stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Tragiska Olyckan

Kategori: Shanghai

På nyårsaftonen inträffade en oerhört tragisk olycka vid the Bund dvs strandpromenaden utmed floden Pu ,som flyter genom Shanghai. Ungefär 30 minuter före tolvslaget utbryter panik i folkmassan och 36 personer trampas ihjäl och 47 skadas .
 
Jag har ännu inte skrivit om händelsen. Dels tycker jag att det är så fruktansvärt det som hände dels är det just det...vad hände?  Vi var bortresta över nyår och när jag vid hemkomsten försökte sätta mig in i katastrofen tycker jag att det har varit svårt att få reda på vad det var som utlöste den. Många olika rykten men väldigt svag konkret rapportering. Flesta  artiklarna är kortfattade och citerar bara samma nyhetsbyrå.
 
 
Strandpromenaden the Bund är lång och bred. 
Här älskar Shanghaibor och besökare att promenera , såväl dag som kvällstid.
 
Bild från Travel China Guide
 
 I  de vackra gamla husen som kantar the Bund finns många eleganta restauranger. De kan förutom läcker mat bjuda sina gäster på en fantastisk utsikt. 
 
Jag och fina H vid hennes besök i våras.
 
ALLA
vill ta en selfie eller låta sig fotas mot bakgrunden av floden och Pudongs kända skyline.
 
Bild från Shanghai Daily 
 
Oftast är  flanerarna  helt lagom många.....men några tillfällen per år flockas det oerhörda mängder hit.
Bilden ovan är från Nationaldagen den 1 oktober som är ett sådant tillfälle.
 
Att fira Nyårsafton den 31 januari är en relativt ny tradition som särskilt plockats upp av de unga.
Traditionellt är det Kinesiska Nyåret i februari som är the BIG thing.
Men Shanghai stad har i tre år spätt på det nyvaknade intresset genom att anordna en nedräkningsceremoni, lasershow och fyrverkerier vid midnatt. Första året kom 100 000 åskådare, förra nyåret 300 000 .
 
 Bild från Shanghai Daily visar förra årets Lasershow
 
På julafton meddelade helst plötsligt staden att man ställer in årets show på grund av att man anser att det blir för svårt att hantera så många människor  inom ett visst begränsat område vad gäller trafik, ordning och framförallt säkerhet.
 
Kanske spreds inte  den informationen tillräckligt bra eller så har Nyår nere vid floden redan blivit så populärt att människor åkte dit ändå. 
Förra veckan kom i alla fall resultatet av den undersökning  som gjorts på uppdrag av president Xi Jinping.
Fyra toppchefer inom Shanghai Stad fick avsked och ett tiotal får varningar. Rapporten konstaterar att förberedelserna och säkerheten varit otillräcklig.
Själva katastrofen har hänt i en av trapporna upp till strandpromenaden när folkmassan  samtidigt pressat på  uppför som nerför trappan. 
 
 En helt onödig olycka som förmodligen inte skulle ha hänt med fler poliser / vakter och adekvata avspärrningar som stoppat upp när massorna pressade på.
 
Tänker på offren och lider med de drabbade familjerna och deras vänner.
 
Bild från  China Daily , Minnesceremonin på the Bund  
 
 
♠♠♠♠
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: