stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Smått och gott om Borneo

Kategori: Borneo

 
BORNEO
Till ytan den tredje största ön i världen ( Grönland störst följt av Nya Guinea ) och har ca  20 miljoner invånare fördelad på ett antal etniska grupper. Största religionerna är kristendom och islam. Tre länder delar den politiska makten på ön , Brunei, Malaysia och Indonesien.
 
Det mesta om ön handlar om natur. Här finns fantastiska grottsystem att utforska ...för dem som vågar ge sig in där bland fladdermöss och annat slibb.....världens äldsta regnskog,140 miljoner år, och massor av unika djur och växter. I regnskogen lever bland annat orangutang, asiatisk elefant, sumatra noshörning och borneos  fläckiga leopard. Borneo har till större delen varit täckt av regnskog men  såväl plywood industrin som de efterföljande planteringarna av palmer för att utvinna palmolja har medfört en kraftig avverkning vilket i sin tur har lett till ett stort miljöproblem för ön.

Från och med maj 2007 är en tredjedel av Borneo naturskyddsområde. Representanter för Brunei, Indonesien och Malaysia har undertecknat ett avtal om att gemensamt arbeta med att skydda den känsliga regnskogen . 

En stor handelsverksamheten har medfört en spännade och våldsam historia, här har engelsmän och holländare styrt , pirater haft haydays med att överfalla skepp. japanerna ockuperat under WW2 och etablerade  ett illa skött fångläger där endast 6 av 2500 fångar överlevde och på 60talet pågick strider på ön mellan Malaysia och Indonesien samt i slutet av 1990 talet mellan olika etniska grupper.

 
 
Det finns flera regionala flaggor men den officiella flaggan för Borneo är Malaysias.
 
 

Skyddande av regnskog har medfört att den tidigare så lönsamma  och viktiga träindustrin minskat i betydelse. Idag är palmolja, gummi, choklad ,olja, naturgas ,  fiske och grönsaker huvudnäringarna i kombination med den växande turistindustrin.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: