möjligheten  att .....såsom dricks i sin goda mening var  tänkt ...... kunna belöna den som gjort det där lilla extra för sin kund.
 
 
 
♠♠♠♠
 
 

Woman in Gold

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
 Häromkvällen såg vi den spännade filmen Woman in Gold med Ryan Reynolds och Helen Mirren som bägge gjorde utmärkta insatser. Med spännande menar jag inte spännande som i actionfilm eller thriller  utan mer ämnet....... återföring av konst som stulits av nazisterna.
 
 
Filmen bygger på en verklig händelse och handlar om Maria Altmann och hennes kamp för att få tillbaka konst som tilhört hennes familj . Första gången jag  läste om Maria var när hon år 2000 stämde Österrike. Målet hette Republic of Austria vs Altmann och  det var verkligen som Davids kamp mot Goliat. Jag blev direkt väldigt  fascinerad av hennes historia, bakgrund och den fantastiska målning som målet handlade om och följde processerna med stort intresse.
 
 
 
Maria Altmann ( 1916 –  2011)  kom från en judisk familj, Bloch-Bauer i Wien. I samma hushåll bodde hennes moster Adele Bloch-Bauer . Mostern var förmögen och stödde konstnärer , arrangerade salonger  och hade kontakt med dåtidens främsta konstutövare tex Mahler, bröderna Strauss och Brahms .
Maria gifte sig  med operasångaren Fritz Altmann strax innan nazisternas annektering av Österrike 1937. Fritz blev arresterad och hölls fången i koncentrationslägret Dachau. Nazisterna utövade utpressning mot hans bror, Bernhard och krävde broderns textilfabrik i utbyte mot att Fritz släpptes. Paret flydde därefter via England till Massachusetts och bosatte sig slutligen i Cheviot Hills i Los Angeles. Kvar i Tyskland fanns familj , vänner och tillgångar.
 
 
 
Det var  Adeles man, sockerfabrikören  Ferdinand  Bloch-Bauer som beställde det fantastiska porträttet och några andra målningar av konstnären Gustav Klimt.
 
Nazisterna stal alltså familjens konstverk och efter kriget hamnade fem av dem i Österikiska statens ägo och visades så småningom på konstmuseet Belvedere i Wien där tavlan med Adele blev ett otroligt publikkärt verk  . Officiellt hette det då att verken var testamenterade till Belvedere av Ferdinand.
 
 
I slutet av 1990 talet kom en ny lag som gav tillgång till tidigare hemligstämplade handlingar i arkiv.
Utan att avslöja för mycket detaljer av den intrikata handlingen i filmen berättar jag bara att just det gav  undersökande journalisten Hubertus Czernin möjlighet att hitta vissa ledtrådar som ifrågasätter att konstverken skulle ha donerats till Belvedere och Österrike. Maria och Hubertus kommer i kontakt med varandra och han stöder henne därefter i hennes kamp vilken hon inleder med att försöka förhandla med Österrikes ledning  om att få tillbaka i första hand Klimts landskapsmålningar.Hennes förfrågan negligerades och 2000 valde hon att stämma staten. Till sin hjälp anlitar hon en ung advokat  Randol Schoenberg, son till hennes väninna . Hans familj  delar samma historia och  bakgrund som Maria.

Så följer en lång rättsprocess fram och tillbaka mellan Österrike och USA, där Maria, Randol och Hubertus kastas mellan hopp och förtvivlan och emellanåt  undrar om det är värt att strida eller inte. De österrikiska myndigheterna är bestämda - Klimt ingår i kulturarvet – trots att man skrivit på restitutionsavtalet som ska återföra av nazisterna stulen konst till deras rättmätiga ägare. 

Slutligen, i januari 2006 fastslås att tavlorna ska lämnas tillbaka till Maria och hennes familj. De uppskattades då vara värda kring 150 miljoner dollar vilket ,monetärt sett, var det största beslaget som gavs tillbaka till ägarna. 

Målningarna lämnade Österrike och ställdes först ut på Los Angeles County Museum of Art.

 

I juni 2006 såldes Porträttet av Adele på Christies för 135 miljon dollar till Ronald Lauer, arvtagare till kosmetika företaget Esther Lauder. Han har sedan juli 2006 låtit den hänga på  Neue Gallerie i New York vilket han grundade 2001.

 

Under några sommarveckor 2006 visades även de övriga Klimt målningarna som gavs tillbaka och som  var ute till försäljning.

Vi bodde  just då i New York och hade glädjen att kunna besöka utställningen och få se samtliga målningar.

 
Porträttet Adele Bloch-Bauer ll såldes  i November 2006 för 88 miljoner dollar

 
Totalt inbringade försäljningen av de fem konstverken otroliga 325 miljoner dollar !!!!.

Pengarna fördelades mellan Maria och hennes närmaste släktingar.

Maria använde en stor del till olika välgörande ändamål bland annat grundade  hon Maria Altmann Foundation för att stödja Los Angeles Museum of the Holocaust
 
Förutom Woman in Gold har det hittills publicerats tre dokumentärfilmer , en bok och en biografi som skildrar Marias spännande historia.
Maria dog 2011.
 
 
 
Den unga advokaten Randol Schoenberg som representerade Maria och tog sig an fallet mot en eventuell provison på en framtida försäljning kunde nog inte ana HUR mycket  alla år av hårt arbete till slut skull belönas med .
Han erhöll över 120 miljoner dollar. Ett enastående arvode ....även i USA.
Randol donerade också en stor summa till LA museum of the Holocaust att användas för att bygga ut fastigheten. Idag arbetar han som rådgivare åt en advokatfirma och föreläser om Art and Cultural Property Law vid University of Southern California. 
 
 
 
 Hubertus, vars undersökande journalistiska gärning var en viktig del för utgången , fick uppleva segern i januari 2006 men dog 50 år gammal i en svår sjukdom , bara några dagar innan Adeles porträtt klubbades till rekordpris.
Huruvida han också erhöll någon form av ekonomisk ersättning vet jag inget om.

 ♠♠♠♠

 

Regn och Ras

Kategori: Shanghai

 
Första arbetsdagen bjöd på vardagsdramatik i form av regn och nytt börsras. 
 
 
 
Tyfon Goni svepte förbi Shanghai på väg mot Japan och förde med sig ett dygns konstant regnande.
Som mest föll 223 mm och sålunda uppstod en hel del översvämningar runt om i stan.
 
www.shanghaidaily.com
 
Regnet ställde inte bara till problem på gator och tbanan  utan också ute på flygplatserna.

Förseningar och inställda plan, översvämmade landningsbanor och till och med ett  läckande tak i avgångshallen på den största flygplatsen.

Stackars Herrn som skulle ha åkt till Hong Kong . Istället för att ta ett tidigt kvällsplan och få sova ut på plats innan morgondagens möten fick han vända hemåt och istället kliva upp kl 3 och ge sig iväg. Massa strul ute på flygplatsen och han blev sittandes några timmar i gaten och vänta innan planet äntligen kom iväg.

Blir en LÅNG dag för honom.

 

I övrigt handlade nyheterna om senaste dagarnas börsras som var det största på en fyradagarsperiod sedan 1996. Index slutade 8.49 procent ned på måndagen och på bara dessa dagar har kurserna fallit med 22 procent. Tidnigarna beskriver en lätt panikartad situation och kryddar artiklar med citat från förtvivlade placerare.

Ledningen gick in och sänkte räntan ytterligare.....får se om det är tillräckligt för att vända nervositeten i marknaden.

♠♠♠♠

Hemåt

Kategori: Allmänt

 
Jaha nu är det dax ....att åka hem igen.
 
 
Dottern och jag sitter i planet och SUMMERAR 
Vilken himla trevlig sommar vi haft med fina resor och alllt kul vi hunnit göra med våra härliga vänner och familj.
 
 
 Nu väntar ett nytt spännande år i Shanghai.
Dottern ska börja på universitetet , Herrn har massa spännande på gång på sitt kontor och jag ser fram emot några kul projekt som vi ska arbeta med på mitt.
 
 
 Till alla er som började följa bloggen för att ni tyckte det var kul att läsa om våra upplevelser av Kina.........ja ni blir säkert glada över att jag äntligen återvänder hit och snart börjar skriva om livet i Shanghai igen.
 
 
 
Ses snart !
 
Ha en bra dag.
 
 

Sköna Söndag och Musik i det gröna

Kategori: Stockholm

 
Tidig morgon, solen lyser och himlen är blåare än blått.
 
Herrn och jag kliver upp.
 
 
Han åker hem till Shanghai  idag och ska packa det sista .
 
Dottern ligger kvar , snusar gott.....
 
 
.....vi är alla lite duvna efter det himla trevliga kalaset vi var på igår kväll.
Festen började med att vi mötte vännerna nere vid  Strömkajen och tillsammans tog  färjan  . 
Ett toppentips från vår värd.
Den här trevliga färden kan de lyckliga Nackaborna göra varje morgon till sina kontor i city.
Vår 50 år unga väninna skulle firas och familjen bjöd på ett rejält  kalas som slutade framåt småtimmarna med dans och varmkorv innan taxin tog oss hem igen.
 
 
 Men småtrött eller ej ....en härlig söndagsmorgon med joggingänget vill jag ogärna missa.
 
 
Fast idag blir det ingen jogg . Jag väljer istället att gå med väninnan.....som igår kväll sprang Midnattsloppet på rekordtid....och idag mår bra av en uppmjukande powerwalk. 
 
 
Övriga gänget är mer piggelina och studsar iväg runt kanalen.
 
 
När vi passerar Sjöhistoriska ser vi hur förberedelserna för eftermiddagens konsert är i full gång.....och tro det eller ej MEN några hade redan lagt ut sina filter och slagit sig ned framför scenen.
 
 
Ja vi ska också dit....men senare idag.
Nu stannade vi istället en stund  vid KMK och njöt en välförtjänt kopp kaffe i solen. 
 
När vi bröt upp  erbjöd jag mig att fixa kaffe och ta med något gott till konserten.
 
Köpte en ny kaffebryggare till dotterns examensfest häromdagen. Funkade hur bra som helst DEN kvällen.
 NU
 satte jag på en full kanna .....gick ut ur köket och när jag 10 minuter senare kommer tillbaka är det kaffe precis ÖVERALLT.....utom i glaskannan.På hela köksbänken, runnit ner i kökslådorna och ut på golvet.
HUR
mycket vätska och kaffesump kan egentligen en kanna kaffe innehålla ??
Felet????....Ingen aning.
Kanske hade jag inte tryckt in kannan ordentligt  under silen.
 
Bara att torka , torka, torka och sätta på en ny kanna. Nu står jag kvar och STIRRAR på den så att inte minsta droppe har en chans att landa någon annanstans än där den ska.
 
Lyckas och jag packar ner koppar, fat, termosar och jordgubbstårta i min gamla picknickorg.
Hänger solstolen på styret och sen iväg.
 
 
 Vi hinner bara komma halvägs ut till Sjöhistoriska så går min gamla trotjänare ...korgen... PANG ....rakt i backen. 
Handtaget har gått av  ( kanske inget att förvånas över.... den har hängt med på ett antal utflykter i över 20 år ) och såväl korg som termosar är utom räddning.
Den väl inpackade jordgubbstårtan klarar sig dock ....vi packar om i väninnans korg och fortsätter färden.
 
 
Wow....ser verkligen inte ut som på förmiddagen. Måste vara ett publikrekord , vid tidigare besök har vi suttit  nedanför där vi står nu .......och  brukar då sitta högst upp ....nu är det massor av människor såväl bakom och bredvid oss...dessutom steker solen rätt bra.
 
Jag är INTE komfortabel med  att sitta som packade sillar......ber snälla vännerna om vi kan gå och kolla hur väl ljudet hörs  på andra sidan vägen och  se om det fungerar att slå oss ner där istället.
 
Ljudet är suveränt och vi hör såväl orkestern, konferenciern  samt Helen Sjöholms vackra sång helt klockrent.
UNDERBART
 
 
Framför och bredvid oss sitter några andra som också uppskattar lite rymd.....bakom oss ....hästhagar med vackra hästar i.
Idyllen är total.
 
 
 
Vännen går iväg och köper kaffe till oss.....hm ...lite orutinerade  är vi allt , vi som ALLTID använder kort ...nu lyckas vi skrapa ihop 50 kronor i kontanter och för det får vi bara TVÅ kaffekoppar....lyckligtvis ganska stora.
 Enligt vännen ringlar kön för kortbetalningar LÅNG och sakta.. Kontanterna däremot är i princip självservering och bara att lägga högen med pengar på disken.
Ja jag tänker inte ge mig in i vad jag anser om den organisationen ....men men.
 
 Slutet gott ....vi hör bra, vädret är ljuvligt och här på kullen fläktar det lite,  kaffet smakar bra och tårtan är väldigt mumsig. 
 
 
 När vi cyklar hemåt och ser bussköerna ....ja då undrar jag igen över hur arrangörerna av eventet tänkt
MEN
det ser ändå ut som om SL matar på med rätt många bussar så det kanske är bättre organiserat än vad kan tyckas......
 
 
 DNs Filharmonikerna i det gröna firade 40 år och mycket riktigt blev det denna söndag publikrekord.
Tidningen rapporterade dagen efter att över 40 000 fyllt gräsmattan framför scenen samt att också flera  båtar lagt till i Djurgårdsbrunnsviken.
Eventet startade alltså 1975. Inspirationen kom från de klassiska utomhuskonserterna i Central Park i New York. Succén var omedelbar och antalet besökare har för varje år ökat.

♠♠♠♠

Öppet Hus

Kategori: Stockholm

 
Våningen är fejad.
Vi är nyduschade och finklädda.
Tårtorna hämtade och maten  levererad. 
 
Strax börjar gästerna strömma in till dotterns examensparty.....det tredje i ordningen !!!
Ordentligt firad kan man säga men det är hon värd.
Hon har arbetat hårt för sina betyg.
 
 
 
En kväll av minnen......
 
 
Många av de här fina ungdomarna har vi känt sedan de var bebisar......
...och nu är de alla på väg mot olika håll i livet.
 
Vemodigt men såklart också toppenkul att följa dem.
 
 
 Så roligt att vara omgiven av såväl dotterns som våra fina vänner och härliga familj.
 
 
Mamma och systrarna blir också nostalgiska och fördjupar sig i fotoalbum från när barnen var små.
  
 
Plötsligt hör vi ett hysteriskt fnitter......orsaken är en bild på vackra lillasyster för sisådär 20 år sedan.
Syster verkar rätt tagen, fniss.... och publicerar detta.
 
 
 Ja men tur i alla fall att det gått åt RÄTT håll.
 
 
 Skymningen faller, märks att det går mot höst.
Ungdomarna går iväg...ska ut och klubba!!!
 
Vi gamlingar sitter kvar till sena timmen  och babblar vidare.
 
NICE 
 

Till bords

Kategori: Restaurang och Bar

 
Några härliga dagar i Stockholm och jag försöker utnyttja dem på allra bästa sätt genom att träffa många av vännerna......gärna på lokal.....gärna på någon nyöppnad sådan.
 
 Vilket inte är fallet denna morgon....ja med  nyöppnad menar jag .
Väninnan och jag träffas för frukost på gamla favoriten Saturnus som håller gott ....trots att det kommit några andra trivsamma nykomlingar till kvarteret så tycker jag ännu att detta är  det bästa.
 
 
En annan dag när jag susar ner mot Stureplan noterar jag att lunchätandet i kvarteret nära mig  ändrat skepnad.
Helt plötsligt är det tidigare helt ödsliga torget och parken full med människor som sitter på bänkarna med matlådor och mumsar och njuter av det fina vädret.
 
 
ser jag att uppe i parken står inte längre bara EN matvagn utan nu står en hel lång rad med skåpbilar som erbjuder allt från thaimat till nystekta strömmingar.......läckert !!!
 
 
MEN
ingen parkenlunch för mig idag ...jag susar vidare ner till trivsamma Taverna Brillo för att träffa systrarna och dottern.
 
 
Vi  babblar om mycket .....bland annat om sommaren och konsekvensen av felbokningar...vilket ledde till en hysterisk bröllopsdag som syster och hennes man i alla fall aldrig kommer  att glömma, ha ha ,  systers nya jobb , andra systers stundande resa till solen och dotterns planerade  ( ...och läskiga) långresa samtidigt som vi , som alltid på Brillo,  äter  fräscht och gott.  
 
 
 
FINFIN 
kväll  och väninnan och jag planerar att träffas vid 7 tiden och gå en lång powerwalk i Liljan....
ringer andra väninnan och föreslår en drink efter jobbet....hm... SÅ himla svårövertalade är vi tyvärr inte!!!
JA, JA...låter jättekul....vi ses, klick.
 
Vi går till gården på Hallwylska Palatset. Nytt för i sommar.
HUR
mysigt som helst......varför har ingen tidigare kommit på den alldeles utmärkta iden att göra en härlig restaurang här.
Underbart att sitta bland alla blommor och njuta av de vackra fasaderna .
Ja det är faktiskt så underbart att ALLA borden är upptagna för flera timmar framåt.
Nåja ingen fara...vi traskar vidare till relativt nyöppnade hål- i -väggen stället på Narvavägen.
 
 
Rätt många gäster här också  men charmiga ägaren ordnar fram ett bord till oss och brassar snabbt varsin god omelett som mättar bra.
 
Även kvällen därpå besöks ett toppställe.
 
 
Grand Hotells Veranda
Snygg klassisk stil, glittrande vacker utsikt och supernice betjäning.
 
 
Fina vännerna har generöst bjudit med oss på kräftkalas.
 
 
 
 
 
 
 
 
OTROLIGT
många röda och välsmakande smålänningar slinker ner innan vi festar vidare på varmrätten och avrundar med  lite plock av det smarrigt söta från dessertbordet .
 
 
Kaffe och cognac ......ja eller precis VAD man önskar .....här finns det resurser.
 
 
 VILKEN KVÄLL
Tusen tack vänner.
 
GOD NATT
 

......och ÄNNU mer städning

Kategori: Stockholm

 
 Tidig morgon och jag flänger runt på  cykeln i  ett soligt och fint Stockholm.
 
 
Förutom roliga möten som luncher och frukostar med trevliga vänner har jag också  bokat in återbesök hos läkaren, fotvård, tandläkaren och frisören......ja allt sådant som bara måste  hinnas med innan jag åker hem till Shanghai.
 
 
Delar av turen får jag sällskap med vår stiliga  Vaktparad.....både de ridande gossarna  och musikerna som tar bussen. 
 
 
Alltid lika trevligt att sitta i väntrummet hos tandis......inte för själva besökets skull men för att jag blir så glad av 
att  se vår väns soliga leende på väggen .
 
 
I övrigt består dagen av diverse inköp inför dotterns examensfest om några dagar .
 
 
Finns en historia om hur många elefanter som ryms i en Volkswagen ......tänket kan lika gärna appliceras på mig .... HUR många kassar jag kan cykla omkring med, ha ha
 Dock ett himla effektivt....om något vingligt ........ sätt att swischa runt på.
 
 
 
För övrigt .....ÄNNU mer städning.
Vi dammsuger , torkar golv och tvättar fönster. ......det sistnämda den ENDA formen av städning som jag faktiskt finner nöje i att utföra.
Särskilt en solig och skön dag som denna.....rena fönster gör verkligen skillnad .
  
 
 Packar  ( äntligen ) upp några gamla flyttkartonger som bara stått och tagit plats..... sorterar ut och åker en vända till återvinningen.
SKÖNT
 
NÖJDA 
 med vårt slit går vi för en  middag  med våra ungdomar på nyöppnade Zink  Grill......
....och njuter ,  FETT...som ungdomarna säger, av restaurangens  alltid lika vällagade kötträtter.och tillbehör.
 
 
 GOD NATT
  

I Vår By

Kategori: Italien

 
I vår lilla by finns.....
 
 
många tjusiga fastigheter .....
 
 
med stiliga grindar....
 
 
....eller gamla portar.
 
 
...glamorösa gatunamn.
 
 
....en välbevarad tågstation.
 
 
.....eleganta båtar
 
 
....och läckra bilar.
 
 
Flera pampiga kyrkor....
 
 
....och små fina kapell .
 
 
Gulliga katter ....
 
 
och charmiga fik.
 
 
Marknad varje måndag....
 
 
......och världens vackraste båthus.
 
 
 
Tills nästa sommar.......LOVE
 
♠♠♠♠
 

......och så städningen

Kategori: Allmänt

 
Ja, så har alla härliga veckorna passerat , sista dagen är här och med den ......STÄDNINGEN
 
 
Phu .....trist men dessvärre nödvändigt efter lata dagar då vi prioriterat allt annat mysigt före sopborsten, ha ha
 
 
Sista middagen nere  i hamnen hos vår favvokrögare.
Så vackert i skymningen.
 
 
Möter upp vännen och tillsammans åker vi  upp i grannbyn .
Där i kyrkan  högt uppe på toppen lyssnar vi på vacker musik av bland annat Mozart och Händel,
 
 
I morgon ...... till Stockholm 
 
GOD NATT
 

Övningskörning

Kategori: Italien

 
Ännu en ljuvlig morgon. Promenad, kaffe på Antiqa, frukost på balkongen ......dvs same same....
 
 
....dock är det dotterns sista dag.
Snuvad  ( fniss ) på konfekten på grund av den ihärdiga förkylningen vill hon nu klämma in ALLT de få timmarna kvar i byn.
 
En båttur på sjön är ettt MUST
 
 
Hennes plan för sommaren innehöll att ta körkort för bil men lite för sent fann vi ut att man inte kan ta svenskt körkort när man inte är permanent bosatt där...rätt logiskt.... men vi tänkte helt enkelt inte på det . Att ta körkort i Kina är inte aktuellt ...DEN trafiken vill vi inte utsätta henne för. 
Nåväl som lite plåster på såren fär hon istället lära sig att köra vår båt......inte helt lätt för det  är en  småtrixig lady.
 
 
Herrn visar och är tålamodet själv .Går helt lysande.
Rätt snart både backar,växlar, svänger och kör dottern galant  i full fart framåt.
 
 
Vet dock inte VEM av de två som är stoltast.....
 
 
När vi kommer in i hamnen noterar vi att vi aldrig sett så lågt vatten . Vattenlinjen brukar normalt ligga minst 75 cm högre. 
 
Vi tar en eftermiddagskaffe och läser tidningarna.
 
 
La Gazetta rapporterar om Italienska Super Cupen och  matchen mellan Juventus och Lazio som spelats i Shanghai ....vilket vi förstås tycker är jättekul.
MEN
Mindre kul är att tidningen inte är nådig mot fotbollsstadion...... de liknar planen vid en potatisåker .....Häpp !!!
 
 
 
Svalkar oss ytterligare en gång med ett kvällsdopp i poolen ...... 
 
 
....grannens fina doggisar är rätt varma de med.
 
Phu....men väderprognosen säger  åska till natten.....DET ser vi fram emot.
 
♠♠♠♠ 
 

En dag i Milano

Kategori: Italien

 
Äntligen är dottern frisk och kan följa med oss in till stan.
 
 
Milano i augusti är som Stockholm på midsommarafton.
Det mesta är stängt och Milanoborna har åkt ner  till Sardinien eller något ännu varmare !!! ställe för sol och bad.
 
 
Semesterlediga är även vårt vanliga frukostställe så idag byter vi och går till häftiga saluhallen Eataly för vår latte och brioche.
 
 
 Strosar sedan ner genom mysiga stadsdelen  Brera.
 
 
Lugnt och stilla ända tills vi kommer till Il Domes kvarter. 
 
 
Livligare än övriga stan ...dock i princip bara turister....varav majoriteten verkar vara kineser samt ...... 
 
 
.....några söta Alppoliser som kommit ner från bergen och försöker se bestämda och busy ut.
 
 
 
Herrn och jag när en dröm om att en dag skaffa en Vespa att susa runt på härnere.
Vi besöker  Vespashopen och står och suktar över deras coola hjälmar.
 
 
 
Blir nog en blå till Herrn och röd till mig.......den dag det är dax......
......för  nej  det blir inget Vespainköp idag .
 
Nöjer oss med en blå Bialetti .Kommer passa perfekt i vårt kök i Stockholm. 
 
 
Företaget startades 1919 i staden Verbania som ligger vid  Lago Maggiore dvs vår sjö av Alfredo Bialetti som en verkstad för halvfabrikat av köksartiklar i aluminium.  Alfredo var en klurig man och 1933 lanserade han den geniala espressobryggaren i aluminium. Enligt många den bästa och idag finns den i nio av tio italienska hem samt exporteras över hela världen.
 
 
Trots att mycket är stängt går det ALLTID att hitta trivsamma ställen med god mat.
 
 
En dag i Milano 
Vi morgonfikar, lunchar gott och njuter eftermiddagskaffe med glass.
Däremellan lite trevlig shopping ....... livet är hårt , ha ha
 
 
EXPO reklam finns förstås överallt....här på vattenflaskorna.
 
 
Ett annat välkänt företag Armani fyller 40 år och har precis öppnat ett museum som vi gärna ville gå på men dagen bara susar iväg och VI får framåt kvällen brått att susa iväg till tåget.
 
 
 
 Armanimuseet får vänta tills nästa besök.
Väninnan har slut på semestern och åker tillbaka till Sverige i morgon och vi vill gärna äta en sista middag tillsammans med dem ikväll. Får således inte missa tåget som går 19.00
 
Med två minuter tills avgång ....phu det var en svettig språngmarsch....slår vi oss ner .
 
NU 
Hemåt och Middag
 
♠♠♠♠
 

Expo Milano 2015

Kategori: Italien

 
Expo Milan 2015....Jaha så har vi besökt vår första världsutställning.
Hade ingen riktigt klar bild av vad som väntade men har nu läst på och förstått att de 145 utställande länderna  har fått två teman att hålla sig till ”Föda jorden” och ”Energi för livet”. Således  handlade utställningarna mycket om nya grödor och odlingsformer men också om den enorma utmaningen att inom en snar framtid  ha tillräckligt med mat för tio miljarder människor och samtidigt förbättra klimatet.
 
Superlätt för oss att ta oss dit....bara att hoppa på tåget i vår by. 
 
 
Vanligt italienskt kaos rådde vid säkershetskontrollerna vid ingången. Köerna växte snabbt och när vi äntligen kom fram och blev tillfrågade om biljetterna insåg vi att de INTE köptes här  framme utan precis vid utgången från tågstationen. NEJ....jag  orkar inte stå in den här kön igen......men vakterna var hyggliga . Jag fick vänta i skuggan och Herrn ilade kvickt bort och införskaffade de saknade papperlapparna.
Där dock ingen kö alls.....givetvis hade de flesta bokat på internet och printat ut hemma.
 
 
Kanske för att värdlandet är Italien eller så är det så här Expon brukar vara men MAT  var inte bara temat  i ländernas paviljonger utan förekom  också frekvent i real life. 
 
Mat både som marknadsföring av länder och regioner .....det måste ha funnit nästan lika många restauranger på området som paviljonger...... och rätt mycket om matproduktion....framtida metoder och klassiska , en hel del energi och återvinning.
 
 
Bara i den här hörnan där läckra saluhallskonceptet Eataly var huvudansvariga fanns ett 20 tal matställen som representerade olika italienska matdistrikt.
 
 
Vi slog oss ner i en av de stylish och snygga restaurangerna  för en otroligt fräsch och välsmakande lunch.
Det roliga var att de här restaurangerna som alla serverade italienska delikatesser var fulla av.....ja just det ....ITALIENARE.
Tja varför gå över ån efter vatten när det egna landet erbjuder så mycket gott, fniss 
 
 
Även själva utställningsområdet var  jättebra, lätt att ta sig runt på området, solskydd över huvudgatan ...något vi särskilt uppskattade i 33 graders värme...phu!! , bra kringservice och som sagt ,  mat och dryck lättillgängligt precis överallt. 
 
 
Besökare i alla dess former, nationaliteter och åldrar.
 
 
Väl inne på området försvann all känsla från ingången .
Både i restaurangerna, toaletter och de flesta paviljongerna syntes inte minst spår av kö.
Områdets storlek  medförde att besökarna spreds ut på ett skönt sett.
 
 
I avsaknad av svensk paviljong besökte vi patriotiskt nog den fina Kinesiska.
 
 
......utanför står , naturligtvis, två kinesiska ungdomar och tar selfies med alla tillgängliga verktyg.......
 
 
.........och beundrar direkt nöjt resultatet innan de går vidare in i byggnaden.
 
 
.....och självklart  tittar vi även in i den Italienska. 
 
 
Den var VÄLDIGT poppis.....
 
 
.....och med all rätt.
 
 
Otroligt  snygga displayer som  här .....några rum helt klädda i speglar där bilder på Italiens vackra natur, konst och historiska byggnader projicerades och reflekterades ......till exempel den fina bilden på en av öarna i ¨vår¨sjö....Lago Maggiore.
 
 
....men också lyfte fram framtiden och visade inovationer och ideer bland annat  för energisnål och säker mattillverkning.
 
 
 
Israel visade på ett coolt sätt de sädeslag  som idag odlas i landet.
 
 
Längsta kön hade Brasilien. Precis ALLA ville gå på deras märkliga hängmatta .....som,  i alla fall jag , inte alls fick ihop med de två teman för Expot....men, men  publik drog den och vakterna hade fullt upp med att hela tiden skrika till  besökarna att de INTE  var en studsmatta och att de INTE fick hoppa , ha ha
 
♠♠♠♠
 
 

VÄXLING

Kategori: Italien

Tillbaka i byn
och
 
 
.....Årsmöte i Brf Rosa Huset
  
 
Ni som följt bloggen en tid vet att årsmötet är en historia för sig.
Runt bordet talas italienska, tyska, holländska , svenska och engelska ...MEN ....ingen talar förstås alla språken så vi måste översätta i flera led, ha ha  med allt vad det innebär i språkförbistring och extra tid.
Hursom , vi har i alla fall en väldigt  trevlig stämning på våra möten och är ¨relativt¨ överens om prioriteringarna vad gäller husets skötsel.
 
 
Finfin dag...den sista för vännerna och de vill förstås ut på sjön.
 
 
Gänget badar och njuter av det varma vattnet.
 
 
Jag sitter på båten , läser och spanar runt.
ser jag grodmännen.......undrar verkligen vad det är de undersöker.....jag menar Lagon är 350 meter djup....måste vara kolsvart där nere. 
Huvva....nej dykning är inget för moi. Jag skulle vara så rädd därnere.
 
 
Sista svalkande Aperol Spritzen.....sen dags att vinka av finaste vännerna.
Tusen tack för nice dagar  och ser fram emot nästa års vinäventyr.
 
 
Växling i fabriken.
Vännerna lämnar och fina dottern anländer direkt från underbara dagar i Kroatien.
I mina mammaögon ....har kanske varit lite VÄL underbara !!!
 Stackarn har en ruggig förkylning med hosta och feber och efter middagen somnar hon och sover i ett dygn.
 
 
 Herrn och jag sitter kvar på balkongen och bara njuter.
Kvällarna här vid Lagon är MAGISKA.
 
GOD NATT
 
 
 
 

Vino Fino och Lago Garda

Kategori: Italien

Dags att åka vidare.
Checkar ut .
 
 
Herrarna utnyttjar skickligt varenda kvadratmillimeter i bagageutrymmet...........och vi har en vingård kvar att besöka !!
Mama mia var ska de flaskorna få plats?
 
 
Nu ska vi besöka resans höjdpunkt....vingården Quintarelli.
Vi var här för fem år sedan och det är en gård med intressant historia och hög kavlitetsmedvetenhet 
 
 
 Vid vårt förra besök stod i alla fall namnet på den här oansenliga brevlådan.....nu hade solen blekt bort det.
Vi beklagade oss då  lite över avsaknaden av skyltar.......vår värd Francesco  (knäppte oss  på näsan och )  svarade
- de som vill besöka oss....de VET var vi finns.....häpp  !!!
Men här är liksom inte läge att bli förnärmad och för övrigt är familjen väldigt nedtonad.
Stolta över sina produkter, javisst men annars ödmjuka och försynta.
 
 
Oj vad händer här då ?
Visar sig att ett treårigt byggnadsprojekt pågår.
Ny underjordisk lagringshall , ny tillbyggnad av byggnaden och annat smått och gott ovan jord.
 
 
Francesco visar oss var deras nya terass ska byggas.
Förstår val av läge .
Makalös utsikt över dalen och odlingarna.
 
 
Något som inte förändrats är den mysiga vinkällaren.
Väninnan kom ihåg hur kallt det var där och har tagit med sig kofta ....smart.
Vi andra får sitta och småhuttra.
 
 
På Quintarelli handlar allt om tradition och anor.
Valspråket som också syns på denna vackra handskurna vintunna är......TRO och ARBETE
 
 
Francesco förvaltar tillsammans med sina föräldrar arvet efter farfadern .
Produktionen ligger endast kring 60 000 flaskor och det  är få sorter  men alla, från amarone till grappan och olivoljan är  av ypperlig kvalitet.
 
 
Självklart måste vi köpa  några ...och Herrarna får en delikat uppgift att få in allt i bilen...men tro det eller ej ...de lyckas.
 
Nu kör vi vidare mot Lago Garda.
 
 
 Mitt liv som bredvidåkare på våra bilresor förändrades TOTALT när tingesten Tom Tom kom till världen.
Inget mer förvirrat letande på stora och otympliga kartor , bli åksjuk av att titta ner och försöka hitta märkliga ortnamn i pyttesmå bokstäver eller ha tjafsiga diskussioner med Herrn om pilen vi precis passerade i 100 knyck pekade si eller så.
 
Jag har ännu  inte pensionerat min älskling Tommie men han är inte så poppis längre .
Nu har det kommit många andra  ännu bättre varianter på marknaden.
De flesta använder inbyggda GPS i bilar och mobiler . 
Inte bara visar de här tingen vägen,informerar om hastighetskontroller eller  dirigerar om när vi kört fel de kan också informera om trevliga restauranger i närheten.
 
Något vännerna  just har praktiserat och hittat den här lilla pärlan .
Längst upp på en smal och mycket kurvig väg högt över byn Torri de Benaco.
 
 
Mätta och belåtna fortsätter vi färden runt sjön upp till Riva del Garda i den nordligaste spetsen.
 
 
Här är väldigt vackert.......
 
 
......men otroligt blåsigt......
 
 
.......och hur många mountainbikare som helst......
 
 
.....servispersonalen verkar trots att säsongen knappt tagit fart redan REJÄLT trötta på  såsiga turister 
som inte kan bestämma sig......och trots Herrns charmförsök .....inte minsta leende där inte.....
 
En kaffe och glass senare , promenerar vi runt i stan men åker utan större saknad HEMÅT igen.
 
 
♠♠♠♠
 

Lite smått och gott om Operafestivalen

Kategori: Italien

 
Sedan har 1936 har det under några veckor på sommaren arrangerats operafestival i Verona.
I år är den 93e säsongen.
 
 
 
Spelplatsen är den antika amfiteatern som på sin tid rymde 30 000 åskådare.
Dagens besökare vill sitta mer bekvämt ....även om man på de billigaste platserna fortfarande sitter på de gamla stenavsatserna.....och scenen tar en del utrymme så vid fullsatt är det numera ¨bara¨ 15 000 besökare.
 
 
Festivalen pågår under 10 intensiva veckor med  ett rullande schema på 8 olika föreställningar  ,  en ny uppsättning  nästan varje dag .....vilket är kul för besökare som bara stannar några dagar men ändå kan få möjlighet att uppleva flera operor.

 
På torget utanför arenan står de olika kulisserna uppställda. 
Morgondagens scen börjar ofta byggas direkt efter kvällens  föreställning är slut.
 
 
Föreställningarna börjar PRICK kl 9 på kvällen, strax innan det börjar skymma.
En underbar tradition är att publiken då tänder små ljus som glimmar vackert runt om i arenan.
 
 
 
Extra trevligt för oss svenskar på besök i staden är att Veronas flagga och stadsvapen ser ut som Svedalas.
 
 
 

Tre gårdar, tandvärk och opera

Kategori: Italien

 
Idag har vi besökt tre spännande vingårdar.
Först Tezza och vi får träffa Vanio som driver gården tillsammans med sin far och bror.
 
 
Här pratas vinrankor och druvsorter.
Hittills i år är producenterna väldigt  nöjda . Sommaren har varit torr men så gott som alla har  bevattningssystem och därför är bristen på regn inte något  problem. Nu håller alla tummarna för att det inte  dyker upp någon kraftig hagelstorm innan slutet av augusti då de flesta skördar. Förra sommaren 2014 var i det här området inte bra och flera gårdar valde därför att inte ta fram någon Amarone utan fick fokusera på Valpolicella istället.
 
 
Nästa gård ligger oerhört vackert.
Vinerna säljs under namnet Marion som är  familjenamnet på gården där odlingarna ligger. 
 
 
Nicoletta driver verksamheten tillsammans med sin man Stefano.
Här förbereder hon vår provning.
 
 
Dax för lunch.....byn är inte större än att vi efter uträttad business  hos Marions och lite irrande i backarna till slut hamnar på samma restaurang som det vinodlarpar vi precis besökt , ha ha 
 
 
De hälsar glatt ...och tur att vi  valde att beställa in en av deras flaskor till  vår mat.
 
 
Nästa gård är den verkligt spännande Roccolo Grassi .
Ägarna där känns  både innovativa och kvalitetsmedvetna.
 
 
 Francesca och hennes bror Marco verkar driva gården på ett väldigt medvetet och långsiktigt sätt.
 
 
 Innan middagen hinner vi strosa runt inne i Verona och springer på en trevlig butik med köksredskap.
Toppen , vi behöver köttknivar här i  Italien.
 
Hm....ska vi välja italienska eller franska......JAJA jag vet ...I- landsproblem !!
Vi älskar La Guiole så efter en del velande blir det franskt ändå.
Klivarna slipas i affären och vi traskar nöjt vidare .......men dessvärre inte med  Herrn. Han måste sticka iväg till akuttandläkaren och fixa en trasig tand som värker och dunkar på ett otrevligt sätt.
Vi andra går till Enoteca för en enklare middag.
 
 
 Klockan nio  redan ska vi vara i arenan och lyssna på  opera.
Inget långätande för oss ikväll alltså.
 
 
Med en minut tillgodo slår vi oss ner på stolarna innan föreställningen börjar.
Himla vacker kuliss, arenan vackert upplyst  i bakgrunden och  både en levande häst och åsna !!!  som statister.
 
Herrn är tillbaka med oss igen.......Akutis ville inte trixa med onda tanden ikväll utan gav pencillin och bad honom kontakta ordinarie tandis för fortsatt hjälp.
 
 
Det är vårt andra besök på Operafestivalen i Verona  .
För några år sedan var vi här och  såg Aida. Ikväll ges  Mozarts opera Don Giovanni.
Alltid härligt med fin opera men i den här gamla och speciella miljön , en publik på 15 000 entusiaster , fin ljum kväll och  fullmåne ....ja det kan nästan inte bli läckrare.
 
GOD NATT 
 
 

Årets Vinresa

Kategori: Italien

 Vi åker direkt till första vingården.
 
 
 
Årets fem vingårdar har valts ut  för att de alla producerar  riktigt riktigt bra Amaroneviner.
En typ av vin som inte precis är gratis vilket brukar synas hos de välmående vinhusen. .
 
 
Därför blir vi lite förvånade när vi här hänvisas in i något som mer liknar ett stökigt lager än de väldigt snygga  rum där vinprovningarna  på den här typen av gårdar brukar ske. 
Om ni fortsätter att läsa om våra  besök på de andra gårdarna  i regionen kommer ni att se  vad jag menar, fniss 
 
Ok ,ok ...vi är flexibla ....inte så mysigt kanske men går väl lika bra att testa stående bland stålcylindrar, vattenslangar och kartonger .
 
 
  Vinerna verkar faktiskt  lovande så vi slår till.
 
 
I samma anda som lokalen..... är det förstås några snabbt nerklottrade siffror på en papperslapp och cash som gäller  när beställningen görs .
 
 
På vägen ner mot Verona stannar vi till i en pytteby för eftermiddagskaffe och glass.
Enkelt ställe men prydlig servering med stor omtanke.
 
 
Älskar Verona.
Underbara miljöer och massor av vackra hus. 
 
 
En god Spritze innan middagen  på ett av de fina torgen. 
 
 
Väninnan är cool  i sina nya 70tals inspirerade örhängen .
Fynd från Venedig.
 
 
Vi promenerar över floden till restaurangen.
 
 
 
 
Hur charmigt ställe som helst.
Börjar med att sitta på terassen......men så kommer regnet .....
 
 
.....och vi flyttar in.
 
Wow , vilket ställe......och maten är bra den med.
 
 
 
GOD NATT
 
 

24 Timmar i Venedig.....avresa

Kategori: Italien

 
Härlig frukost på mysiga terassen...som nu på morgonen är sval och skön . 
 
 
Vi strosar på stan.
Kul att se intensiteten i kanalen.
Så här tidigt är de även fyllda  av andra båtar än gondoler tex  sopbåtar och fraktbåtar.
  
 
Två uppdrag ska klaras av innan vår avfärd.
Först presenter i form av  Crucianis fina makramearmband  åt döttrar och väninnor.
  
 
Det första klöverarmbanden  lanserades  i badorten Forte dei Marmi  lagom till semestrarna i augusti 2011 .
 De blev¨sommarens hit, alla ville ha ett  eller flera i olika  färger.  På tre månader såldes mer än 6 miljoner armband!!!!
Snabbt öppnade företaget flera butiker runt om i Italien och började exportera dem till övriga Europa,USA och Japan. Cruciani lanserade även olika armband  där del av vinsten på varje armband går till olika goda ändamål. Ett exempel är  insamlingen 2012 av 10 miljoner Yen  till japanska staten att användas för  återuppbyggnaden av staden Fukushima.
 
Affärsiden är inte så slumpartat som den kanske kan verka. Crucianis grundare kommer från en känd familj som äger Caprai vilka tillverkar  kvalitetslinne med oerhört vackra spetsar  för bord och säng.
Således fanns makrame och företagsbyggande  så att säga  i generna .

......och än så länge har köparna inte  tröttnat. Armbandet är fortsatt poppis och det kommer hela tiden nya snygga modeller och färger.
 
 
Nästa stopp är Borsalino. Herrarna ska köpa varsin sommarhatt.

Den välkända italienska hattfirman grundades i Alessandria  1857 och där finns numera  ett Borsalinomuseum  . Namnet kommer från den ursprungliga ägarfamiljen.Idag tillverkar företaget hattar, slipsar, kläder, klockor, parfymer , cyklar och motorcykelhjälmar....   allt i en lite gammaldags och  karaktäristisk men ändå  moderiktig stil. 

 
 STILIGA 
Nu dax för en drink på Harrys Bar
 
 

Även det ett känt vattenhål. Harry's Bar öppnades 1931 av bartendern Giuseppe Cipriani.  Enligt hemsidan är storyn bakom baren  följande ,  Harry , en rik ung man från Boston besökte det hotell där Guiseppe arbetade. Helt plötsligt slutade Harry komma ner i baren och bartendern undrade varför. Harrys familj hade upptäckt vilket utsvävande liv han levde och  upphörde därmed med all finansiell support.....han var helt enkelt luspank.

Då lånade Guiseppe honom en summa pengar . Två år senare kommer Harry tillbaka och återgäldar  Guiseppe med en betydligt större summa än han lånat ut. Harry ville tacka och gav nu  igen så mycket  att bartendern kunde öppna sin egen bar. Förstås döpte han den efter Harry.

Baren blev väldigt populär och många kända personer som Hemingway, Chaplin, Hitchcock, Truman Capote, Onassis,Peggy Guggenheim och Woody Allen  har hängt här .

Baren tar även åt sig äran av att ha skapat den goda persikodrinken Bellini och förätten Carpaccio

2001 blev den utsedd till nationellt landmärke.

Idag är Harrys Bar i Venedig ett av företagen i Cipriani gruppen som driver  barer och restauranger i New York, Miami, Hong Kong, Moskva , Ibiza  och några andra coola platser.

Cipriani loggan  syns även på pasta, såser, oliver, kaffe och köksredskap.

Gruppen leds av Guiseppes son och sonson.  

 
 
Men se vad gäller drinken blev det NIX PIX . 
Trots de stiliga hattarna var barens dresscode  inte uppfylld .
Inga shorts här inte.... så vi fick inte komma in......HÄPP !!! 
 
 
Spännande att vandra runt bland uråldriga gamla byggnader ....PLÖTSLIGT kraschar det till.
Dock inget farligt ...den här gången var det bara del av väggen i valvet som föll till marken. 
 
 
 
Bye , bye vackra och härliga Venedig.
Taxin kör oss och alla våra väskor till parkeringsgaraget.
 
 
NU
mot  trevliga dagar i vindistriktet Valpolicella och Verona.
 
 
 

24 Timmar i Venedig...fortsättning

Kategori: Italien

 
En snabbdusch...igen ......och finstassarna på.
Nu ut på stan och  självklart vill vi åka gondol.
  
 
Lite diskussion om hur vi ska sitta...enas om att vi damer sitter i loveseatet.
 
 
Vår stiliga gondolier berättar att just nu har 432 stycken personer i Venedig licens att föra en gondol i kanalerna för kommersiellt personbruk. En fin gondol kostar minst 800 000 kr men håller i massa år. Han har själv  aldrig varit med om någon olycka men säger att  visst händer det ibland. Han bor i Venedig, simmar självklart i kanalerna ( fast vi får uppfattningen att det mest händer efter en glad natt med grabbarna, ha ha   ) och älskar sitt yrke.
Sen börjar han sjunga italienska operaarier för oss....ekar fylligt under broarna.
 
 
Trafikskylt.....bara i Venedig.
 
 
Grand Canale , sagolikt vackert i skymmningen. 
 
Turen är över och vi promenerar bort till San Marco Platsen.
Kul  ide tycker vi med vattnet för kiddsen att springa och leka i .
 
 
Jag läser just nu Jan Mårtensson ,Mord i Venedig. I den besöker hans hjälte, antikhandlaren Hoffman, det anrika Caffè Florian ....så vi gör detsamma.
 
 
Florian öppnade 1720 och är den äldsta cafeterian i världen som fortfarande är igång. Det hette först
"Alla Venezia Trionfante" men blev snart känt som  Caffè Florian, efter den första ägaren Floriano Francesconi.
Berömda gäster har tex varit  Goethe , Lord Byron, Marcel Proust, Charles Dickens och Casanova som främst sägs ha dragits till Florian eftersom,  på den tiden, det var det enda kaffestället som också välkomnade kvinnliga gäster.
 
Medan mörkret lägger sig läskar vi oss med deras spännande paraddrinkar.
 
 
NU
börjar vi också förstå att vattnet inte alls bara var där som en  kul grej .
Det är nästan fullmåne och servitören berättar att då stiger vattnet från havet in över platsen.
Vi är helt instängda.
Finns ingen annat sätt att ta oss till restaurangen än att plocka av skor och sandaler.
Herrarna får vika upp byxorna och så vadar vi fram över torget.
 
 
 Jag plockar snabbt åt mig några servetter från en uteservering och så torkar vi fossingarna och sätter på oss skorna  innan vi kliver in på tjusiga restaurangen Il Ridotto.
 
 
Vi väljer deras avsmakningsmeny....helt perfekt .
 
 
 Venedig visar sig från sin mest romantiska sida när vi strosar hem mot hotellet i den ljumma natten.
 
 
 
GOD NATT......och fortsättning följer.
 

24 Timmar i Venedig

Kategori: Italien

Efter att ha klarat av KAOSET till parkeringshuset i infarten av Venedig .....phu ...tur att Herrn oftast är påläst och därmed fått klart för sig att förboka Pbiljett nog var en klok åtgärd....jajamensan UTAN den hade vi nog bara fått uppleva fyra avd de tjugofyra timmarna i denna ljuvliga stad.
För det säger jag direkt att.... WOW..... vilket härligt ställe, vilka vackra hus, underbara miljöer och de läckra kanalerna.Älskart.
 
Nåväl, efter kaoset kunde vi så promenera tvärs över torget och kliva ner i taxibåten som ska ta oss till vårt hotell.
 
 
Passerar så många tjusiga tårtpapperspalats  att vi tappar räkningen.
 
 
Till och med Svedala finns på plats. Bästa placeringen vid Canal Grande.
 
 
Ja men hur kul är inte det här ?
 
 
Taxin stannar till vid vårt hotell.....och det är bara att kliva rakt in i lobbyn.
 
 
Fascinerade står vi och tittar en stund på trafiken där utanför.
  
 
Vi checkar in till vårt trevliga rum. Badrummet är , som alltid i Italien, en dröm.
 
 
Underbart skönt med en snabbdusch men trots ljuvlig balkong ...ingen tid att sitta där  och mysa .
Istället ut på en  promenerad på stan för att spana och leta upp ett trivsamt lunchställe.
 
 
Vackert som tusan i vartenda hörn....och alla dessa gondoler....känns på något sätt nästan lite overkligt.
 
 
Herrn slår till på nya solbriller.
Mycket nöjd ...och snygg tycker jag, fniss  .....fortsätter vi till San Marco platsen.
Där är förstås hur mycket folk som helst och köerna in till palatsen är kilometerlånga.
 
 
Inget attt stressas över....helt klart är det inte sista gången vi åker hit ...museer får vänta till dess.
Lugnt strosar vi vidare och bara tar in allt det ljuvliga.
 
 
Kontrasten mot de stora torgen är stor inne på bakgatorna .....där råder lugnet och det venesianska vardagslivet .
 
 
Herrn får  en ny kompis  i Tidningsmadamen.
Han har noterat hennes lapp på fönstret och börjar vänligt småprata med henne om den.
Hon berättar att hon drivit kiosken i tjugofem år och att hon INTE längre svarar på en enda fråga från turister om var det och det ligger.
- De , ja turisterna alltså, sticker bara in skallen....säger inte ens Buon Giorno !!! ...utan skriker bara
...Vars ligger X och X ?
Jag stiger inte upp varje dag klockan 5 för att stå här hela dagen och vara  någon slags levande svarare skrattar hon ....Nä KÖP en karta säger hon barskt åt dem istället.
 
 
Smart ....svarar Herrn och köper.....förstås .....såväl karta som tidningar av henne.
Sen jollrar han med hennes hundar och de skiljs som bästa vänner.
 
 
På tal om vänner .....
 
DAX
 
att gå tillbaka till hotellet och checka om de våra kommit.
 
Jadå..... och vi tar ett svalt glas Prosecco på den 100 grader varma men fina terassen.
 
 
 
 
......fortsättning följer.