stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Veckans snackis

Kategori: Allmänt

 
Veckans snackis i såväl kinesiska tidningar som en del utländska har varit President Xi Jinpings promenad  i Peking bland ¨ vanliga ¨människor ......han stannade även och pratade med dem och lät sig fotograferas.
 
 

 Två skäl till att nyheten kvalar in  som en snackis.

Dels är det högst ovanligt att kinesiska Presidenter överhuvudtaget visar sig offentligt, de tidigare herrarna  har  föredragit att vistas i officiella byggnader och färdas i privata limousiner istället för att lugnt småpratande strosa på gatorna .

Dels har han INTE ansiktsmask.

Luften i Peking har under vintern varit riktigt dålig och användandet av mask har därmed blivit en nödvändighet .....även om nyttan av mask är omdiskutabelt och vissa forskare säger att det inte går att skydda sig .

Inte ens en mask stoppar PM 2,5 artiklarna från att dras ner i lungorna vid inandning. 

 
 
A combination of pictures taken at the same place in Jingshan Park shows the Beijing sky before and after the smog cleared on Friday. The nation’s capital was under a cloud of smog for a week. — Shanghai Daily news
 

Att Presidenten i det läget ändå utför sin promenad tolkas i de kinesiska tidningarna  som en solidaritetshandling......att  han OCKSÅ utsätter sig själv för att inandas den dåliga luften .

Ledningen har precis offentliggjort en handlingsplan med  omfattande åtgärder för att få ner luftföroreningarna och få bort smogen........ kommer  förstås inte  ske på en dag men är ändå  enligt mig ett steg i rätt riktning.

Dock är det inte en dag för tidigt med en plan.....under veckan publicerades också en rapport som visar de enormt höga kostnaderna för vård av sjukdomar hos befolkningen som uppkommit från den ohälsosamma luften .

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: