stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Sköna Söndag...... Utställning om Silk Road

Kategori: Shanghai

 
Efter vanliga Söndagsrutinen.....gymmet....frukost....läsa tidningar
 
vinkar vi adjö till dottern som åker på en veckolång skolresa till Kambodja  och Phnom Phen för att  se Killing Field och besöka en skola  samt bygga hus i en liten  by.
 
SEN
 
 
åker Herrn och jag  till China Pavillion........IGEN
 
för att den här gången se en utställning om Sidenvägen
 
 

Om Sidenvägen sägs det att  den under antiken var viktigaste handelsvägen mellan Europa och Kina . 

På karavanvägar fraktades siden från Kina till länderna vid  Medelhavet. Handelsrutten utgjordes av ett  nätverk av vägar från Kinas dåvarande huvudstad  Chang'an , dagens Xian ( med terrakottasoldaterna ) västerut via exotiska platser som  tex Pamir, Samarkand , Persien och mot Mesopotanien. Där fortsatte via floden Eufrat   upp till hamnstäderna i  Mellanöstern . Hela resan tog ett par år, men mycket få handelsmän transporterade sina varor hela vägen. Ofta köpte en handelsman en last, transporterade den en bit av vägen för att därefter sälja den, köpa en annan last och transportera tillbaka till sin hemstad. En gren av vägen gick från Kashgar till  Indien, och bortom Chang'an i Kina fortsatte handeln ända bort till dagens Korea.  Det gemensamt namn på dessa vägar är "Sidenvägen".

Det handlades inte bara med siden utan även guld och kryddor tex ingefära och kanel .

 Handelsvägens  guldålder inföll under Tangdynastin på 600 till 800talet . När  Marco Polo i slutet på 1200talet  färdades längs vägen på väg till Khubilai khans hov i nuvarande Peking hade den redan börjat förlora i betydelse och handeln med Europa via Sidenvägen upphörde i princip helt sedan européerna upptäckt sjövägen till Indien runt Godahoppsudden 1498. 

Två delar nämns som största nyttan av Sidenvägen ;  förstås det ekonomiska utbytet  men ännu mer betydelsefullt var kanske att Europa och Kina, via handelsvägen, lärde känna varandras kulturer. Sidenvägen tillhör i dag det kulturella världsarvet.

 

bild från wikipedia
 
Och det är just det sista som Deke Erh dokumenterat i otroligt fina fotografier på såväl naturen som kulturen på  platser utmed vägarna.
 
 
Deke är fotograf och har  ägnat mycket av sin konst  åt att via fotgrafi och forskning skildra Kinas historia .
Under sina resor spelar han också in sånger, musik och berättelser från gamla människor han möter.
 
 
Fast vad gäller att förstå VAR  och VAD  Dekes fantastisk bilder visar blir mer som RitaGissaSpring för oss eftersom alla bildtexter är på kinesiska !!!! Alltså det här är ett JÄTTESTORT museum......hur tänkte de här då ??
 
 
Inte utan att vi känner oss lika utmattade som herrn här ovan som lag sig ned för en tupplur bland alla maffiga fotografier.
Kineser ÄLSKAR tupplurer och sover i princip var som helst och acceptansen för detta är hög.
Inga vakter kommer heller och väcker honom ur törnrosa slummern utan han får i lugn och ro sussa vidare .
 
Del 2 av utställningen är i alla fall  översatt vilket vi är väldigt glada för då den handlar om några betydelsefulla expeditioner som under åren rest Sidenvägen, bland annat den som leddes av svenske upptäcktsresaren Sven Hedin.
 
 
 I utställningen  visas en intressant film där  Hedin och två andra  kända upptäcksresande  ( ja förstås är det bara Deke som är med övriga tolkas av skådespelare )  sitter och samtalar om sina resor, historiska skrifter och viktiga fynd som deras expeditioner bidragit med.
 
 
 
Sven Hedin, upptäcksresande och ledamot av Svenska Akademin, 1902 blev han också den sista svensken som adlades. Genomförde tre stora expeditioner i Tibet och Centralasien och  till exempel  upprättade han  väldigt precisa kartor över områdena. Han var aldrig gift och hade inga barn.
 
 
Herrn och jag älskar asiatisk mat men bryter ibland av med att gå på  italienska eller franska restauranger 
 
IDAG
avslutar  vi dock dagen på Shanghai Brewery med riktig USA middag......typ av mat som vi ALDRIG äter här.
 
Himla  gott att få frossa lite men tror nog att vi ganska direkt återvänder till de andra köken ändå.
 
 GOD NATT 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Det är alltid så intressant att läsa din blogg, dels för att du tar upp viktiga företeelser, dels för att du är så påläst. Du borde spara allt detta och skriva en egen bok om det du upplever därborta.

    Svar: Tusen tack.....jag blir så glad när jag får positiva kommentarer på mitt skrivande och särskilt för innehållet eftersom det är precis vad jag vill uppnå...att det BÅDE ska vara kul OCH lärorikt att läsa mina inlägg.Hörde att midsommar var tämligen sval i Stockholm men hoppas du hade mysigt ändå
    Kram
    M.
    M W

    2014-06-19 | 11:12:37

Kommentera inlägget här: