Kupi Luwak kaffe
Kategori: Bali

Den som har sett den charmiga filmen the Bucket list med Jack Nicholsson och Morgan Freeman vet att de på sin lista-att-göra.innan-man-lägger-näsan-i vädret har med att de skall dricka en kopp Kupi Luwak kaffe.
Bönorna till kaffet skördas i Indonesien och Filippinerna men inte direkt från busken utan de utvinns ur spillningen från ett kattliknande djur som heter Indisk Palmmård.

Kaffets lena smak kommer alltså inte från en specifik bönsort utan sägs dels bero på att Palmmården bara äter de bästa sorterna av kaffebären dels på att när bönporna passerar djurets matsmältningssystem bryter enzymer ner det bittra i bönan . På traditionellt sätt plockas därefter bönorna för hand , rengörs från avföring och rostas. Produktionen är inte stor och priset därefter. Enligt Therichest.com toppar det listan på världens dyraste kaffesorter. Efterfrågan är stor och i kombination med det höga priset finns en baksida. En del producenter väljer att istället för den tidskrävande metoden att plocka spillningen för hand i djungeln fånga in djuren, och sätta dem i burar. Kritiker av farmarna hävdar att tvångsmatning förekommer . Förutom att vissa farmare inte behandlar djuren väl försämras smaken när de matas eftersom djur i vilt tillstånd bara äter de finaste bönorna. Mindre nogräknade producenter blandar också ut kaffe med högre kvalite från vilda djur med kaffe från farmade och /eller deklarerar heller inte tydligt till konsumenterna att kaffet kommer från farmar utan marknadsför det som kaffe gjord på bönor från vilda djur. Seriösa producenter önskar nu att certifiering eller kvalitetsmärkning skall tas fram och bli obligatorisk.
Vi besöker en liten farm som producerar te, kaffe och choklad samt odlar kryddor och som också säljer Kupi Luwak .

Här visar de hur kaffe kan rostas på traditionellt sätt , för hand och i små mängder åt gången.

Kanel, nejlikor, anis mm på tork

Vi beställer in varsinn kopp Kupi Luwak.
Både god smak och fin doft blir det när man rör runt i det varma kaffet med en kanelstång.

Vi provsmakar även farmens övriga kaffe och tesorter.
Mina favoriter är Ginger tea och Cocoa Coffee

Inne i farmens butik råder full rulle. Det är inventering på gång och några flickor sitter på golvet och sorterar vad som ser ut som hela årets bokföring .

Kaffe-och te provningen har gjort oss hungriga . Vi åker vidare till trivsamma Ubud för lunch.

....alltså, JAG är för gammal och stel för att till fullo uppskatta låga bord utan stolar. Går väl an att sätta sig ned ....men att resa sig upp ......håhåjaja..... är en helt annan historia.
Dock mätta och belåtna efter att ha ätit smarrig indonesisk lunch promenerar vi runt i denna charmiga lilla stad.
