stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Äntligen fredag med the Mahjongladies

Kategori: Shanghai

 
 En intensiv första vecka på kontoret passerade i rasande fart  och idag är det min lediga dag.
Som ofta på fredagar ägnar jag förmiddagen åt att spela  Mahjong med ett gäng sköna Ladies.
 
 
 Det är så kul för när vi berättar för kinesiska vänner om vårt gäng .... att vi regelbundet spelar så skrattar de till och utbrister förvånat . ...men NI är ju inte SÅ gamla !!!! .....hm!
De förknippar nämligen Mahjong med sina mor-och farföräldrar som sitter hemma eller i parkerna med andra åldringar och spelar .
Gissa därför hur nöjd jag blev när jag  förra helgen läste nedan artikel i Finacial Times Weekend.
 
 
Var väl det vi ladies känt på oss....att vi leder den nya trenden ÄVEN om vi kanske inte ser fullt så läckra ut som kinesiska superfilmstjärnan Fan Bingbing tillsammans med Dolce och Gabbana i en reklamkampanj från 2012.
 
 
Artikeln i FT handlar om hur lyxmärkena nu rider på trendvågen och speciellt för den kinesiska marknaden  tar fram Mahjongspel i FANTASTISKA  material  som jade, ebenholts, jakaranda  och elfenben.......och ska tilläggas .....till FANTASTISKA priser .
 
 
 
Exempel på det är Hermes.... vars vackra set i jakaranda och läder har handskurna spelbrickor i ebenholts.
Första utgåvan  såldes snabbt slut . Nu finns det att beskåda i några utvalda butiker . Önskas ett är det mot beställnig, till ett pris av 320 000 kr....och en väntetid på minst tre månader.
 
 
.....Cartiers begränsade utgåva ( 18 stycken ) av eleganta boxar med knappar av jade och en Pandaintarsia i guld och pärlemor för 480 000 kr stycket.
 
Självklart har öven Gucci hoppat på trenden och tog fram ett läckert spel i begränsad upplaga lagom till kineiska nyåret. Färgen .....RÖTT... som  i Kina symboliserar lycka ...och pengar.....MYCKET pengar . 
 
 
DKNY tog fram ett  spel ....dock  i något mindre spektakulär stil  ........men så såldes det inte utan gavs som gåva till  kinesiska kunder som under året spenderat ett antal sköna slantar i deras butiker 
 
 
Mahjong har spelats i över 2500 år .
Man är fyra spelare runt en mur som byggs upp av 144 brickor .
Kategorierna är drakar, vindar, blommor, cirklar, bambu eller tecken som man samlar i stege, tre eller fyrtal tills man når MAHJONG och vinner omgången. Antal omgångar är inte begränsat utan bestäms från gång till gång .
 
 
 Mitt egna spel är rätt vackert trots att det inte är från en lyxdesigner utan  är ett helt vanligt standardspel.
Köpt på blomstermarknaden för 150 kr.
 
 
 
 Ett antal spännande spelomgångar senare går vi vidare för lunch och soliga mangobellinis.......det är ju ÄNTLIGEN fredag.
 
 
♠♠♠♠
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: