stockholmshanghai.blogg.se

War Remnants Museum

Kategori: Vietnam

 
Museum kan vara  alltifrån ganska själlösa till enormt informativa och spännande och vi har besökt många fina i den senare stilen särskilt under åren i USA , vilka är mästare i att snickra ihop intressanta utställningar.
 
MEN 
 
tror aldrig att jag blivit så berörd som på War Remnants Museum 
 
 
WRM är ett statligt museum och det öppnade redan 1975 under namnet "Exhibition House for US and Puppet Crimes och fokuserade på  att visa krigsbrott utförda  av amerikanarna under kriget. När USAs embargo mot landet upphörde och de diplomatiska relationerna länderna emellan förbättrades ändrades först namnet 1990 till  Exhibition House for Crimes of War and Aggression  dvs både US och Puppet försvann. Därefter droppade man 1995  även referensen till  "war crimes" and "aggression" till nuvarande namn  som kort och gott är krigsminnes museumet.
 

 

Utställningarn börjar utomhus med dels militär utrustning såsom olika  flygplan, helikopters och bomber, dels av några uppbygga celler från ett fångläger för politiska fångar  bla visas de välkända tiger cages  som användes av sydvietnameserna mot fienden dvs VietCong . I burarna, som består av taggtråd, knölades 3 fångar in på en yta som knappt rymmer 1 person . I  cellerna visas även målningar  på olika tortyrmetoder som användes av bägge sidor .

Inomhus är tre olika fotoutställningar, krigets historia, krig in action och effekterna av Agent Orange dvs bland annat napalm som användes i syfte att skala av djungeln från löv så bombplanen kunde se sina mål. Kemikalierna påverkade och påverkar fortfarande de människor som fick det på sig, inandades det och som lever i områden där det användes genom  att påvisa högre än normal dödlighet i diverse cancersjukdomar samt har högre antal  barn födda med missbildningar.

 Med ca 500 000 besökare per år är WRM idag ett  av de mest välbesökta museum i Vietnam varav två tredjedelar är utländska besökare. Vår guide uttrycker stor avsky för amerikanarnas beteende och vi tänker tyst att vietnameserna själva också använda rätt ruggiga metoder mot amerikanska soldater och VietCong men även om utställningen är något ensidig i sitt fördömande kan man som besökare inte bli annat än upprörd över vilken hemsk företeelse krig per se  är mot civilbefolkningar både i form av beskutningar, överfall mot byar, bombning och användande av kemikalier och utifrån det perspektivet tycker jag att det är värt att besöka WRM.

 


 
Inköpta böcker från museishopen
 
 
 
Efter WRM behövde vi något stärkande och gick vidare till Hotel Rex takterass 
 
 
 
Rex byggdes 1927 under den franska kolonialtiden som en utställningshall för bilhandlare Bainier som sålde Citroen och andra europeiska märken. Från 1961 har det fungerat som hotell och som det blev det under Vietnamkriget känt som mötesplatsen där varje dag kl 17.00  amerikanska militärkomandot sammanträdde. Takterassen på  Rex var även samlingsplatsen för lediga militärer och krigskorrespondenter.

Vid freden 1975 tog Saigons Turistbyrå över hotellet och döpte om det men 1986 återtog det namnet Rex och marknadsför sig nu utifrån  sin historia 

 

 
Turistfälla....javisst.....men goda drinkar hade de i alla fall 
 
 
Vietnameser älskar bling,bling och stan är tjusigt upplyst med nyårsdekorationer i alla möjliga grälla färger
 
 
 
 
och överallt moppar,moppar....moppar
 
stilstudie av familj med två kidds....inget hinder....bar å åk
 
 
 
GOD NATT

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Du skriver så jättebra om allt ni upplever. Spara detta tills/om ni någon gång återvänder till Sverige så kan du skriva dina memoarer om den här tiden.

    Svar: Tusen tack . Jag blir väldigt glad när du säger så. Det är kul att skriva och ännu roligare när jag vet att det uppskattas.Kram
    M W

    2014-02-07 | 14:21:58

Kommentera inlägget här: