stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

En helt underbar dam

Kategori: Shanghai

 
Var med några trevliga svenska damer på ett bokevent  som Shanghai Expat Association ,SEA arrangerade. Vi höll till i   vackra lokaler på  hotell  Penninsula vid the Bund.Här är utsikten från the Bund mot Pudong  från
Sir Ellie´s Restaurant  13 våningar upp.....
 
 
 
.......och här utsikten från "vår" sida över the Bund
 
 
tjusigtvärre i damrummet
 
 
 
 
Talare var helt underbara Lilliane Willens som på otroligt charmerande och humoristiskt sätt berättade om sin bok Stateless in Shanghai som gavs ut 2010.
 
 
 
Lilliane föddes i Shanghai, French Concession. Hennes föräldrar var judiska ryssar som lämnat Ryssland under ryska revolutionen.Hon gick i fransk flickskola. Familjen räknades som statslösa och de upplevde Japans ockupation av Kina  under andra världskriget och därefter Chiang Kai-shek och Folkets Republik. Erfarenheterna från de åren berättar hon om i boken. 1951 flyttade familjen till USA där Liliane tog  examen i franska  (språk och litteratur). Hon undervisade därefter i dessa ämnen på Boston College och MIT. Flyttade senare  till Washington DC och arbetade för U.S Agency for International Development och the Peace Corps. Som pensionär är hon en aktiv föresläsare  såväl i USA som utomlands om Kinesisk  historia och kultur, särskilt om gamla Shanghai.
 
Lilliane som är 86 år gav  ett piggt, intelligent och skarpt intryck.Verkligen rolig att lyssna på .
 
 
 
Efter föreläsningen bjöds vi på afternoon tea med alla de här godsakerna.
 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Det känns som om du sitter mitt i civilisationens nav långt där borta i öst. Ska läsa böckerna vid tillfälle. Är just i färd med Leoparden, som jag läste för länge sedan men den tål verkligen en omläsning.

    Svar: Är det di Lampedusas roman du menar så förstår jag absolut att den är bra. Det är en roman som ibland dyker upp i bloggar och topplistor om bästa romaner. Låter intressant inte minst för att den utspelar sig på Sicilien,Kram
    M
    M W

    2013-10-31 | 13:27:54

Kommentera inlägget här: