stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Lantern Festival

Kategori: Traditioner

 
 
Kinesiska nyåret som i år inföll den 30 januari följs direkt av The Spring Festival och hela den festliga perioden avslutas 15 dagar senare med Lantern Festival. 
 
Runt om i Kina arrangerar städerna under de här dagarna festivalen i sina parker.
 
Vi ( och resten av Shanghai känns det som , ha ha )  går till  Yuyuan Garden och beundrar lyktorna och olika upplysta mytiska figurer samt försöker lösa gåtor. 
 
 
I gamla tider var lyktorna mestadels enkelt utförda och  bara kejsaren och de riktigt förmögna hade vackert utsmyckade . Nuförtiden finns det dock lyktor i sofistikerad design och med avancerad utsmyckning.
Dominerande färg är rött som symboliserar god lycka.
 
 
Traditionella lyktor med  nedskrivna gåtor för oss att lösa.
 
 
 
Hästens år..... så naturligtvis finns en stor installation på plats kring det temat.
 
 
 
Över 4000 lyktor  i Yuyuan Garden bidrar till att göra festivalen till en rejäl fest för ögat.
 
 
 
 
Efter promenaden i parken går vi in i värmen och äter speciell festival mat , tangyuan,  kalla ris dumplings fyllda med något sött som  tex svart sesam eller röda bönor. Vår kinesiska väninna smaskar nöjt i sig sina bollar .......men jag måste ärligt erkänna att vi andra inte  är riktigt lika förtjusta. 
 
 
 
En pikant detalj i år är att Lantern festival  sammanfaller med Valentine´s Day . Något som senast inträffade 1995 och  som ställer till det för särskilt de unga kinesiska par som tagit till sig den nya sedvänjan och bokat dyra Valentinemiddagar för sina respektive medan familjerna traditionellt samlas hemma och blir upprörda när ungdomarna väljer att inte ansluta. 
 
 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: