stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Tsukiji Fiskmarknaden

Kategori: Tokyo

 
Tidig morgon. 
 Underbart soligt men krispt...brrr ...handskar hade suttit fint .
 På vår promenad passerar vi några andra huttrande early birds.
Tokyo är tvärtomstaden vad gäller rökning....tillåtet inomhus på restauranger och barer men generellt gäller INTE   utomhus.Får bara utföras i gemensamma röksalonger eller som här på rökrutor......påminner om ens egen högstadietid, ha ha 
 
 
 
Målet för vår morgonpromme är den stora Tsukijis fiskmarknad som uppges vara den största partinhandelsmarknaden för fisk och skaldjur i världen .
 
 

Wikipedia: Marknaden hanterar mer än 400 sorters livsmedel från havet, från pyttesmå sardiner sardiner till  300 kilos tonfiskar., I genomsnitt hanteras mer än 700 000 ton livsmedel varje år på de tre fiskmarknaderna i Tokyo, motsvarande ett sammanlagt värde om 600 miljarder yen .Enbart Tsukiji hanterar mer än 2 000 ton havslevande ätbarheter om dagen. Antalet registrerade anställda varierar mellan 60 000 och 65 000 (grosshandlare, kamrerer, auktionsutropare, tjänstemän och distributörer inberäknade).

Marknaden öppnar klockan 3.00 när varorna anländer med skepp, lastbilar och flygplan från hela världen. Särdeles viktig är lossningen av de stora mängderna fryst tonfisk. Auktionshusen värderar inkommande varor till auktionerna. Köparna (som har licens för att få deltaga i auktionerna) inspekterar fisken även de för bedöma vilken fisk de skulle vilja lägga bud på och till vilket pris.

Auktionerna startar vid  5.20 och bud kan endast läggas av licensierade deltagare. Vilka till exempel kan vara grosshandlare som har egna stånd på marknaden eller köpare som är agenter för restauranger, livsmedelsindustrier och stora återförsäljare.

Auktionerna slutar cirka klockan 7.00. Fisken som då köpts lastas antingen på lastbilar för att transporteras till nästa destination, eller på små vagnar och flyttade till något av de många stånden som finns inuti marknaden. Där skärs och förbereds fisken för vidare försäljning. För stora fiskar, som exempelvis tonfisk och svärdfisk, är beredningen detaljrikt utarbetad. Fryst tonfisk och svärdfisk delas ofta med stora bandsågar, och färsk tonfisk skärs med extremt långa knivar (vissa över en meter långa) .

Marknaden är som mest aktiv mellan klockan 5.30 och 8.00, varefter aktiviteten sjunker markant. Många stånd stänger omkring 11.00, och hela marknaden stänger för städning cirka 13.00. 

 
Fullt fart på de små truckarna somkör in och ut från marknaden , lastade med varor , så vi får får se upp  

Det finns två olika områden på  marknaden.

Den ”inre marknaden” är platsen för licensierade handlare med ungefär ca 900 stånd , där inne  sker också fiskauktionerna

Hit in är turister välkomna först från och med kl 10 på förmiddagen,villket är en förändring mot när Herrn och jag besökte marknaden för 15 år sedan.

Den ”yttre marknaden” är en blandning av stånd och små butiker som säljer köksredskap, specerier, fisk och skaldjur samt många restauranger i synnerhet ....vilket inte är så konstigt väldigt många sushirestauranger.

 
 
 

Fiskmarknad är en gammal institution i stan. Den första etablerades under Edoperioden ( 1603 till 1868) för att förse Edo slottet (dagens Tokyo) med föda. Fisk som inte köptes av slottet såldes istället  vidare på marknader utmed kanalerna.

 Marknadsplatser i Tsukiji startade sin verksamhet 1935.  

 
 
 Efter att ha strosat runt inne på marknaden och sett alla fina fiskar och skaldjur blir vi naturligtvis oerhört sugna på detsamma .....och.....
 
 
....inga problem allas.
Finns många restauranger på gatorna utanför marknaden.
HÄR
har Vännen gjort ett helt lysande val åt oss.
Urvalsprincipen kan annars vara att det sitter andra japanska gäster därinne. Brukar vara ett säkert kort men jag tror att de flests ställena här levererar.
 
 
Vi hoppar in och får en kanonfin sushilunch.
MYCKET
nöjda
 
♠♠♠♠ 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: