stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Shikumen

Kategori: Shanghai

 
Shikumen heter  bostadshusen som är byggda i traditionell Shanghai stil.  Husen började byggas kring 1860 talet och kombinerer västerländsk och kinesisk  arkitektur. Stilen dominerade under ett antal år och som mest fanns det kring 9 000 shikumens i Shanghai. Byggnaderna påminner om townhouses och är två eller tre våningar höga .och ligger sida vid sida i långa rader med gemensam gränd .
 
 
 
Shikumen betyder stonegate vilket kommer från de vackra stenportalerna som sitter ovanför ingången till varje gränd, på kinesiska, longtang . 
 
                                                                                                                                                                                          
I mitten på 40talet bodde ungefär 80% av stadens  befolkning i den här typen av fastigheter. Vissa var vackert byggda och erbjöd dåtidens moderniteter  med rinnande vatten och wc men de flesta var enkelt utrustade och byggda under tidspress för att kunna erbjuda billiga bostäder till den snabbt ökande befolkningen .
 De större rummen delades upp ,familjerna trängde ihop sig  på mindre yta och kunde därmed hyra ut ett eller flera rum och få in pengar från hyra.
 
Den låga kvaliten på husen samt det centrala lägena har bidragit till att  många fastigheter rivits men fortfarande bor ca 2 miljoner människor i de kvarter som bevarats.
 
Väninnan bjuder med oss att besöka  vänner till henne , ett äldre par som bor med sin son och en annan familj i ett av husen i vårt kvarter. Mannen har bott i huset i 60 år. På bottenvåningen ligger det gemensamma köket . Toalett och dusch finns i en separat byggnad och delas av alla i gränden. En brant och smal trappa leder upp till våning 1 och 2 där paret bor.
 
 
Ute på den lilla terassen bland blommorna sköts tvätten
 
 
 
 
 
 
 
Paret har det så fint och  prydligt inne i sitt rum ....... men solen och alla blommor gör att det ger ett lite för charmigt  intryck mot hur det egentligen är. 
 
Färgen på väggarna flagar och standarden är väldigt låg. 
 
 
Jag har dubbla känslor för Shikumens 
Såväl husen som invånarna ger en väldig charm till sådana kvarter som jag bor i .....där övrig bebyggelse är ny och modern.
 
MEN
 
den låga standarden och kvaliten på fastgheterna medför tuffa villkor  för de boende 
de centrala lägena och den enorma kostnaden som renovering skulle medföra gör ekvationen enkel för en 
byggare
dessutom skulle kanske inte de nuvarande hyresgästerna ha råd att flytta tillbaka efter en omfattande renovering.
 
Så RIV och BYGG NYTT är det som  för närvarande gäller
 och ett som är säkert är att på sikt kommer det till stor del förändra och förtråkiga  gatubilden i centrala Shanghai.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: