stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

SSS... bästa Essen

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
JUST NU .....bästa Essen
 
SOMMAR
 
STOCKHOLM
 
 
Skärgårdbåtar vid Nybrokajen av Nils Dardel
 
och SEMESTER
 
 
Förväntansfulla dottern åker iväg till Bråvalla festivalen.
Första gången de ska tälta ......hm undrar  verkligen HUR det ska gå ? 
 
Väninnan och jag cyklar till Moderna Museet.
 
Deras veranda ligger i lä så trots de kalla vindarna kan vi sitta i solen och njuta vår lunch till denna fantastiska utsikt.
 
 
Därefter strosar vi runt inne  på den utmärkta Dardel utställningen.
 
 
Nils de Dardel, föddes 1888 i Bettna vid Flen och dog i sömnen 1943 på ett konstnärshotell  i New York.( han led av ett allvarligt hjärtfel) och är begravd på Ekerö kyrkogård.

Dardel studerade vid  Konstakademin och därefter i Paris. Han reste mycket i Europa , USA , Sydamerika och Orienten. Hans målningar innehåller  allt från exotiska platser till bisarra motiv, ofta blod  och skildringar av död  men han har även målat vackra eleganta långsmala figurer i mondäna miljöer. Dardel var också populär porträtt målare och samarbetade som scenograf  med Rolf de Mare vid några av  Svenska Balettens uppsättningar i Paris.

Han var förlovad med Nita Wallenberg och därefter  gift med Thora Dardel och fick med henne dottern Ingrid . De sista åren av sitt liv  levde han ihop med Edita Morris.

En jättefin utställning som visar på Dardels tekniska bredd  och olika stilar , som i alla fall inte jag förknippar med Dardel tex kubism.

 

En av mina favoritmålningar....tycker att det är en fantastiskt skicklig komposition som berättar mycket tack vare alla utsökta detaljer.

 
Gata i Senlis , 1913
 
....och så förstås 
 
 

Den döende Dandyn 

Antagligen den målning som mest karaktäriserar  Dardels konstnärsskap , gjord 1918 , ingår numera i Moderna Museets samlingar.

Målningen fick symbolisera 1980 talets yuppieyra efter att den 1984 köptes för rekordsumman 3, 4 miljoner SEK , då det högsta priset som betalats för en svensk målning,  av finansmannen och konstsamlaren  Fredrik Roos.  Han sålde den 1988 för 13 miljoner SEK  till en annan av dåtidens kända finansmän , Hans Thulin. När Thulin 1991 gick i personlig konkurs blev en tredje finansman , Thomas Fischer, ägare .

En mindre akvarell med samma motiv såldes 2007 för 3,25 miljoner SEK till en svensk samlare .

Ett lästips som på ett intressant sätt beskriver den här tiden är Karin Grundberg Wolodarskis biografi Den döende dandyn från 2011 om  Fredrik Roos .
 
 

 

 Vi cyklar vidare till Sven-Harrys och utställningen Svenskt Mode 2000- 2015

 

Kanonbra

Samtliga svenska designer som de senaste femton åren varit verksamma finns representerade med signaturplagg.

 
Begåvat, intrikat och vackert.
 
 
Herr G dyker upp för middag med oss på museets trevliga  restaurang med utsikt mot charmiga Vasaparken.
 
När våra barn var små så bodde vi i kvarteret mitt över parken från museet sett och även om vi redan då trivdes väldigt bra tycker jag  att  omvandlingen av Sabbatsberg, de nya fina  bostadshusen och det läckra museet är riktigt positiva  bidrag  till området.
 
Efter att vännerna  i våras hälsade på oss i Shanghai  har förstås deras  intresse för Kina ökat och Herr G tipsar om två intressanta böcker han precis läst .
 
 
 
 
Bägge två är nu införskaffade på Akademibokhandeln.
Tar gärna emot fler bra tips.  
 
♠♠♠♠
 

Kommentarer

  • Lotta säger:

    Hade velat vara med! Blev jättesugen nu på båda utställningarna. Älskar Moderna.

    Njut åt mig….här i New York är det 30 grader i dag och vi är på väg in till Manhattan….det blir kalla drinkar for sure ;)

    KRAM

    Svar: Allt här är toppen FÖRUTOM vädret....jag menar HUR kall kan en sommar vara?Nästa vecka Almedalen sen äntligen lite VÄRME i ITALY....så klaga inte , ha ha
    Kram
    M
    M W

    2014-06-28 | 15:03:55
    Bloggadress: http://www.charmigacharlie.blogspot.com
  • Grandma säger:

    Underbart att du alltid fiskar upp pärlorna i museiutbudet. Sven-Harrys ska jag se senare i sommar; jag blev så inspirerad av detta.

    Svar: Ecxellent choice!Var verkligen en bra odyssé över de senaste årens mode och snyggt presenterat.
    Vi ses nästa vecka när jag är tillbaka från Almis.
    Kram
    M
    M W

    2014-06-29 | 08:26:28

Kommentera inlägget här: