stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Härlig Lördag.....och Butterfly Lovers

Kategori: Shanghai

 

The Butterfly Lovers är en välkänd,  ca 1500 år gammal  kinesisk legend  om en tragisk kärlekshistoria mellan Liang Shanbo (梁山伯) och Zhu Yingtai (祝英台), vilkas namn bildar titeln. Ungefär som en kinesisk version av Romeo  och Julia.

Enligt legenden så möts paret i skolan där Zhu  lyckats förmå sin far att få studera ....men då förklädd till pojke.
Direkt de träffas uppstår varm vänskap och de två svär en broderlig ed.Under de tre åren i skolan blir Zhu mer och mer förälskad i Liang men som den boknörd han är lägger han inte märke till  den sidan hos Zhu. En dag får hon ett brev från sin far att hon skall komma hem och gifta sig . Innan hon olycklig  lämnar skolan avslöjar hon sin identitet  för rektorns fru och ber henne lämna över en medaljong i jade till Liang. Han gör sällskap med Zhu på en del av resan och hon försöker på olika sätt hinta om att hon i själva verket är en kvinna men budskapet går så att säga inte fram. Då bjuder Zhu hem Liang till sitt hem i syfte att presentera honom för sin ¨syster¨ . Efter en tid kommer Liang på besök och nu går det äntligen upp för honom vad han har framför sig. Bägge är nu pasionerat förälskade  och svär varandra evig trohet. Glädjen blir dock kortvarig för Zhus föräldrar har redan lovat bort henne till en annan man.  Liang blir så förtvivlad och dör.  På sin bröllopsdagen besöker Zhu Liangs grav . Hon ber desperat om att få komma till Liang och plötsligt slår blixten ner och en knall hörs och graven öppnas upp........Zhu slänger sig ner i den och förenas med Liang. Deras själar förvandlas till två vackra fjärilar och de flyger bort för att nu alltid vara tillsamans.      
 
                                                                                                                                    
                                                                                

   Legenden har inspirerat till flertal filmer,böcker, pjäser och baletter. Romeo och Julia temat har även lett till ett samarbete med staden Verona som varje år anordnar en Sino-Italy love festival och 2005 blev Verona systerstad med kinesiska  Ningbo där de unga parets grav ligger.

Vår balettintresserade dotter är tyvärr på skolresa  i Guanzhou så herrn och jag får själva åka till Daning Theater och se Shanghaibaletten dansa den gripande historien. Tetarn har 1200 platser och det är fullsatt . Dessutom består publiken av alla åldrar vilket är väldigt kul.....så ser det inte riktigt ut i alla operahus.

 
  
 

Ljudkvaliten på den inspelade musiken är förskräckligt dålig  och som för att kompensera det är volymen VÄLDIGT hög. Jag måste stoppa tussar av tidningspapper i öronen för att dämpa de lite gälla tonerna, ha ha.         (  vilket leder till ett fnissanfall från några unga flickor som sitter snett bakom mig...ja ja så länge man kan roa är det väl ok )  Himla vacker scenografi och roligt med kinesiska miljöer och dräkter. Mycket fint dansad. Koreografin är gjord kompaniets artistic director  Xin Lilli.  

Något  jag aldrig varit med om tidigare inträffar under kvällen  Jag försöker ta några bilder på ensemblen när de i akt två är i Zhus palats.....scenbilden och dansarnas dräkter är så vackra  MEN  då pekar vakterna på min bildskärm men någon typ av röd laser .... budskapet är rätt tydligt SLUTA FOTA !!!! .

 

 

Nedan bilder  från tidigare föreställningar har jag  lånat från internet.

 
Den stiliga Liang 
 
 

Liang och vackra Zhu.....hon har nu avslöjat att hon är kvinna... och .en mycket förälskad sådan 

 
 Enda bilden jag kunde ta när ensemblen tackar för applåderna
 
GOD NATT
 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Logiken haltar lite i sagan: Varför förvandlas de till fjärilar som lever så kort tid även om de är oändligt vackra under sin tid på jorden?
    För övrigt vackert, poetiskt och säkert skickligt dansat.

    Svar: Ha,ha ....ja i sagornas värld kan det mesta hända ......håller med ...hela historien ät lite märklig men det kanske är typiskt för legender. De återberättas hela tiden med lite nya tillägg. Här är det ju själarna som ¨förvandlas¨till fjärilar så att de nu alltid får vara tillsammans så då är de väl odödliga kan man tro. Kram
    M W

    2014-03-11 | 08:59:57

Kommentera inlägget här: