stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Risfält och Kaffe

Kategori: Bali

 
 En dröm som många när är att cykla genom risfälten kring Ubud på Bali
 
 
ALLT
är vackra Julia Roberts fel, ha ha
 
Det var nämligen hon som cyklade  i de mysiga  scenerna  i filmen  Eat Love and Pray  baserad på boken av Elizabeth Gilbert med samma namn.
                
 
Drömmen har till och med fått ett epitet och kallas  The EPL Phenomenon  
 
Huvudpersonen, Julia ,  reser till på Bali för att finna sig själv.
OCH
läsarna  upptäckte , till stadens lycka ( eller olycka beroende på hur man ser det )......Ubud .
Biobesökarna blev  ännu mer förförda av de vackra scenerna bland risterasserna  .
Sedan dess har  horder av människor  besökt stan i samma syfte som Julias karaktär.
 
 
Vår sista dag och Hong Kong vännerna ska lämna redan vid 7 tiden på morgonen.
 
 
Eftersom vi ändå ska stiga upp för att vinka adjö tänker vi att vi kan utnyttja morgonen för en sista liten tur och åker dit upp.
 
Blir ingen cykling för oss men vi tittar , fotograferar och beundrar terasserna och bergstopparna i bakgrunden.......sååå vackert här .
 
 
Vi lämnar risfälten och stannar till vid en farm.
 
 
På gården säljs lokala balinesiska produkter bland annat kaffesorten Luwak vilket vi , precis som vid vårt förra besök på ön, gärna vill köpa med oss.
 
 
 
I trädgården finns stiliga stayer, fågelburar  och paviljonger för provsmakning.
 
 
Slår oss ner och testar några av deras te och kaffesorter.
Min favorit.....ingefärste
 
 
 
 
 
Den som har sett den charmiga  filmen the Bucket list med Jack Nicholsson och Morgan Freeman vet att de på sin lista-att-göra.innan-man-lägger-näsan-i vädret  har med att  de skall dricka en kopp Kupi Luwak .
Bönorna till kaffet skördas i Indonesien och Filippinerna men inte direkt från busken utan de utvinns ur spillningen från ett  kattliknande djur som heter  Indisk Palmmård.
 
 
 
Brehms "Djurens liv" 
  
Kaffets lena smak kommer alltså inte från en specifik bönsort utan sägs dels bero på att Palmmården bara äter de bästa sorterna av kaffebären dels på att bönorna  passerar djurets matsmältningssystem .Då bryts  det bittra i bönan ner av  enzymer  .
På traditionellt sätt plockas därefter bönorna för hand , rengörs från avföring och rostas. Produktionen är inte stor och priset därefter. Enligt Therichest.com toppar det listan på världens dyraste kaffesorter. 
 
Efterfrågan är stor och i kombination med det höga priset finns en baksida. En del producenter väljer  att istället för den tidskrävande metoden att plocka spillningen för hand i djungeln fånga in djuren, och sätta dem i burar. Kritiker av farmarna hävdar att tvångsmatning förekommer . Förutom att vissa  farmare inte behandlar djuren väl försämras smaken när de matas eftersom  djur i vilt tillstånd bara äter de finaste bönorna. Mindre nogräknade producenter blandar också ut kaffe med högre kvalite  från vilda djur med kaffe från farmade och /eller  deklarerar heller inte tydligt till konsumenterna att kaffet kommer från farmar utan marknadsför det som kaffe gjord på bönor från vilda djur. Seriösa producenter önskar nu att certifiering eller kvalitetsmärkning skall tas fram och bli obligatorisk. 
 
 Farmen  som vi besöker producerar även te,nötter,  choklad  och  kryddor  . 
 
 
Eftermiddagen tillbringas på stranden och ALLDELES  för snabbt är det dax för SISTA drinken.
 
 
NU
mot flygplatsen 
♠♠♠♠
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: