stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

K special

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Just nu ligger dessa utmärkta filmer på K Special ......en redaktion som i princip ALLTID levererar.
 
 
 
Fyra stora personligheter, två av filmerna är utifrån ett hyllnigsperspektiv då bägge i år fyller 70, två är mer av ett porträtt av  ett liv med rätt sorglig touch dock av helt olika skäl.
 
Jag funder lite över dokumentärer som form.
Särskilt filmen Penthouse North väcker mer frågor än den besvarar. Läser en intervju med Johanna St Michaels som gjort filmen.
http://www.vf.se/kultur-noje/skonheten-pa-manhattan
 
 
 
Johanna berättar vad hon hade tänkt att filmen skulle handla om men säger sedan,
 
Hennes livssituation gjorde att filmen tog en annan riktning och det blev som två delar. Det börjar som ett personporträtt om skönhet men sen blir det nästan som ett socialrealistiskt porträtt om att åldras. Hon älskar sitt liv där och själv tänker jag alltid på New York som drömmarnas stad. Men det är en hård stad och man kan falla hårt. När det går dåligt så går det dåligt väldigt snabbt.

Som tittare kan jag verkligen känna att just så är det i det här fallet.......filmen tar en annan riktning, säkert för oss åskådare än mer intressant men också mer utlämnande .Även om filmen väcker frågor, är lite för närgången och känns sorglig så är Agneta Eckemyr en  fascinerande person och i eftertexten får vi delvis en förklaring till känslan att något inte stämmer.

Blir dock irriterad både på SvT och vissa (manliga) krönikörer som presenterar filmen som att den handlar om en åldrande kvinna som förlorat sin skönhet ........underförstått ..... sitt liv....i filmen är hon  62 år !!! och fortfarande hur vacker som helst. Även om hon vore ful som stryk är just den beskrivningen inte alls relevant.

Tragiken kring hennes hälsoproblem  ligger mer i att hon just BARA är 64 .

Ligger kvar på svt play till 16 juli...se den.

Ni som redan gjort det  ....vad tyckte ni  ?

 

♠♠♠♠

 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Jag blev mest ledsen när jag såg den och tänkte på en annan film just från NY där hon var nyseparerad från Staffan S och i färd med det nya livet. Optimistisk, levnadsglad och full av go. Men vi vet aldrig vad livet har i beredskap för oss så mitt råd är: Lev NU!

    Svar: PrecisKram
    M
    M W

    2014-07-08 | 16:22:46

Kommentera inlägget här: