stockholmshanghai.blogg.se

Củ Chi Tunnels

Kategori: Vietnam

 

Vi åker 70 km  norrut med bil vilket tar 1,5 timme till Củ Chi Tunnels.

 

Tunnlarna ingår i ett av de tunnelnätverk som finns runt om i Vietnam och som började byggas redan 1945 först som skydd mot fransmännen  men utvecklades  vidare och kom  till stor användning under Vietnamkriget .

VietCong använde tunnlarna  som gömställen från amerikanska soldater dels  under strid men också som lager för mat och  ammunition, kommandocentraler, sjukstuga och för kortare tider som boende.

 
En av de 5000 ingångar till Củ Chi Tunnels, små och väl gömda bland löven
 
 

Typ av fälla som fanns i området runt ingångarna

 

 
Typisk måltid för en soldat som gömde sig  i tunnlarna . En  kokt potatisliknande rot som kan odlas under de flesta förhållanden doppas i salt,socker och jordnötter.
 
 
Förhållanden nere i tunnlarna var tuffa . För  lite luft ,vatten och mat  men desto mer av myror, skoprpioner, spindlar och andra insekter, vissa giftiga.  Oftast tillbringade soldaterna bara dagarna därnere , arbetade eller sov och kunde nattetid komma upp för atta sträcka på kroppen, strida eller hämta mer förnödenheter men i perioder när området bombades var de tvungna att stanna flera dygn i tunnlarna. Vilket förstås ledde till sjukdomar bland annat malaria,  som efter att omkomma i strid var den näst största orsaken till död bland soldaterna, samt att de drabbades av diverse tarm- och andra parasiter. 

Amerikanarna var väl medvetna om tunnelsystemen och försökte med olika medel förstöra dem.  Även om de lyckades lokalisera ingångar till tunnlarna var det till och med svårt  för de särskilt utsedda  soldater så kallade "tunnel rats" att ta sig ner och övermanna trupperna . Gångarna var väldigt smala , minerade och det fanns fällor. Istället använde de bland annat tårgas för att försöka tvinga ut de som gömde sig därnere. En stor framgång var dock när de lyckades få tag i ett stort antal viktiga VietCong dokument, med krigstrategier och planer  från ett av gömställena . Flera attacker av intensiv bombning över områden där tunnlar fanns utfördes också men systemen var så stora och i flera olika nivåer så till stor frustration för amerikanarna lyckades de inte förrän mot slutet av kriget till viss del förstöra systemet.

Idag är området med sina 121 km  långa nätverk av tunnlar skyddat av  Vietnamesiska staten och delar av tunnlar samt uppbyggda miljöer visar  turister hur VietCong levde där.

♠♠♠♠

 

 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Även om verkligheten var bister då det begav sig så måste det vara intressant att se dessa gångar idag. Håller dock med dig: även om det kan vara vinklat så är krig någonting hemskt.

    Svar: Ja krig måste vara förskräckligt att vara med om ...för alla parter. Inte undra på att så många kommer tillbaka och inte mår bra och vad civilbefolkningar får utstå...ja det ska vi inte ens prata om. Dessvärre verkar människor inte lära av historien. Känns som om varje nytt krig tar till ännu värre metoder. Vietnam och vietnameser är ändå väldigt intressant att studera eftersom de levde med konflikter under så väldigt många år blev de förstås ett extra skickligt folk i att skydda sig tex gräva tunnlar och annat fiffigt de hittade på.
    M W

    2014-02-07 | 14:18:10

Kommentera inlägget här: