stockholmshanghai.blogg.se

Världens största migrering

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
 
Det benäms som världens största migrering på kinesiska  Chunyun och vad som avses är resandet under en 40 dagars period med start 16 januari  och därefter fortsätter över både Chinese New Year och Spring Festival  och avslutas 24 februari.
 
3.6 MILJARDER !!!! resor har då genomförts inom Kina med flyg men mestadels med tåg och buss.
 
Det är enda gången på året som alla arbetande på annan ort kan resa och hälsa på sina familjer .
 
Uppskattningsvis har 260 miljoner människor lämnat landsbygden för att söka arbeten i storstäder som Peking, Shanghai och Shenzen . Majoriteten arbetar långa arbetsdagar på fabriker och sänder oftast halva lönen till  barnen och föräldrarna som är kvar hemma .

 Jaha och eftersom det här upprepas varje år så är väl beredskapen att ta hand om alla resenärer på topp?

Nja....SJ framstår som rena mönsterbolaget i jämförelse med vilken hantering kinesiska migranterna får utstå .

Ambitionen finns nog men trots att Kina investerat stora pengar i att bygga upp ett av världens största järnvägsnät med höghastighetståg och såväl 100-tals tåg och 1000-tals  bussar sätts in förslår inte utbudet för den massiva efterfrågan under den här perioden.

 
Bild lånad från Shanghai Daily 

Vi pratar KÖER när biljetter ska köpas och KÖER när själva resan skall göras. Man får absolut inte som jag ha lite anlag till klaustro om man skall komma på tågen......det buffas och knuffas rejält där på perrongerna. Att inte få sittplats även om resan tar många timmar ja tom dygn hör snarare till regel än undantag på de fullpackade tågen. Bara att få tag i en biljett är svårt. Trots 90 miljoner sålda biljetter per dag så räcker det inte till alla .

Passengers wait to board a train at Beijing West Railway Station on Tuesday ahead of the 40-day Spring Festival travel rush. [Photoby Zou Hong/China Daily]
 
 
Passengers sleep on train which is bound for Chengdu from Nanjing. Chunyun, the 40-day travel rush period around the Chinese New Year started on Jan 16. About 70 percent of passengers on the train are migrant workers.  [Photo/Xinhua]
 
 
Men res vid annan tidpunkt då kan man lite ignorant tycka !
 
Så enkelt är det förstås inte.
 
Att samla familjen till Nyårsafton är en lika djupt rotad tradition som vår känsla för Julafton. Dessutom har arbetarna minst en till tre veckors ledigt kring Nyår och Spring Festival. Den längre ledigheten används också i högre grad än tidigare till att turista i Kina vilket ytterligare spär på efterfrågan på resor. 
 
Tourists visiting  the Great Wall in Beijing, Feb 3, 2014. According to a report by the National Tourism Administration, the number of tourists across the country during the week-long Spring Festival holiday reached 231 million, up 14 percent from last year.[Photo by Song Wei/chinadaily.com.cn]
 
 
Resandets vedermödor är en sak ett annat större och viktigare problem är de konsekvenser migrantlivsstilen fört med sig för relationerna inom familjerna.
 
 

A parent saying goodbye to her child. There are 60 million children left behind by their migrant worker parents. Children who yearn for a stablehome, dreaming of the day they can stay with their parents every day . Photo China Daily. 

 

Left behind children är ett ¨migrantbegrepp¨ som avser de 60 miljoner barn som får växa upp med far -och morförälder eller klara sig själv och som endast får träffa sina föräldrar en gång per år under nyårsveckan.

 

I den intressanta dokumentären The Last Train Home från 2009 följer filmaren en familj som levt separerat i över 10 års tid . 

 
 

 

Kommentarer

 • Lotta säger:

  Intressant! Jag står med ett ben på väg ut för att hämta mat så jag ska läsa om det här ;)

  Härligt att ni varit i HKG igen - vill åka dit!

  Ha en fin helg och kram!
  xo

  Svar: Tusen tack för fin kommentar . Jag blir alltid lika glad när mitt knåpande uppskattas.
  Läste precis dina senaste inlägg från Mexico. Verkar helt underbart. Dit vill jag gärna åka men får se när det blir av....tror att vi de närmaste åren håller oss här i Asien.
  När blir nästa tripp till Stockholm för dig ? Jag är där mellan 28 mars till 11 april.
  Kram
  M
  M W

  2014-03-01 | 00:48:43
  Bloggadress: http://www.charmigacharlie.blogspot.com

Kommentera inlägget här: