stockholmshanghai.blogg.se

Hästens år

Kategori: Traditioner

 
Nu går Kina in i Hästens År 
 
 
Häst heter Ma på kinesiska 
 
 
De som är födda i Hästens År anses vara flinka, direkta, oberoende sprudlande. De är intelligenta, intuitiva, observanta,otåliga och lättirriterade. Sägs gifta sig sent i livet för de vill ogärna ge upp sin frihet.
 
 
 
Kända hästar är  skådespelaren Jackie Chan och regissören Ang Lee
 
 
 
 
Kinesiska kalenderna följer en 12 årig cykel som kallas för Zodiak vilken tros ha instiftats av kejsaren Qin Shi Huangdi (259 - 210 f.Kr). Såväl tron på Buddha och astrologi var vid den tiden stor och kejsaren förenade de bägge livsåskådningarna.  Enligt traditionen fick åren sina djursymboler på Buddhas dödsbädd (483 f.Kr.). Han kallade till sig alla djuren för att träffa dem innan han dog. Det var bara tolv djur som besökte Buddha och för att hedra dem döpte Buddha åren efter dom. Ordningen på djurnamnen i zodiaken bestämdes av i vilken ordning de kom till Buddha. Först kom råttan och sedan följde i tur och ordning oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och grisen.Dessa tolv djur kopplas sen till ett element för varje år. Eftersom det finns fem element; metall, vatten, eld, jord och trä fullgörs en cykel på 60 år, när alla djur har kopplats till samtliga element en gång. Enligt detta synsätt är årets Häst en trähäst.
 
 
 Den här skönheten fick följa med oss hem från Hong Kong
 

De som fötts under tidigare hästår går nu in i ben ming nian vilket betyder ödesår och måste för att skydda sig från extrem olycka och svårighter bära rött och/eller guld varje dag under hela hästens år. Eftersom det ska bäras nära kroppen säljs nu mycket  röda underkläder  och smycken med pärlor i  rött och guld . Ödesåret drabbar även de som är födda sex år från hästarna dvs råttorna. De anses ha skymfat guden Tai Sui och bör också bära rött och guld  för att ungå eventuell olycka.

Rött är lyckans färg som övertrumfar olycka och guld har nog spirituell kraft att besegra de onda andarna.

Trots färgskydd bör både häst och råttfödda under året  undvika att gå på begravningar eftersom de nu är mer sårbara för yin dvs kall energi och onda andar
 
Kvinnor ska heller inte föda barn under ödesåret då kraftiga blödningar sänker energin i kroppen och gör den mer sårbar. 
 
Även utflykter till ödsliga skogsområden med mindre yang och mer yin ska undvikas eftersom sådana ställen är mer tillgängliga för de onda andarna .
 
I och med alla dessa möjliga faror och större benägenhet till olycka bör inte hästar och råttor heller fatta några viktiga  beslut eller göra stora förändringar under året.
 
 
 
 
Xin Nian Kuai le
 
Gott Nytt År
 
♠♠♠♠
 

Kommentarer

 • Madeleine säger:

  Oh NO!!!! Jag är råtta!!! Röda underkläder bör således inhandlas omedelbart....:)

  Svar: Ha,ha eller ett vackert armband med röda pärlor och lite guld i fungerar lika bra . Hoppas ni har det bra i backarna...hörde att det är väldigt mycket snö i les Alps.. Vi har nu haft två intensiva dagar i härligt myllrande Ho Chi Min city och åker i morgon upp mot kusten för några dagars strandliv. Kram
  M W

  2014-02-01 | 20:02:35
 • Grandma säger:

  Åh, så intressant att läsa om hästens år och bakgrunden till allt detta.

  Svar: Ja visst är det . Så mycket spännade med traditionerna och alla symbolik kring kinesiska nyåret och mycket som vi inte känner till. Väldigt kul och jag försöker lära mig allt jag kan.
  M W

  2014-02-07 | 14:24:57

Kommentera inlägget här: