stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Mot Vintertid

Kategori: Allmänt

 

Jaha då är det dax för Svedala  och många andra länder att ställa tillbaka klockan mot vintertid. 

 

 
Därmed blir tidskillnaden mot Kina + 7 timmar vilket hur konstigt det än kan låta är BETYDLIGT sämre än +6 timmar vad gäller Skype, FaceTime och annat vi använder när vi vill prata med nära och kära.
En timme till utesluter i princip alla samtal på vardagskvällar om inte vi ska vara som urlakade sillar på morgonen när klockan ringer.
Bästa tiden för konversation i realtid brukar vara svenska söndageftermiddagen......då brukar det plinga till  i telefon när vännerna  och svärpäronen kommer hem  från Djurgårdsrundor och annat skoj och ska börja fixa med middag.Så pratar vi om ditten och datten medan de pysslar vid spisen.
 
Sista samtalet innnan vi går och sussar gör vi alltid till sonen......förra veckan hade vi ett LÅNGt ,nästan 2 timmar och DJUPT samtal om vikten av utbildning, svårigheten att välja när han inte riktigt vet vad han vill göra, år som bara rinner  iväg och  hans oro för framtiden......åhhh ibland känns det så svårt att vi är långt borta . Det gäller verkligen att ändå försöka finnas till och ta sig tid till viktga diskussioner som detta och jag är verkligen glad över teknik som idag ändå möjliggör att vi kan titta på varandra när vi samtalar om lite svårare saker.
 
 Bild från MotKina.se

I Kina har vi inte  sommartid och hela detta jätteland har bara EN tidzon.....vilket kan jämföras mot Europa som på ungefär samma bredd har sex tidzoner.

Förvisso enkelt när vi reser runt eller ringer och till kunder/kollegor som befinner sig i andra delar av landet.

Men det innebär också att tex i Tibet går solen ibland inte upp förrän kl 10 på morgonen.

Har det alltid varit så ?  Svaret är nej

1912 delades Kina in i fem tidszoner och dessa godkändes 1939.

10 år senare när kommunisternas ledare Mao Zedong vunnit det kinesiska inbördeskriget återinfördes systemet med en tidzon. Anledning som jag läst mig till var den att Mao  ville  framhäva den nyutnämnda Folkrepubliken som en enad enhet, vilket var långt ifrån sanningen efter 20 år av krig, dessutom ville han strömlinjeforma Kina som ett land. Detta var alltså ett högst politiskt drag från kommunistpartiets sida.

♠♠♠♠

Kommentarer


Kommentera inlägget här: