Gānbēi 干杯 Skål
Kategori: Shanghai
Idag anordnade mitt kontor en stort seminarium för en ny företagspark i en stad strax söder om Shanghai.
Som tack bjöd värdarna mig , stipendiaten och våra partners på middag.

En traditionell kinesisk bankett följer ett strikt mönster.
Vid affärsammanhang sitter man oftast i privata rum.
PLACERINGEN
är väldigt viktig och i fallande ordning från mest betydelsefull till minst.

Det är MASSOR med mat.

...och MASSOR med vin, öl eller ännu värre en starksprit som heter Baijiu

..och det skålas HELA tiden.
Tanken är att glaset , oavsett vad det innehåller ska tömmas i ett drag!!!!.........och det blir som sagt många glas under en middag.

Tipset är att ha en klar strategi inför en bankett om det inte ska gå helt överstyr, ha ha
Kineserna har en historisk lång erfarenhet av praxisen ...så tro inte att det går att knäcka dem.

JAG
kommer undan genom att helt enkelt bara SMUTTA vid varje skål...... chicken tycker förstås mina värdar ...men jag är kvinna , medelålders .....och just idag fortfarande hostig och eländig.... så ingen proppsar eller utmanar mig vidare.
ÖVRIGA
i vårt gäng är rutinerade rävar och hänger på men använder sig av trick nummer två.
Gör
middagen
KORT.
Äter lite, skålar några gånger , går runt och pratar med värdarna .....och SÅ....bryter upp.
Helt
OK
strategi.
Värden har fått glänsa och gästerna kan lämna med hedern i behåll.
GOD NATT