stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

11.11 Singles Day

Kategori: Shanghai

  
Idag är det Singles' Day eller Dubbel 11 som den också kallas.
 
 
 
Startade som begrepp för ca 20 år sedan som en motvikt till Valentine Day .
Datumet valdes för att siffran 1 representerar en ensam figur  .....mycket symbolik med saker i detta land. En dag då singlar skulle kunna ägna sig åt sig själv och unna sig något fint eller bra. Något som butikerna var snabba att fånga upp och började marknadsföra särskilda rabatter på utvalda varor just denna dag.
Snöbollen var satt i rullning och idag är dubbel 11 världens största köpbonanza  med nya rekord år för år i totala  försäljningssiffror.
 
Bakom utvecklingen ligger den smarta marknadsföring som Alibaba startade 2009 då de lanserade en kampanj kallad  双十一 Shuang Shiyi (Double Eleven), en fras de nu har patent på , precis i rätt tid för den växande sektor som kallas e-commerce vilken vid den här tiden  börjat utvecklats i KIna. Kampanjen erbjöd olika förnämliga rabatter för varor köpta on line speciellt passande för singlar.Idag erbjuds dock rabatter på precis allt från toalettpapper till bilar.
Kineserna verkligen älskade fenomenet och som sagt försäljningsutvecklingen har varit helt enastående och slagit rekord på rekord och är tom högre an vissa länders BNP.

 Alibaba arrangerar en gala inför mindnatt då racet startar. Även galan började blygsamt men också här har utvecklingen exploderat och numera jämförs den med Tv sända evenemang som Super Bowl vad gäller kostnaderna, kändisarna som upträder och reklamintäkter....samt ...förstås...en massiv nedräkning till 00.00 då de vassaste erbjudanden finns att tillgå.

 

Vid gårdagskvällens fyra timmar långa gala.....  här i Shanghai ...medverkade  kinesiska storstjärnor som tex vackra och otroligt populära skådespelerskan Fan Bingbing men även Nicole Kidman, Maria Sharapova  fotbollsspelaren Luis Figo och basketspelren LeBron James. 

 
 
Nytt sedan några år tillbaka är länderplattformar och som uppladdning ställde de 15  företag som deltar i den svenska  ut i K11, ett centralt beläget mall , för att marknadsföra sina varor till potentiella köpare.
 
 
Herrn och jag besökte utställningen som redan dag ett rönt stort intresse.
Johan som ansvarar för utställning och  koordinerar de medverkande företagen i samarbete med svenska generalkonsulatet  var väldigt nöjd med intresset.
 
 
Idel kända märken såsom Baby Björn, Electrolux, Daniel Wellington, Urban Ears, Fjällräven, Stiga , Brio mfl 
 
 
 HUR
gick det då ?
 
 
 
Ja, dagen är inte slut än men redan efter 3 minuter slogs förra årets rekord 
tog det  hela 7 minuter innan varor för 10 miljarder ( ca 12 miljarder SEK) sålts !!!
 
93 procent av de första ordrarna placerades via mobiltelefoner.
 
Totalt erbjuds rabatter på 15 miljoner produkter från 140 000 märken varav 60 000 är utländska.

Det verkar alltså inte vara någon tvekan om att förra årets försäljning på 150 miljarder SEK under dygnet  kommer att slås.

Och OM man av någon anledning inte hann med racet 11.11 så misströsta inte....ett nytt fenomen på online handelarenan  har seglat upp ...nämligen  双十二 Shuang Shier, dvs 12 december.

Inte på långa vägar lika crazy och populärt .........dvs ÄN, ha ha

men likväl något för de som missat godbitarna i dag eller helt enkelt inte har handlat klart.

  

 

Logistiken då?

Ja den har det under åren varit lite si och så med .

De större lagren och transportföretagen har investerat massor  i extra personal, lastbilar, robotar och effektivare förpacknings- och sorteringslösningar för att klara av den enorma belastningen.

 

 

Återstår alltså att se hur DET går .

 

♠♠♠♠

Kommentarer


Kommentera inlägget här: